Nations League: alles wat je moet weten over de loting

Nations League: alles wat je moet weten over de loting

3 maart 2020 – Dinsdagavond om 18.00 uur vindt in Amsterdam de loting voor de tweede editie van de Nations League plaats. Oranje zit uiteraard met de vijftien sterkste landen in Divisie A, zelfs in Pot 1 omdat we tijdens de vorige editie bij de beste vier ploegen zaten. Toch betekent dat zeker niet op voorhand een makkelijke loting bij de hernieuwde opzet van de Nations League. Alles wat je op voorhand moet weten.
De loting

Om te beginnen bij het begin, kijken we eerst naar de loting die maandagavond om 18.00 start in de Beurs van Berlage van Amsterdam. Daar werd ook het UEFA Congres gehouden en als kers op de taart vindt de loting plaats voor de Divisie A, B, C en D.

Zijn er bijwerkingen? Ja, er zijn drie factoren waarmee rekening gehouden is bij het indelen van de potten. Zo mogen groepen maximaal twee landen bevatten met een medium of hoog risico op extreme kou; kunnen landen niet tegen elkaar uitkomen als de reisafstand meer dan acht uur is; en Oekraïne-Rusland én Armenië-Azerbeidzjan mogen elkaar om politieke redenen niet loten.

Nederland is weliswaar groepshoofd met de andere winnaars van vorig seizoen in Divisie A, maar dat geeft (helaas) geen garantie voor een makkelijke poule. We treffen sowieso België, Frankrijk, Spanje of Italië en dus kan er een poules des doods uitrollen met bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk, Zweden en Duitsland. Hieronder alle mogelijkheden.

Potindeling
(A) Pot 1: Portugal, Nederland, Engeland, Zwitserland, Pot 2: België, Frankrijk, Spanje, Italië, Pot 3: Bosnië-Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Pot 4: Kroatië, Polen, Duitsland, IJsland
(B) Pot 1: Rusland, Oostenrijk, Wales, Tsjechië, Pot 2: Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Pot 3: Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Pot 4: Bulgarije, Israël, Hongarije, Roemenië
(C) Pot 1: Griekenland, Albanië, Montenegro, Georgië, Pot 2: Noord-Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Cyprus, Pot 3: Estland, Slovenië, Litouwen, Luxemburg, Pot 4: Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië
(D) Pot 1: Gibraltar, Faerøer, Letland, Liechtenstein, Pot 2: Andorra, Malta, San Marino

Nieuwe opzet

Zoals je hierboven ziet, is Divisie D flink uitgedund in de nieuwe opzet. Er is voor gekozen om het aantal ploegen in Divisie A en B te verhogen van twaalf naar zestien, waardoor de degradanten van vorig jaar (Duitsland, Kroatië, IJsland, Polen en Kroatië) er niet uitgaan in de hoogste afdeling. In Divisie C – waarin al vijftien ploegen zaten – komt er één team bij. Daardoor blijven er in Groep D maar zeven teams over en die worden verdeeld in twee poules. 

Meer teams dus per poule, maar alsnog spelen alle teams twee keer tegen elkaar. In plaats van vier wedstrijden wordt er bij de eerste drie Divisies zes wedstrijden gespeeld. De winnaars van de vier poules spelen a la vorig jaar in Portugal in een halve finale en finale om de uiteindelijke winnaar te bepalen: dat gebeurt in juni 2021 in een van de vier deelnemende landen. Een deels veranderde opzet, maar de toernooi-opzet blijft verder wel gelijk. Dus de nummer laatst uit een poules degraderen naar Divisie B, terwijl daaronder de nummers één weer promoveren.

Lees ook: Nations League op de schop: Duitsers degraderen niet

Prijzen

De Nations League-beker, vorig seizoen gewonnen door Portugal, blijft dus een serieuze prijs, maar net als in de vorige editie kan er uiteindelijk een ticket voor een eindtoernooi gewonnen worden. Maar de weg is nóg veel langer dan vorig jaar voor EURO 2020, toen er via de Nations League nog een uitweg was via de play-offs – die overigens nog gespeeld moeten worden.

In dit geval zit er een rechtstreeks WK-ticket via de Nations League er niet in. Naast de Nations League-beker worden er nog twee tickets voor deelname aan de play-offs voor een WK-ticket verdeeld. Vanuit de reguliere WK-kwalificatiereeks gaan alle nummers één van poule A tot en met J naar het eindtoernooi in Qatar. Alle nummers twee van de tien poules spelen in play-offs voor de laatste drie WK-tickets, aangevuld met de twee beste groepswinnaars (op basis van de UEFA Nations League-ranking). Dat kan dus een groepswinnaar zijn uit Divisie A, maar ook pas uit Divisie C.

Stel Nederland wordt derde in de WK-kwalificatiepoule, maar eerste in de Divisie A, dan doen we (zéér vermoedelijk)* alsnog mee aan de play-offs, die in twee rondes worden gespeeld. Eerst een halve finale en daarna een finale, waarna er drie winnaars voor de drie overgebleven WK-tickets zijn.

Data

Speelrondes:
3-5 & 6-8 september 2020
8-10 & 11-13 oktober 2020
12-14  & 15-17 november 2020

Eindstrijd Divisie A:
2-6 juni 2021

Play-offs promotie/degradatie Groep C-D:
Maart 2020

De aftraptijden zijn 15.00 uur, 18.00 uur en 20.45 uur

* = alleen als er in Divisie A twee ploegen met meer punten eerste eindigen en zich via de reguliere route niet hebben geplaatst voor het EK of de play-offs van het WK, gaat het in dit scenario nog mis

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020

  3. donderdag 2 april 2020