FC Utrecht geeft bekerstunt uitstekend vervolg tegen zwak Sparta

FC Utrecht geeft bekerstunt uitstekend vervolg tegen zwak Sparta

8 maart 2020 – FC Utrecht heeft het bekersucces van afgelopen woensdag een passend vervolg gegeven. Na een zeer tegenvallende eerste helft van zowel de thuisploeg als Sparta brak Bart Ramselaar kort voor rust de ban, waarna het hek volledig van de dam was. FC Utrecht voetbalde zich in enkele minuten na rust naar een comfortabele voorsprong. Joël Piroe redde in de absolute slotfase de Rotterdamse eer: 5-1.FC Utrecht had een geweldige week achter de rug, nadat het zich ten koste van Ajax had weten te plaatsen voor de bekerfinale. Doordat de Domstedelingen er ook al comfortabel voor stonden in de strijd om Europees voetbal én doordat Sparta op haar beurt al nagenoeg veilig was voor degradatie, stond er maar weinig echte druk op het duel. Dat was te zien in de openingsfase van de wedstrijd, waarin beide ploegen uitgebreid de tijd namen de kat uit de boom te kijken. Het tempo lag ontzettend laag en van aanvallende hoogtepunten was geen sprake.

Zo kon het gebeuren dat de eerste échte kans van de wedstrijd, enkele minuten voor rust, direct de openingstreffer opleverde. Sean Klaiber, afgelopen woensdag in de beker nog de ontvanger van een onnodige gele kaart die hem de finale kostte, kwam door op rechts en zette hoog voor. Sparta-verdediger Bart Vriends schampte de bal met zijn hoofd in een poging het leer weg te werken, maar in plaats daarvan kwam de bal terecht voor de voeten van Bart Ramselaar. Die nam zijn tijd voor de afronding en schoot hard en hoog binnen: 1-0.

Toch was de eerste helft er een om snel te vergeten. Sparta-trainer Henk Fraser greep in de rust dan ook in met een dubbele wissel. Dat deed hij deels om de duizelige Jurgen Mattheij te ontzien. De andere wissel was echter voor Deroy Duarte, die bepaald niet voldeed. De omzettingen aan Rotterdamse zijde brachten niet het gewenste effect, want Utrecht gooide nog voor alle fans goed en wel met een kop koffie of een biertje terug waren op de tribune het duel in het slot. Eerst kon door goed voorbereidend werk van Klaiber Adrian Dalmau - hij stond weer eens in de basiself - zijn vierde Eredivisie-treffer van het seizoen maken. Vervolgens deelde nog geen minuut later ook Simon Gustafson mee in de feestvreugde na een prima combinatie: 3-0.

Daarmee was de koek nog niet op voor de Utrecht-fans, want na een uur voetballen maakte Ramselaar zijn tweede van de middag. De middenvelder kopte een voorzet vanaf rechts mooi, tegendraads binnen en een afstraffing leek daarmee in de maak voor Sparta. Meerdere treffers lieten evenwel een tijdje op zich wachten, maar ruim een kwartier voor tijd werd de schade voor de Kasteelbewoners toch nog groter. Sean Klaiber kreeg de bal met de nodige ruimte voor zich aangespeeld en knalde met een schot van ver alle frustraties omtrent zijn schorsing van zich af. Jeroen Zoet bood Sparta ondertussen nog de kans om het leed iets te verzachten, maar de door FC Utrecht verhuurde Patrick Joosten profiteerde van dat buitenkansje niet.

Zodoende ging FC Utrecht vrolijk door met scoren, want ook Peterson pakte zijn treffer nog mee. Het leed van de 6-0 bleef Sparta echter bespaard, omdat er bij de goal van de invaller buitenspel werd geconstateerd door de VAR. Zo kon het gebeuren dat Sparta uit het niets alsnog het laatste woord kreeg. Piroe werd weggestuurd door Abdou Harroui en wist Zoet in extremis nog te passeren: 5-1. De afstraffing heeft voor Sparta niet direct gevolgen voor haar positie op de ranglijst, maar toch zal Fraser geschrokken zijn van het zeer zwakke spel van zijn ploeg.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Utrecht: Jeroen Zoet 6.5; Sean Klaiber 8, Mark van der Maarel 7, Justin Hoogma 7, Leon Guwara 5.5; Joris van Overeem 6.5, Adam Maher 6.5, Simon Gustafson 7.5, Bart Ramselaar 8 (71. Kristoffer Peterson -); Gyrano Kerk 5.5 (76. Vaclav Cerny -), Adrian Dalmau 6.5 (63. Jonas Arweiler 6.5)

Sparta Rotterdam: Ariel Harush 4; Jeffry Fortes 4, Bart Vriends 4, Jurgen Mattheij 6 (46. Dirk Abels 5), Lassana Faye 4.5; Adil Auassar 5.5 (76. Dante Rigo -), Deroy Duarte 5 (46. Joel Piroe 5), Laros Duarte 5, Abdou Harroui 4.5; Patrick Joosten 5.5, Mohamed Rayhi 5.5

Man of the Match: Sean Klaiber
*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 25 oktober 2020

  2. zaterdag 24 oktober 2020

  3. vrijdag 23 oktober 2020