ErediVisie: Valnaval, problemen bij Heerenveen en Ajax' routiniers

ErediVisie: Valnaval, problemen bij Heerenveen en Ajax' routiniers

24 februari 2020 – Het carnavalsweekend was niet voor alle ploegen een feestje. Bij Ajax was er geen alaaf, maar het ging alweer af bij Heracles Almelo, terwijl RKC Waalwijk een van haar laatste kansen op handhaving weggaf tegen Sparta Rotterdam. Voor hen is het geen carnaval, maar val na val. Bij Feyenoord, PSV en AZ liepen ze wel een polonaise, maar niet vanwege de praal, vooral vanwege de punten.Valnaval in Waalwijk
Het seizoen duurt nog lang, maar voor RKC Waalwijk is er weinig hoop meer. De ploeg van trainer Fred Grim heeft regelmatig complimenten ontvangen voor het vertoonde spel, maar pakt nauwelijks punten. Ook in speciale carnavalshirts ging het dit weekend mis voor de promovendus. Tegen Sparta Rotterdam, dat wel op weg is naar handhaving, leed RKC de achttiende nederlaag van het seizoen. Na de winterstop troffen de Waalwijkers vier clubs uit het rechterrijtje, waartegen het maar één schamel puntje behaalde. Dat de komende acht (!) wedstrijden alleen maar clubs uit de top tien de tegenstander zijn, is geen fijn vooruitzicht voor RKC. Het is te hopen dat carnaval nog goed gevierd wordt in Schoenlapperslaand, want verder zal er de komende maanden weinig te vieren zijn in Waalwijk.

Ervaren krachten laten Ajax stikken
Met de derde nederlaag in een uitwedstrijd op rij en tevens de derde nederlaag in Almelo op rij is het crisis in Amsterdam. Het gemis van de vele vaste krachten speelt Ajax parten, zo zei Erik ten Hag. Maar daar bovenop komt het feit dat juist de ervaren krachten die er wel zijn het totaal laten afweten. Dusan Tadic rendeert dit seizoen op de vleugel amper en is momenteel ongevaarlijk. Ryan Babel heeft een stoeprand aan zijn schoenen en oogt als een brugklasser die voor het eerst met de grote jongens mee mag voetballen, maar bij wie alles mislukt. Klaas-Jan Huntelaar – met hem was de voorhoede van Ajax precies honderd jaar (31+33+36) oud – kon het verschil ook niet maken. Omdat Daley Blind ook een ongewoon slippertje maakte die de Amsterdammers meteen fataal werd, volgde een nieuwe nederlaag. Routiniers die ontbreken en routiniers die niet thuisgeven: momenteel kan Ten Hag daar niet op bouwen. 

Koopmeiners blijft penaltyspecialist
Krijgt AZ een penalty, dan legt Teun Koopmeiners aan en schiet hij raak. Zo gaat het al twee seizoenen. Zondag liep het echter anders. Voor het eerst leverde een door Koopmeiners genomen strafschop AZ géén doelpunt op. Zijn inzet vanaf elf meter werd gekeerd door PEC Zwolle-doelman Michael Zetterer. Daarvoor had Koopmeiners in alle competities zestien keer op rij wél raak geschoten, als zijn gemiste pingel vorig seizoen in de strafschoppenreeks in het bekerduel met Willem II niet wordt meegerekend. De koelbloedige captain van de Alkmaarders liet zich niet uit het veld slaan door zijn gemiste penalty en mocht later de bal nog twee keer op de penaltystip leggen. Ditmaal was hij Zetterer beide keer de baas. Zijn status is onveranderd: Koopmeiners is en blijft een penaltyspecialist.

Heerenveen: goals scoren of juist voorkomen?
Wat is er aan de hand met sc Heerenveen? Voor de winterstop ging het de Friezen voor de wind, maar in 2020 werd er (inmiddels bijna in maart!) nog niet gewonnen in de Eredivisie, geen clean sheet gehouden en werd het uit de KNVB Beker gegooid. De lach die onder Johnny Jansen werd teruggevonden in het Abe Lenstra Stadion is – zoals de laatste jaren zo vaak het geval was – veranderd in een cynische. De komst van nieuwe spits Runar Espejord heeft nog niet gebracht wat zou moeten: de Friezen zijn maar weinig effectief. Al ligt het niet per se aan het scorend vermogen: in de laatste twintig (!) Eredivisie-duels maakte Heerenveen namelijk minstens één doelpunt. Het probleem zit 'm in de tegentreffers: misschien captain Daniel Høegh terughalen naar de basiself nu hij weer fit is?

VARschrikking!
Of je nou voorstander bent van de VAR, tegenstander of het Zwitserland onder de VAR-volgers. Dit weekend was het echt rampzalig van de videoscheidsrechters in Zeist. Bij Feyenoord werd ingegrepen waar het niet had gemoeten en in Arnhem werd niet ingegrepen waar het wél had gemoeten. Ook in Waalwijk was Mario Bilate woest over het waarom de VAR niet had ingegrepen bij een duidelijke handsbal. En zo waren er nog tal van discutabele momenten. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond concludeerde dan ook dat de arbiters flink wat na te bespreken hadden over dit voetbalweekend, waarin de VAR overigens (gelukkig) ook een aantal dingen wél goed deed. Maar over de hele linie was het werkelijk VARschrikkelijk en is het te hopen dat zulke weekenden niet te vaak meer voorkomen. 

En dan nog even dit...

Geelahi

Sven van Back

Arne denkt mee met onze rubriek!

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 4 april 2020

  2. vrijdag 3 april 2020

  3. donderdag 2 april 2020