Bekeruitschakeling brengt Ajax in een crisis met hoofdletter C

Bekeruitschakeling brengt Ajax in een crisis met hoofdletter C

5 maart 2020 – De crisis van Ajax is compleet. In een week tijd zijn er twee prijzen verspeeld. Erik ten Hag heeft geen excuses meer om zich achter te verschuilen. Ook niet na de bekeruitschakeling door FC Utrecht. Het optreden in de Galgenwaard baart de Amsterdammers zorgen. Maar waar het allemaal aan ligt?"Het zijn twee domme overtredingen waar de goals van Utrecht uit vallen", sprak Daley Blind na afloop. Hij werd samen met Donny van de Beek en Erik ten Hag naar voren geschoven om de zoveelste domper voor Ajax te verklaren. Ten Hag sprak zich in vergelijkbare woorden uit door te stellen dat zijn ploeg de wedstrijd verloor op twee standaardsituaties.

Geen kansen, geen doelpunten
Maar Ten Hag zal zelf ook zien dat het aan veel meer dingen schort. Ajax maakte in de laatste vijf wedstrijden maar één doelpunt. Het moet de trainer nog meer zorgen baren dat Ajax nauwelijks kansen creëert. Gisteravond kwamen de hoofdstedelingen tot geen enkele uitgespeelde kans. Een vlammend afstandschot van Nicolas Tagliafico op de lat was het enige wapenfeit. Blind: "In de laatste fase creëren we niet genoeg. Als we een oplossing hadden, hadden we het meteen opgelost. Het gaat niet goed op dit moment. Als een club als Ajax zoveel wedstrijden niet scoort, moeten we daar wat aan doen."

Bovendien grossierden de Ajacieden in balverlies. Blind spande de kroon. Hij is een van de boegbeelden van de huidige malaise waarin Ajax in verkeert. In de wedstrijden tegen Heracles Almelo en AZ was hij betrokken bij een tegendoelpunt en de 1-0 van Utrecht mocht Blind zich ook aanrekenen. Blind hief buitenspel op waarna Sander van de Streek binnenkopte. "Aan de wil om te werken ligt het niet, we zitten in de hoek waar de klappen vallen."

Tadic
Blind is niet de enige die met een vormcrisis kampt. Hakim Ziyech ging tegen AZ al zwaar gefrustreerd naar de kant en kon tegen Utrecht ook niet laten zien waarom Chelsea hem na dit seizoen naar Stamford Bridge haalt. Real Madrid zou de volgende bestemming worden voor Donny van de Beek. In dat geval zal de Koninklijke zich met de huidige vorm nog wel even achter de oren krabben. Het grootste zorgenkind heet Dusan Tadic. De captain is al weken hopeloos uit vorm. Tadic scoorde in 2020 slechts twee keer. In Utrecht was de Serviër onherkenbaar. Aan zijn arbeidsethos zal het nooit liggen, maar spelers zijn voor minder hun basisplaats kwijtgeraakt.

De kans is behoorlijk dat Ten Hag voor zaterdag in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen weer aan het wisselen slaat. Voor het duel met Utrecht toverde hij ineens Jurgen Ekkelenkamp en Edson Alvarez uit de hoge hoed. Carel Eiting en Perr Schuurs werden naar de bank verdrongen. Ook zette Ten Hag Blind op het middenveld.  Het toont aan hoe erg de oefenmeester zoekende is. Nog nooit legde de Tukker zo'n lastige Ajax-puzzel, die na gisteravond bepaald niet op z'n plek is gevallen. 

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020