Beroep haalt niets uit: punten in mindering FC Den Bosch

Beroep haalt niets uit: punten in mindering FC Den Bosch

2 maart 2020 – FC Den Bosch krijgt definitief drie punten in mindering op de ranglijst van de Eerste Divisie, zo maakt de KNVB maandagmiddag bekend. De club uit Noord-Brabant is gestraft voor het niet voldoen aan de door de licentiecommissie opgelegde normstellingen. FC Den Bosch ging in beroep tegen de sanctie, maar tevergeefs. De club zakt hierdoor van de tiende naar de elfde plaats op die ranglijst. Omdat FC Den Bosch is ingedeeld in categorie I van het licentiesysteem, moet het onder meer een plan van aanpak aanleveren waarin omschreven staat hoe de financiële positie wordt verbeterd en de continuïteit van de club wordt gewaarborgd. Eén van de normen in het plan voor het seizoen 2019/2020 is dat personeelskosten van Den Bosch op uiterlijk 1 november minder zouden bedragen dan 2.225.000 euro.

Uit rapportage blijkt dat de club daar niet aan heeft voldaan, meldt KNVB. Dat bevestigde Den Bosch eerder op de dag al. De Bosschenaren waren het echter oneens met de peildatum. De personeelskosten bedragen inmiddels minder dan het in het plan van aanpak vastgestelde bedrag. Desalniettemin heeft de licentiecommissie besloten drie punten in mindering te brengen. Den Bosch tekende hiertegen beroep aan, maar dat is door de beroepscommissie ongegrond verklaard.

Nog een keer drie punten in mindering
Mogelijk krijgt Den Bosch dit seizoen nog een keer drie punten in mindering. Op 31 december 2019 had de club namelijk minimaal 1.099.000 euro op de bankrekening moeten staan. Een lager bedrag stond toen op de bankrekening. De licentiecommissie moet in die zaak nog uitspraak doen.

Club boos
Eerder op de dag sprak Den Bosch schande over de straf die de club boven het hoofd hing. Peter Poirters, portefeuillehouder financiële zaken namens de Raad van Commissarissen van FC Den Bosch, laakte de 'starre toepassing van de regelgeving'. "Het gaat volledig voorbij aan het doel van de regels. De KNVB is er voor de clubs. De opstelling van de licentiecommissie helpt FC Den Bosch echter op geen enkele wijze. Wij hebben er alle begrip voor dat de commissie in het kader van een gezonde bedrijfstak toezicht houdt op het naleven van afspraken met individuele clubs. De licentiecommissie móet er ook op toezien dat een BVO die aan een seizoen begint, niet halverwege omvalt en daardoor het verloop van de competitie beïnvloedt. En ondanks dat wij kunnen aantonen dat de continuïteit niet in het geding is, vindt de licentiecommissie dat zij sancties moet opleggen. Sancties die bovendien geen oplossing bieden voor het probleem dat er in de ogen van de commissie kennelijk is."

Hij legde uit dat Den Bosch in de problemen is gekomen door het omdat het goedkeuringstraject over de overname van de aandelen van de club door Kakhi Jordania erg lang heeft geduurd. "FC Den Bosch zit volop in een transitie om in alle opzichten een gezonde club te worden. Daar weet de KNVB alles van, want zij is hierbij nauw betrokken. Wanneer we verkeerd zitten, zoals onlangs met het racisme in ons stadion, dan zullen we niet nalaten dit volmondig te erkennen en de bijbehorende sancties accepteren. Maar de aangekondigde sancties, die in het ergste geval betekenen dat wij zes punten in mindering krijgen, kunnen wij niet zomaar accepteren. Dit is simpelweg niet uit te leggen richting staf, spelers, supporters en medewerkers van de club. Het zou een grote schande zijn wanneer de commissies van de bond hiertoe besluiten over te gaan."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 28 maart 2020

  2. vrijdag 27 maart 2020

  3. donderdag 26 maart 2020