Oud-arbiter Van der Ende is het beu en biedt zich aan als VAR

24 februari 2020, 15:29   Bijgewerkt: 24 februari 2020, 16:07

Mario van der Ende heeft de buik vol van de VAR-discussie. De oud-arbiter zag de video-scheidsrechter afgelopen weekend weer voor de nodige ophef zorgen door een aantal controversiële beslissingen te nemen. Voor Van der Ende aanleiding om een open sollicitatie bij de KNVB te doen.

"Zo kan het niet langer, het lijkt wel carnaval bij de scheidsrechters. Ik zou daar best zelf willen gaan zitten, maar wel onder andere omstandigheden", biedt Van der Ende zich aan in een interview met de NOS. Het ging afgelopen weekend onder meer mis in De Kuip. Daar gaf Bas Nijhuis Feyenoord een penalty nadat de VAR ingreep. Er leek echter weinig aan de hand te zijn.

De VAR had niet moeten ingrijpen, is de algemene consensus. Dat gebeurde toch, waarna Nijhuis na het zien van de beelden Feyenoord een strafschop toekende. "Ik snap helemaal niet dat Nijhuis dan na afloop roept dat er gesproken moet worden. Hij had de beelden voor zich en ziet toch ook dat het geen strafschop is? Onnavolgbaar", aldus Van der Ende.

Op andere velden waren er momenten waar de VAR wél had moeten ingrijpen, maar dat niet gebeurde. "Of het incidenten zijn? Ja hallo, vijf incidenten in twee dagen. Nee, dit is structureel", vervolgt hij. Van der Ende pleit voor onder meer een leidende VAR (zoals in Engeland). Ook wil hij dat de KNVB niet meer rouleert met scheidsrechters. "De ene dag staan ze op het veld, de andere dag zijn ze VAR. Dat moeten aparte groepen worden, dan durven ze elkaar ook meer te corrigeren. Nu houden de scheidsrechters elkaar de hand boven het hoofd."

In een setting waarin de VAR een leidende rol heeft, zou Van der Ende wel video-arbiter willen zijn. "Alles draait om onafhankelijkheid, waarneming en interpretatie. Als een scheidsrechter daarin afwijkend gedrag vertoont, moet hij gecorrigeerd worden. Maar als - ik zeg maar wat - mijn buurvrouw dat beter kan, moet zij het doen. Er moet een gekwalificeerd iemand zitten."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen