Feyenoord bereikt bekerfinale na zeer ruime overwinning op NAC

5 maart 2020, 22:41   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord heeft de finale van de KNVB Beker bereikt door in eigen huis met liefst 7-1 te winnen van NAC Breda. Na een zwakke beginfase kwam de thuisploeg uit de eerste kans op een 1-0 voorsprong. Na dit doelpunt kreeg Feyenoord steeds meer ruimte, waarna het binnen de eerste helft nog uitliep naar 5-0. Na rust deden de Rotterdammers het wat rustiger aan en maakte NAC een eretreffer.

Feyenoord en NAC Breda moesten uitvechten wie naast FC Utrecht in de finale van de KNVB terecht zou komen. Beide ploegen zijn de weken na de kwartfinale, waarin Feyenoord met veel moeite sc Heerenveen uitschakelde en cupfighter NAC Breda zeer verrassend won van AZ, redelijk in vorm, hetzij op een verschillend niveau. Beide ploegen wonnen tweemaal, en speelden eenmaal gelijk. Feyenoord hield afgelopen week PSV in evenwicht, terwijl NAC op bezoek bij NEC een punt pakte. De bezoekers uit Breda waren in grote getale naar de kletsnatte Kuip gekomen. Degenen die geen kaartje hadden kunnen bemachtigen, keken vanuit het eigen Rat Verlegh Stadion naar een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen.

Het waren echter niet de bezoekers, maar de thuisploeg die rond de vijftiende minuut op een 1-0 voorsprong kwam. Nadat Steven Berghuis een vrije trap goed in het strafschopgebied krulde, was het Marcos Senesi die zijn hoofd tegen de bal zette en de bal achter Nick Olij knikte. Deze goal kwam overigens volledig uit de lucht vallen, omdat dit het eerste moment was dat Feyenoord ook maar in de buurt kwam van het doel van de mannen uit Breda.

Luttele minuten later kwam de thuisploeg ook op een 2-0 voorsprong. Terwijl NAC alweer bezig was met het zoeken naar de aanval, werd scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de kant geroepen wegens het vermeende neertrekken van Eric Botteghin bij een corner. Na het zien van de beelden, besloot Kamphuis een penalty te geven, die door Berghuis onberispelijk werd binnengeschoten. Na dit doelpunt kwam bij Feyenoord de wind eronder, terwijl NAC steeds naïever begon te verdedigen, met te veel man voor de bal was en op het middenveld steeds meer ruimtes weggaf.

Het duurde dan ook niet lang voor ook de 3-0 viel. Nadat Olij geen verdediger aanspeelde, maar de bal zeer lang bij zich hield, besloot Robert Bozenik druk te gaan zetten. Op het moment dat Bozenik voor Olij uitkwam, besloot de oud AZ-keeper de bal naar voren te spelen, waardoor de bal tegen de voet van Bozenik kwam en tergend langzaam in doel rolde. Tegelijkertijd was Olij toch de uitblinker bij NAC, door met een paar zeer goede reddingen te voorkomen dat de thuisploeg in de minuten daarna tegen een nog grotere achterstand aanliep.

Zo moest NAC in de tweede helft voorkomen dat de mooie bladzijde voor de geschiedenisboeken tot een pikzwarte verwerd. Het werd vroeg in de tweede helft iets draaglijker gemaakt: na enkele onnauwkeurigheden bij Feyenoord ging ook keeper Justin Bijlow in de fout. Hij zag een kopbal van Jan Paul van Hecke onder zijn benen doorglijden, waardoor de marge voor even werd teruggebracht naar vier. Dit duurde slechts enkele minuten, want na een zeer domme duwfout van Nacho Monsalve mocht Feyenoord aanleggen voor de tweede penalty, die door Berghuis opnieuw onberispelijk werd binnengeschoten.

Dit was ook gelijk zijn laatste wapenfeit. Nadat Senesi en Leroy Fer wegens het feit dat ze op scherp stonden al achterbleven in de kleedkamer, werd Berghuis na zijn hattrick ook naar de kant gehaald. Met deze 6-1 voorsprong liet de thuisploeg NAC iets meer aan de bal, maar de ploeg van Dick Advocaat kwam alsnog nauwelijks in de problemen. Sterker nog, zonder echt aan te dringen leek het via een aardige goal van Bozenik 7-1 te worden, maar hij stond in buitenspelpositie. Het leek bij 6-1 te blijven, maar nadat Roger Riera te laat was en Luciano Narsingh neerhaalde, kwam de thuisploeg op 7-1 doordat Narsingh de strafschop benutte. Overigens moest Riera het veld ruimen met zijn tweede gele kaart.

Daarmee kan Feyenoord zich op gaan maken op een spannend slot van de competitie, waarin het kans maakt op de KNVB Beker, en in de competitie in de race is voor Europees voetbal en misschien zelfs nog de titel. Voor NAC zal de rest van het seizoen in het teken staan van de promotierace.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Justin Bijlow 6,5; Tyrell Malacia 7,5, Marcos Senesi 7 (46. Edgar Ié 5,5), Eric Botteghin 7, Rick Karsdorp 7; Orkun Kökcü 7, Leroy Fer 7 (46. Oguzhan Özyakup 6,5), Jens Toornstra 6,5; Ridgeciano Haps 7,5, Robert Bozenik 7,5, Steven Berghuis 8,5 (55. Luciano Narsingh 6,5).

NAC Breda: Nick Olij 4.5; Roger Riera 3, Nacho Monsalve 2,5, Jan Paul van Hecke 5, Pele van Anholt 3,5; Othman Boussaid 5  (68. Javier Noblejas 4,5), Mounir El Allouchi 4,5, Thom Haye 4,5, Yassine Azzagari 4,5 (68. Jordan van der Gaag 4,5), Arno Verschueren 5; Finn Stokkers 4,5.

Man of the match: Steven Berghuis

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.