Ajax' wonderkids zijn weer jongetjes na uitschakeling door Getafe

Ajax' wonderkids zijn weer jongetjes na uitschakeling door Getafe

28 februari 2020 – Ajax kan het Europese sprookje van vorig seizoen geen passend vervolg meer geven: de ploeg van Erik ten Hag werd donderdag door Getafe uitgeschakeld in de Europa League. Alle voetbalharten werden vorig jaar door de Amsterdammers veroverd, nu zijn de complimenten er voor de Spaanse opponent, die op alle vlakken de dingen anders deed, maar wel succesvol genoeg om van de wonderkinderen uit Amsterdam weer jongetjes te maken. En jongetjes zijn te verslaan.360 dagen geleden veroverden de talenten van Ajax de wereld met de historische 1-4 zege op Real Madrid. Een wedstrijd die voor altijd in het voetbalbrein gegrift staat, met de vrije trap van Lasse Schöne als thumbnail. Het was een begin van de wonderboys, de grote talenten in het miljardenbal, die het Nederlandse voetbal weer op de kaart zetten. Een klein jaar later waren de druiven erg zuur na de 2-1 overwinning in eigen huis op Getafe: het avontuur zat er door één knullig uitdoelpunt voor de Amsterdammers op. In de zestiende finales van de Europa League. 

Genoeg redenen zijn er om aan te dragen als argumenten waarom Ajax in het kleine broertje van de Champions League geen hoge ogen gooide. Het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Schöne in de zomer voelt Ajax al het hele jaar en dat diens vervangers op de transfermarkt vrijwel allemaal tekort komen – op invaller Quincy Promes en Lisandro Martínez, ondanks zijn fout bij het openingsdoelpunt, na – is ook al even bekend. Maar er was meer.

Blessureleed
Een van de dingen die Ajax parten heeft gespeeld, is het vele blessureleed, waardoor er vrijwel nooit met de ideale elf gespeeld kon worden. Chelsea-uit stond dé opstelling van de Amsterdammers op het veld, maar die wedstrijd werd vermoord door de twee rode kaarten en penalty. Onterecht, zo oordeelde de UEFA in de winterstop waarin werd geëvalueerd. "Daar hadden we meer verdiend, we gingen ongelukkig uit de Champions League. We hadden verdiend om door te gaan, maar het zat nét niet mee", vond Van de Beek donderdagavond in de mixed zone over het miljardenbal. 

De middenvelder was een van de vier spelers die in Bernabéu (1-4) vorig jaar ook op het veld stond toen de grote ploeg van Madrid werd weggespeeld. Dusan Tadic, Daley Blind en Andre Onana waren de andere drie. "Vorig seizoen was ook gewoon incredible van ons", wist de doelman, die daar dan ook niet te veel meer aan wilde denken. Het is simpelweg niet meer de realiteit, mede dus door de vele blessures.

Wat dáár de oorzaak van is? "Geen idee, we trainen goed en iedereen is er mee bezig", verzekerde Van de Beek. "Maar we spelen zó veel wedstrijden, dat het bijna wel een keer moest gebeuren. Waarom vorig seizoen dan niet? Sommige jongens hebben bijna geen zomervakantie gehad, spelen veel interlands, noem het maar op. Misschien is dat de oorzaak. Het liefst zouden we allemaal natuurlijk veel voetballen." Door het gemis van Ziyech, David Neres en Zakaria Labyad en het feit dat Promes geen negentig minuten (of meer) aan kon, moest Danilo Pereira opeens als basisdebutant aantreden. Verre van ideaal in een cruciaal Europees duel. 

Niet goed genoeg
Vertrokken basiskrachten, matige vervangers, pech en blessureleed werd de cocktail die Ajax fataal werd in de Champions League. Met onnodige en ongelukkige schorsingen (Onana, Nicolas Tagliafico) als parapluutje op het geheel. In de Europa League trof Ajax stuntploeg Getafe, een eenheid die niet wil voetballen, maar vechten. En juist in dat aspect was de nummer vijf van La Liga de (duidelijk) betere. "Zo'n ploeg kun je eigenlijk met niet een ander team vergelijken. Ik heb dit ook nog nooit gezien", erkende Van de Beek.

Met nog altijd de vele blessures en daarbij het gebrek aan mannelijkheid, vechtlust en het Ajax te veel uit de tent laten lokken was Getafe precies de ploeg die Ten Hag en zijn team in deze mindere fase van het seizoen niet moest treffen in de eerste knock-outronde. Tel daarbij nog de individuele fouten (Perr Schuurs, Martínez) op en twee van de drie tegentreffers zijn verklaard. Ook de domme schorsing van Onana, die wel toonde geleerd te hebben van zijn gedrag, kostte Ajax vorige week veel defensieve én offensieve zekerheid. De Kameroener was in de Johan Cruijff ArenA belangrijk in de opbouw van Ajax, waar het bij Bruno Varela een week eerder onzekerheid troef was.

Het was uiteindelijk al met al te veel onvoldoende om te overleven, terwijl Ajax in de groepsfase van de Champions League met uitschakeling nog te weinig kreeg. En dat eerste erkende Van de Beek ook, die de hand dus in eigen boezem stak. "We hebben het niet goed gespeeld en dat is onze eigen schuld", baalde hij. "Het verschil met vorig jaar, Bernabéu, is groot, ja. Dat was geweldig. Maar we kunnen niet te veel naar de historie kijken, dat heeft geen zin. Nu moeten we ons richten op wat we nog wel kunnen behalen." Nationale titels: de KNVB Beker en Eredivisie.

Internationale roem zit er niet meer in dit seizoen. De Golden Boys, talenten en wonderkinderen van Ajax zijn onnodig, maar geheel terecht uitgeschakeld op een manier die voor het Nederlandse voetbal doet denken aan de seizoenen van voor het vorige. Een jaar geleden was Ajax nog wereldnieuws over de hele wereld en in heel Spanje. Donderdagavond was er nog geen handjevol Spaanse journalisten in de mixed zone, nog geen tiende van de bussen vol die vorig jaar naar de Johan Cruijff ArenA kwamen. En waarom? De Ajax-talenten zijn voorlopig weer jongetjes geworden. En jongetjes die zijn te verslaan door een ploeg die anti-voetbal speelt: de keiharde realiteit.


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020

  3. donderdag 2 april 2020