Van den Ende fileert KNVB vanwege arbitersaanstellingen

Van den Ende fileert KNVB vanwege arbitersaanstellingen

26 februari 2020 – De KNVB maakte dinsdag bekend welke scheidsrechters er komend weekend fluiten in de Eredivisie. Verrassend genoeg gaf de bond aan dat Clay Ruperti en Rob Dieperink (foto) als VAR bij respectievelijk Ajax - AZ en PSV - Feyenoord zullen fungeren. Onbegrijpelijk, zegt Mario van den Ende tegen De Telegraaf."De landstitel is dit seizoen veertig miljoen euro waard. Waarom zitten Björn Kuipers en Danny Makkelie niet achter die schermen als je besluit om Serdar Gözübüyük en Dennis Higler als scheidsrechter aan te stellen?", vraagt Van der Ende zich af. "Ruperti floot dit seizoen twee Eredivisie-duels, maar ook nog Katwijk-Noordwijk in de Tweede Divisie…"

Hiermee wordt volgens hem de geloofwaardigheid van de bond en de arbitrage op het spel gezet. "Na een weekeinde met een storm van kritiek op de scheidsrechters én de video-arbitrage had hij voor meer ervaring moeten kiezen", doelt hij op scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. "Makkelie is door de FIFA en UEFA al ingezet op grote toernooien, maar moet in de beslissende fase van de Eredivisie Ruperti en Dieperink voor laten gaan, terwijl de belangen groter zijn dan ooit. En waarom is Kuipers dit seizoen nog geen enkele keer als VAR ingezet?"

Als VAR fungeren is niet gemakkelijk, weet Van den Ende. "De VAR moet een prima waarnemingsvermogen en spelregelkennis hebben, maar ook voetbalgevoel. Het kan dat Ruperti en Dieperink daarover beschikken. Maar kennelijk laat er in het totaalplaatje nogal wat te wensen over, want anders hadden ze wel meer wedstrijden op het hoogste niveau gefloten. En neem de strafschop die Jochem Kamphuis tijdens AZ-PEC Zwolle geeft, nadat Bram van Polen honderd procent de bal speelt. Als je dat als scheidsrechter én VAR niet ziet, houdt alles op."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 8 april 2020

  2. dinsdag 7 april 2020

  3. maandag 6 april 2020