AZ deelt Ajax volgende mega-dreun uit en wint in de ArenA: 0-2

1 maart 2020, 21:59   Bijgewerkt: 2 maart 2020, 06:38

AZ is zondagavond in punten gelijk gekomen met Eredivisie-koploper Ajax. In een rechtstreeks duel tussen de nummers één en twee op de ranglijst was AZ een wedstrijd lang de betere ploeg, maar duurde het na een vlugge openingstreffer van Myron Boadu lang voor de wedstrijd definitief in het slot werd gegooid. Oussama Idrissi werd uiteindelijk de matchwinner (0-2).

Ajax stak al enige tijd niet in opperbeste vorm en ook tegen titelconcurrent AZ leek het einde van die dip nog niet in zicht. Al na enkele minuten verslikte Daley Blind zich in een goed doorjagende Jordy Clasie, waarna de ervaren verdediger de bal zo in de voeten van Fredrik Midtsjø schoof. Die gaf het leer vervolgens mee aan de snelle Boadu en doordat Blind ook nog eens buitenspel op hefte, kon Boadu in zijn eentje op Andre Onana af. De aanvaller bleef koel en bezorgde AZ zo een razendsnelle 0-1 voorsprong.

Het enige échte gevaar dat Ajax er in het eerste bedrijf tegenover had kunnen stellen was een kopkans van Dusan Tadic, maar verder klopte er weinig van wat de koploper liet zien. Omzettingen in de rust leken dus in het verschiet te liggen, maar gewisseld werd er niet door Ajax-coach Erik ten Hag. Toch kwam zijn ploeg scherper uit kleedkamer dan voor rust. De Ajacieden wilden AZ na rust vlug overrompelen met een doelpunt, maar de bezoekers hielden het hoofd koel. Echt Amsterdams gevaar onstond er ook niet, waardoor het spelbeeld al snel weer leek op hoe het er voor rust ook voor stond. Ajax verzandde in bijzonder slordig spel en kon aanvallend maar geen vuist maken. Het had bovendien de grootste moeite met het slim spelende AZ, dat steeds maar weer de opening vond bij haar pijlsnelle voorhoede.

Alkmaarse kansen waren het gevolg, bijvoorbeeld via Idrissi. De aanvaller schoot zo'n tien minuten na rust tegen de voet van Onana aan. De doelman hield zijn ploeg dus opnieuw op de been, maar moest even later toch vissen toen wederom Idrissi het eindstation was van een flitsende aanval van AZ. Onana werd echter gered door de VAR, die hands had geconstateerd bij Boadu aan het begin van die aanval. De treffer werd terecht afgekeurd en dus bleef het nog altijd 0-1. Het mazzeltje gaf Ajax echter geen hernieuwde energie, want wat volgde was een ontzettend rommelige fase.

Ten Hag probeerde met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar voor Hakim Ziyech (die daar niet blij mee was) nog een comeback te forceren, maar AZ liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Het toonde zich ook in de slotfase oppermachtig in de Johan Cruijff ArenA en nam de punten verdiend terug mee naar Alkmaar. Voor Ajax had het allemaal nog erger kunnen worden, toen Nicolas Tagliafico na een smerige actie aan rood ontsnapte.

Beide ploegen delen na Super Sunday de koppositie met 53 punten elk: de zorgen in Amsterdam na deze volgende dreun zijn enorm. 

Opstellingen en beoordelingen:

Ajax: Andre Onana 7; Sergino Dest 5, Perr Schuurs 6.5, Daley Blind 4, Nicolas Tagliafico 5.5; Carel Eiting 4.5, Lisandro Martínez 4.5, Donny van de Beek 6; Hakim Ziyech 5 (81. Klaas Jan Huntelaar -), Duan Tadic 5, Quincy Promes 5.

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 7, Ramon Leeuwin 6.5, Teun Koopmeiners 7.5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 7 (Yukinari Sugawara -), Dani de Wit 7.5, Jordy Clasie 7.5; Calvin Stengs 7, Myron Boadu 7.5 (91. Ferdi Druijff -), Oussama Idrissi 8 (81. Thomas Ouwejan -).

Man of the match: Oussama Idrissi

*Spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen