Kinderen uit Groot-Brittannië mogen voortaan beperkt koppen

24 februari 2020, 18:22

Het jeugdvoetbal in Groot-Brittannië krijgt een kopverbod tijdens trainingen. De voetbalbonden van Engeland, Schotland en Noord-Ierland hebben dit aangekondigd. Een recent onderzoek ligt ten grondslag aan de maatregelen. Resultaten geven aan dat voormalig voetballers meer risico lopen op hersenaandoeningen als Alzheimer, Parkinson en ALS. Die kans is 3,5 keer zo groot.

Tot en met onder elf jaar mogen kinderen niet koppen op trainingen. Voor de oudere leeftijdscategorieën gelden flinke beperkingen. Zo mag jeugd in onder de dertien maximaal één kopsessie per week met maximaal vijf kopballen per training afwerken. Ook worden vereiste balmaten ingevoerd. Deze richtlijnen zijn per direct van kracht. Voor wedstrijden komen er geen nieuwe regels. Dit omdat er beperkt gekopt wordt.

"Natuurlijk snappen we dat hier kritiek op komt. We weten ook niet of het daadwerkelijk helpt. Dit moet later blijken uit onderzoek", aldus Les Howie, hoofd opleidingen van de Engelse FA. "We volgen hiermee de richtlijnen van de UEFA. Waarschijnlijk komen zij later dit jaar met medische richtlijnen."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen