Italiaanse club haakte af voor Onana vanwege huidskleur

28 februari 2020, 18:15

Andre Onana had na de verloren finale in de Europa League een serieus gesprek om te vertrekken bij Ajax. De goalie was in vergevorderde gesprekken met een Italiaanse club, die hem goed genoeg vond. "Maar we kunnen hem helaas niet contracteren. Een zwarte keeper levert bij onze aanhangers te veel problemen op", zei de directeur destijds tegen Onana en zijn zaakwaarnemer.

Dat vertelt Onana in een lange productie van het NRC waarin gekleurde betrokkenen in het voetbal aan het woord komen over racisme. "Nadat Ajax drie jaar geleden de finale in de Europa League van Manchester United had verloren, ging ik in gesprek met een Italiaanse club over een transfer. Ik zal niet zeggen welke club, maar de gesprekken verliepen goed. Tot de directeur van de club mijn manager belde", zei hij over de boodschap die volgde met betrekking tot zijn huidskleur. Dat hij dus niet werd overgenomen door de club, had niets met zijn kwaliteiten te maken, maar alles met zijn huidskleur.

"Natuurlijk doet zo'n uitspraak pijn. Maar om eerlijk te zijn was ik ook blij dat hij zei waar het op stond. Ik had het erger gevonden als de club me te slecht had gevonden. Dan had ik er zelf schuld aan gehad. Nu dacht ik: ik kan niets veranderen aan wie ik ben. Waarom zou ik mij er druk over maken? Ik ben zwart en Afrikaan en daar ben ik trots op. Als mensen me niet mogen omdat ik zwart ben: geen probleem. I don't care", aldus Onana, die wel voorzichtig wilde zijn met de term racisme.

"Het is heel makkelijk, en gevaarlijk, om van racisme te spreken als de voorkeur van een coach naar een witte keeper uitgaat. Misschien is die zwarte keeper er niet klaar voor. Misschien is die witte keeper gewoon beter. Voor je het weet, word je als zwarte keeper wantrouwend. Dat past niet bij mijn manier van leven. Ik heb een positieve natuur, wil van elke dag genieten", zei hij.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen