Feyenoord ontdoet zich na omstreden penalty van boos Fortuna

22 februari 2020, 21:47

Met de nodige moeite heeft Feyenoord zaterdagavond in de Kuip zich langs Fortuna Sittard geworsteld. Na 45 minuten stond het nog 0-0, maar een omstreden penalty voor de Rotterdammers aan het begin van de tweede helft brak de wedstrijd open. Het strijdende Fortuna was snel terug in het duel via een strafschop, even zo snel maakte Robert Bozenik de 2-1. Daarbij bleef het, waardoor Feyenoord nummer twee AZ in de nek blijft hijgen.

Met 29 punten uit elf duels had Feyenoord het onder Dick Advocaat tot nu toe uitstekend gedaan. De tweede plaats was daardoor weer in zicht, mede omdat AZ de afgelopen weken punten verspeelde. Fortuna moest voor Feyenoord de volgende club worden die aan de zegekar werd gespannen. Een paar weken geleden schakelden de Rotterdammers de Limburgers nog uit in de beker, door na verlenging met 0-1 te winnen.

De kans ontstond in een fase waarin Feyenoord beter was, maar eerder in de eerste helft was dat nog omgedraaid. Fortuna troefde op slimmigheid en karakter Feyenoord af in de eerste twintig minuten. Gevaarlijk werd het team van Sjors Ultee echter nauwelijks, slechts twee keer hoefde Justin Bijlow een balletje te vangen. Wel zag hij een keer nog een schot van Felix Passlack over gaan, de Duitser had zich (met een overtreding) ontdaan van de onzeker spelende Edgar Ié. Zo was het na 45 minuten nog 0-0, een stand waar Feyenoord het minst blij mee was.

De lang ongeslagen club werd snel na de rust een handje geholpen door de VAR. Bij een van de Rotterdamse aanvallen liep rechtsback Lazarros Rota Feyenoord-spits Bozenik omver, terwijl de bal niet in de buurt was. Het overkwam Rota omdat Bozenik opeens uitweek om Sam Larsson te ontwijken, Rota kon nauwelijks anders dan Bozenik van de sokken te lopen. Scheidsrechter Bas Nijhuis werd vervolgens naar de kant geroepen en gaf na het zien van de beelden een penalty. Berghuis benutte het buitenkansje: 1-0.

De woede bij Fortuna was groot, ongetwijfeld speelde de wedstrijd van vorige week tegen FC Emmen (0-0) nog mee. Toen schreeuwde iedereen bij de Geel-Groenen ook om een penalty, maar werd die niet gegeven. De woede zat zelfs zo hoog nu, dat Nijhuis zeker drie gele kaarten uitdeelde aan de technische staf van Fortuna.

De tegentreffer leek iets los te maken bij Feyenoord. Het team van Advocaat ging vol op zoek naar de 2-1 en vond die vrij snel. Eerst verrichte Koselev nog wat reddingen en ging een kopbal van Ié voorlangs, maar tegen de inzet van Bozenik kon hij niks doen. Het was Karsdorp die hard voor gaf, waarna Bozenik de bal bewust van richting veranderde en daarmee Feyenoord weer op voorsprong zette.

Zodoende werd de Slowaak net als vorige week tegen PEC Zwolle (3-4) matchwinner, want Fortuna bleek niet meer in staat om met een slotoffensief de 2-2 nog te forceren. Verder dan een schotje van invaller Vitalie Damascan en een gevaarlijke poging van Diemers (over) kwam het niet. En dus won Feyenoord met veel moeite opnieuw en gaf het Carlo de Leeuw, bij wie voorafgaand aan de wedstrijd nog indrukwekkend werd stilgestaan, een mooi afscheid.

Opstellingen en beoordelingen*:

Feyenoord: Justin Bijlow 6, Rick Karsdorp 5, Edgar Ié 5, Marcos Senesi 6, Tyrell Malacia 6.5, Jens Toornstra 5.5, Leroy Fer 6, Orkun Kökçü 5, Steven Berghuis 6, Robert Bozenik 6.5 (90. Sven van Beek -), Sam Larsson 5 (79. Ridgeciano Haps -).

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6.5, Lazaros Rota 5.5, Grégoire Amiot 6.5 (83. Bassala Sambou -), Wessel Dammers 6.5, George Cox 5, Tesfaldet Tekie 4.5 (76. Vitalie Damascan -), Jorrit Smeets 5.5, Felix Passlack 6.5, Alex Carbonell 5.5 (88. Leandro Fernandes -), Amadou Ciss 5, Mark Diemers 5.

Man of the match: Robert Bozenik

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen