Ajax in grote problemen na andermaal verlies bij Heracles Almelo

23 februari 2020, 18:45   Bijgewerkt: 23 februari 2020, 18:57

Ajax heeft zondagmiddag op bezoek bij Heracles Almelo opnieuw een zeer zwakke wedstrijd op de mat gelegd. Door een late goal van Cyriel Dessers gingen de gasten voor het derde jaar op een rij onderuit in Almelo: 1-0. Ajax heeft het in het nieuwe jaar totaal niet op de rit en wacht zodoende nog altijd op de eerste uitzege in 2020. Het verschil met nummer twee AZ is nu drie punten, terwijl dat volgende week de tegenstander is.

Erik ten Hag voerde na de teleurstellende wedstrijd tegen Getafe van afgelopen donderdag de nodige wijzigingen door, zo niet noodgedwongen. Hakim Ziyech was namelijk niet ongeschonden uit de strijd gekomen en was vandaag niet wedstrijdfit genoeg om te spelen. Ryan Gravenberch startte daarom in de basis op het middenveld. Lassina Traoré en Edson Alvarez waren donderdag nog basisklanten, maar begonnen in Almelo op de bank ten faveure van Perr Schuurs en Klaas-Jan Huntelaar.

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang in Almelo. Vooral de thuisploeg had moeite om de bal lang in bezit te houden en moest het voornamelijk hebben van de lange ballen in de diepte. Door de wind in het stadion leverde dit zo nu en doen wat problemen op voor de Amsterdamse defensie, maar echt grote kansen leverde het niet op.

Na ongeveer twintig minuten spelen kregen beide teams een dot van een kans om de score te openen. Gravenberch kreeg de bal op de rand van de zestien, kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal keurig richting de hoek. Hij leek de openingstreffer te maken, ware het niet dat Orestis Kiomourtzoglou de bal van de lijn haalde. Niet veel later was het Cyriel Dessers aan de andere kant met een misschien nog wel grotere kans. Hij had een voorzet van heel dichtbij voor het intikken na een misser van Schuurs, maar Andre Onana – die na zijn schorsing in de Europa League weer terugkeerde in de basis – redde knap.

De tweede helft begon eigenlijk net zo moeizaam als de eerste helft. Het duurde dan ook een kwartier voordat de eerste kans in het tweede bedrijf te noteren viel. Invaller Carel Eiting schoot een verdekt schot net naast en Dusan Tadic zag zijn inzet knap gered worden. Heracles loerde voornamelijk op de counter en kreeg met Mauro Junior en Delano Burgzorg kansen, maar tot tweemaal toe zat Onana er goed bij.

Vooral het vertoonde spel zal Erik ten Hag de nodige zorgen baren: zo lag de passnauwkeurigheid van 76% de laagste van dit hele seizoen. Midweeks ging het al kansloos onderuit tegen Getafe en ook tegen Heracles was het spel van een erbarmelijk niveau. Het is voor het eerst sinds 2005 dat Ajax drie uitwedstrijden op een rij verliest in de Eredivisie. Grote zorgen in Amsterdam, waar er met de return tegen Getafe iets wezenlijks zal moeten veranderen. Wat gaat Ten Hag bedenken om de boel weer op de rit te krijgen?

Opstellingen en beoordelingen*:

Heracles Almelo: Janis Blaswich 7,5; Tim Breukers 6, Maximillian Rossmann 6 (72. Dario van den Buijs -), Mats Knoester 6,5, Jeff Hardeveld 6,5; Orestis Kiomourtzoglou 6, Alexander Merkel 6, Mohamed Osman 6 (75. Silvester van der Water -); Mauro Junior 5 (83. Sebastian Jakubiak -), Cyriel Dessers 6,5, Delano Burgzorg 5

Ajax: André Onana 7; Sergiño Dest 6, Perr Schuurs 4, Daley Blind 5, Nicolas Tagliafico 4,5; Ryan Gravenberch 4,5 (80. Ryan Ekkelenkamp -), Lisandro Martínez 5 (46. Carel Eiting 6,5), Donny van de Beek 6, Dusan Tadic 4, Ryan Babel 3,5 (72. Danilo Pereira -); Klaas-Jan Huntelaar 4

Man of the match: Janis Blaswich

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen