Heerenveen maakt het zich moeilijk, maar wint eindelijk weer

29 februari 2020, 22:38   Bijgewerkt: 29 februari 2020, 22:46

In een meeslepende wedstrijd heeft SC Heerenveen eindelijk weer eens een overwinning geboekt. De Friezen stonden na nog geen uur voetballen op een 0-3 voorsprong en hadden de wedstrijd met goed voetbal eigenlijk in de tas, maar een makkelijk gegeven strafschop van Joey Kooij bracht de ploeg weer in moeilijkheden tegen FC Twente. De Tukkers kwamen nog terug tot 2-3, maar hadden ook geen recht op meer. 

In Enschede hoopte SC Heerenveen eindelijk eens een wedstrijd te winnen. Dat lukte al acht duels op rij niet in de Eredivisie. Daarvan werden er liefst vijf verloren. Alen Halilovic, vorige week de held van Friesland met een fraaie gelijkmaker tegen ADO Den Haag, kreeg de voorkeur boven spits Jens Odgaard. Daardoor gewon Chidera Ejuke in de punt van de aanval en zorgden de beweeglijke Halilovic en Mitchell van Bergen voor de aanvoer op de vleugels. FC Twente won twee van de laatste vier duels en kon bij een overwinning uitstekende zaken doen in de strijd om degradatie.

Wie de eerste minuten zag, leek zich te kunnen opmaken voor een waar spektakel. Binnen een minuut hadden Noa Lang en Joey Veerman kunnen scoren en kreeg ook Halilovic een aardige schietkans. De huurling van AC Milan stond in de vijfde minuut wel aan de basis van de 0-1, want zijn afstandsschot werd zwak verwerkt door Joël Drommel. De keeper van de Tukkers schoof de bal in de voeten van Hicham Faik, die van dichtbij de openingsgoal kon intikken.

Het beweeglijke trio Halilovic-Ejuke-Van Bergen zorgde voor problemen bij Twente, dat geen greep op de wedstrijd kreeg en slechts sporadisch gevaarlijk werd. Zo schoot Calvin Verdonk uit een moeilijke hoek over en mikte Lindon Selahi naast. De grootste kansen waren echter voor de bezoekers, die via Ibrahim Dresivic en vooral Veerman en Ejuke de voorsprong had kunnen verdubbelen. Dat gebeurde niet, waardoor het ook na rust nog een wedstrijd was. 

Kort na de aftrap deelde Heerenveen een mokerslag uit aan de Tukkers. Net als in de eerste helft lag de bal al vroeg achter Drommel. Na wederom uitstekend voorbereidend werk van Halilovic frommelde gelegenheidsspits Ejuke zich de Twentse zestien in en schot hij hard de 0-2 binnen. Met deze goal bewees hij het gelijk van trainer Jansen, die Odgaard waarschijnlijk ook volgende week buiten de ploeg houdt. In de 55e minuut werd het duel definitief beslist door Veerman, die van een meter of twintig Drommel verschalkte. Het leek althans de beslissing.

Pingel Twente

Nadat Halilovic en Veerman verzuimden om de 0-4 te maken, kwam FC Twente middels een goedkope penalty namelijk uit het niets terug in de wedstrijd. Sven Botman deelde een duwtje uit en Joey Kooij besloot om de lichte overtreding te bestraffen. Haris Vuckic verschalkte Bednarek vanaf de strafschopstip: 1-3. Plots veerde De Grolsch Veste weer op en was Heerenveen het helemaal kwijt. Slap verdedigen en niet meelopen kostte de ogenschijnlijk oppermachtige gasten een nieuwe tegentreffer, toen Lindon Selahi zo mocht doorlopen en de 2-3 achter Bednarek schoof. Vervolgens ging Twente vol op jacht naar een onverwacht punt.

Zover kwam het echter niet, ondanks wat hachelijke momenten voor het doel van Bednarek. De Friezen winnen zo voor het eerst in negen Eredivisiewedstrijden en ruiken het linkerrijtje. Voor FC Twente wordt het nog een spannende slotfase van het seizoen, want directe handhaving is nog lang niet zeker.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Joël Drommel 5; Giovanni Troupée 5, Peet Beijen 4, Julio Pleguazuelo 5, Calvin Verdonk 6,5; Lindon Selahi 5,5, Oriol Busquets 4,5 (66. Rafik Zekhnini 6,5) Giorgi Aburjania 5,5; Quincy Menig 5 Haris Vuckic 6, Noa Lang, 6,5.

SC Heerenveen: Filip Bednarek 5; Ricardo van Rhijn 5, Ibrahim Dresevic 7, Sven Botman 6, Sheral Floranus 6; Rodney Kongolo 5,5, Joey Veerman 7 (74. Hamdi Akujobi -), Hicham Faik; Alen Halilovic 7,5, Chidera Ejuke 6,5 (88. Daniel Hoegh -), Mitchell van Bergen 6,5.

Man of the match: Alen Halilovic

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen