Fortuna geeft zege weg tegen PEC Zwolle: Tekie van hero to zero

Fortuna geeft zege weg tegen PEC Zwolle: Tekie van hero to zero

6 maart 2020 – Fortuna Sittard heeft PEC Zwolle vrijdagavond nagelaten een dreun uit te delen in de degradatiestrijd. Hoewel de Limburgers op eigen veld voor de pauze niets te vertellen hadden, waren ze met het inbrengen van Tesfaldet Tekie opeens heer en meester. Anders dan PEC was het via George Cox wel effectief, maar omdat Tekie vlak voor tijd aan het shirt ging hangen van Pelle Clement, ging de invaller van held naar schlemiel. De pingel die hij weggaf werd ingeschoten door Lennart Thy: 1-1. Bram van Polen voorspelde een dag voor het duel een 'kl*te-wedstrijd' in het cruciale treffen ondering de Eredivisie. Desondanks was het stadion in Sittard volgelopen voor de degradatiekraker, waar de stempel 'zespuntenduel' met recht op kon. De winnaar zou naar een plek boven de streep gaan en de verliezer onder zich laten op de ranglijst, al moest John Stegeman dat wel zien te doen zonder de geblesseerde Mustafa Saymak, Rico Strieder en Sam Kersten. Daardoor maakte Jarno Koorman zijn basisdebuut, wat bij Fortuna Sittard gold voor Nicolai Frederiksen.

De middenvelder van Fortuna Sittard maakte allesbehalve een goede indruk in de eerste helft, waarin de woorden van Van Polen op pijnlijke wijze werkelijkheid werden. Een dramatisch veld, twee ploegen die grossierden in balverlies en geen enkel risico wilden nemen, een aantal harde tackles, veel commentaar op de leiding en een regenval die precies paste bij het spelbeeld waren de ingrediënten van een niet om aan te gluren degradatiekraker die de captain van PEC Zwolle had voorspeld.

Als er toch een team was die de voorsprong verdiende, waren het wel de bezoekers. Vito van Crooij (lobje over), Thomas Lam (ingestudeerde corner naast), Gustavo Hamer (vrije trap van ver) en Mike van Duinen (redding Koselev) hadden serieuze kansen om de score te openen, waarbij Pelle Clement vrijwel altijd betrokken was als aangever. Fortuna Sittard stelde er bitterweinig tegenover, alleen Rasmus Karjalainen had kunnen scoren, maar zijn poging ging zonder dreiging naast.

En dat PEC Zwolle opnieuw niet scoorde op vreemde bodem - de ploeg van John Stegeman maakte tot in blessuretijd nog geen enkel doelpunt op vreemde bodem in 2020 - voor de pauze, brak ze in de tweede helft op. Fortuna kreeg met Tekie voor de ongelukkige basisdebutant Frederiksen in de ploeg direct na de pauze meer grip. Het joeg PEC Zwolle veel meer op dan voor de pauze en daarmee won het de supporters - die voor de rust nog floten - voor zich.

Het leidde tot diverse kansen, halve schoten, scrimmages en pogingen van Mark Diemers. Toen één van de schoten van de Fortuna Sittard-captain niet werd geblokt na ruim zeventig minuten, had Michael Zetterer geen passend antwoord: hij stopte de poging wel, maar de rebound kwam voor de voeten van Cox. De back werkte van dichtbij binnen en schoot de thuisploeg op basis van de tweede helft terecht op voorsprong: 1-0.

Het verval van PEC Zwolle in de tweede helft was schrikbarend, terwijl Fortuna Sittard met Tekie aan de bal een stuk comfortabeler was. Het was armoe toef wat PEC Zwolle liet zien in het tweede bedrijf, alle wissels van John Stegeman ten spijt. Het was dat uitblinker Tekie vlak voor het einde in een enorme scrimmage oliedom aan het shirt van Clement ging hangen, dat PEC Zwolle nog een punt kreeg. De VAR zag de actie van Tekie in tegenstelling tot Martin van den Kerkhof wel en riep de arbiter naar de kant: penalty. Invaller Lennart Thy schoot onberispelijk raak (1-1).

Zo voelde het voor beide partijen als een nederlaag, want PEC Zwolle loopt niet weg uit de degradatiezone en Fortuna Sittard gaf de zege helemaal zelf uit handen in de slotfase. Aangezien het niet alleen zoals Van Polen al voorspelde een kl*te-wedstrijd was, maar voor beide teams ook nog eens met een dito einde. Invaller Tekie leek Man-of-the-match te worden, maar ging van hero to zero en dat was misschien wel typerend voor dit duel.
 
Opstellingen en beoordelingen*
Fortuna Sittard
: Alexei Koselev 6,5; Lazaros Rota 6, Branislav Ninaj 5,5, Wessel Dammers 6, George Cox 6,5; Felix Passlack 6,5, Nicolai Frederiksen 4,5 (45. Tesfaldet Tekie 6,5), Jorrit Smeets 6, Mark Diemers 6,5; Amadou Ciss 5 (86. Martin Angha -), Rasmus Karjalainen 5

PEC Zwolle: Michael Zetterer 4,5; Sai van Wermeskerken 5, Thomas Lam 5, Bram van Polen 5, Kenneth Paal 5; Gustavo Hamer 5, Jarni Koorman 5 (71. Yuta Nakayama -), Dean Huiberts 6,5; Vito van Crooij 5 (63. Reza Ghoochannejhad 5), Mike van Duinen 5, Pelle Clement 6,5

Man-of-the-match: -
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 19 januari 2021

  2. maandag 18 januari 2021