De tops en flops uit de achtste finales van de Champions League

De tops en flops uit de achtste finales van de Champions League

20 februari 2020 – We moesten er even op wachten, maar de Champions League is ontwaakt uit zijn winterslaap. Erling Haaland en onze eigen Hans Hateboer zorgden voor een spetterend begin van de achtste finales. Voor Paris Saint-Germain, Tottenham Hotspur en Valencia was de hervatting een stuk minder succesvol. Dit en meer lees je in onze tops en flops.1. Hateboer
Zijn ploeggenoten hoeven hem niet langer te pesten: ook Hans Hateboer is dit seizoen van de nul af. Van Atalanta was Hateboer nog de enige veldspeler die wachtte op zijn eerste doelpunt. Bovendien waren zijn twee treffers Valencia (4-1) zijn eerste in de Champions League. En dat ook nog eens op de heilige grond van San Siro, waar Atalanta speelde vanwege de renovatie van het eigen stadion. 'Atalanta moet deze knappe Nederlandse kerel bedanken', aldus La Gazetta dello Sport. Deel II van de FOX Sports-docu 'Van Beerta naar Bergamo' is alvast geboren.

Lees ook: Hateboer bewierookt in Italië: 'Zoals Van Basten en Seedorf'

2. Haaland
Niet de eerste keer en ook niet de laatste keer dat dit negentienjarige wonderkind voorbijkomt in deze rubriek. Erling Haaland deed de wereld opnieuw verbazen. Met zijn twee doelpunten tegen Paris Saint-Germain werden zijn statistieken nóg indrukwekkender. Eén van de mooiste statistieken is het gegeven dat Haaland
deze Champions League-campagne met tien doelpunten al vaker scoorde dan FC Barcelona, dat acht doelpunten maakte. Net zo krankzinnig zijn Haalands sprintkwaliteiten. Beelden van een rush over zestig meter gingen viral. De Noor noteerde een tijd van 6,55 seconden. Net iets boven het wereldrecord van 6,34 seconden. Luttele tellen na het eindsignaal liet de spits van Borussia Dortmund weten nog veel beter te kunnen. Wij kunnen niet wachten.

3. Atlético-defensie
Atlético Madrid heeft verdedigen tot kunst verheven. Los Rojiblancos kregen er zelfs de voetbalmachine van Liverpool mee klein. Atlético lieten 67 procent van het balbezit aan de Engelsen, maar gaf niks weg. Géén enkele keer schoot Liverpool op doel. Atlético nam twee keer het vijandelijke doel onder vuur. Zelfs het totaal aantal pogingen besliste Atleti in haar voordeel: acht om zeven. Het is tekenend voor de stijl van Diego Simeone. Keer op keer flikt El Cholo zijn kunstje opnieuw.

4. Atalanta en Leipzig
De al unieke Champions League-campagne van Atalanta en RB Leipzig wordt alleen maar mooier. Atalanta maakte reclame voor het Italiaanse voetbal door Valencia met 4-1 af te drogen. De kwartfinale kan de miljardenbaldebutant nauwelijks meer ontgaan. Dat te bedenken dat Atalanta na drie groepswedstrijden puntloos onderaan stond. Voor Leipzig is het niet de eerste deelname aan de Champions League, maar de RedBull-club staat wel voor het eerst in de knock-outfase. Het elftal van Julian Nagelsmann was heer en meester in Londen. Ook voor Leipzig ligt de kwartfinale voor het oprapen. Als de loting Leipzig en Atalanta aan elkaar koppelt, zien we een van beide nieuwkomers straks ook nog terug in de halve finale.


Flops

1. Neymar
Gezien zijn status en salaris zou Neymar Paris Saint-Germain bij de hand moeten nemen. De Braziliaan werd voor veel geld aangetrokken met als grote doel om de Champions League te winnen, maar ieder jaar gaat er iets mis. Ook nu is uitschakeling na het 2-1 verlies bij Borussia Dortmund dicht bij. Neymar maakte weliswaar de enige PSG-goal, maar stelde verder vooral teleur. Hakballen, overbodige bewegingen en veel balverlies; het was dinsdag een avondje ergeren aan de Braziliaan. Opmerkelijk was ook dat Neymar aan de zware kant leek te zijn. De 28-jarige vedette kan bij vlagen verschrikkelijk goed voetballen, maar wanneer gaat hij topvoetbal eens bekijken als keiharde business in plaats van als circus?

2. Mourinho
José Mourinho heeft zijn stempel bij Tottenham Hotspur nog niet echt kunnen drukken. Dat zijn ploegen niet attractief spelen is algemeen bekend, maar de Portugees slaagt er meestal in om een solide defensie te hebben die weinig weggeeft. Ook dat is hem in Londen nog niet gelukt. Tottenham gaf tegen RB Leipzig tien doelpogingen weg en werd in eigen stadion met de rug tegen de muur gezet. Confronterend en pijnlijk voor de ploeg die vorig seizoen nog de finale haalde. Dat Mourinho na afloop klaagde dat hij in tegenstelling tot Leipzig geen goede spelers op de bank had, is niet chique. De Portugees kan zich beter focussen op het verbeteren van het spel van Tottenham Hotspur.

3. Kurzawa
From hero to zero: de solo van Layvin Kurzawa. De linkervleugelverdediger van Paris Saint-Germain begon vanaf eigen helft aan een sterke opmars, maar eindigde die dramatisch. Kurzawa leverde in bij de assistent-scheidsrechter (zie beelden hieronder). Het paste bij Kurzawa's optreden. Hij was misschien nog wel de minste van het veld. Op de linkerkant ondervond de verdediger veel problemen. De 1-0 van Borussia Dortmund ontstond ook omdat Achraf Hakimi ongehinderd Erling Haaland kon bedienen. Het moment van de solo is ook tekenend voor PSG als geheel. De Fransen kunnen geweldig voetballen, maar op de momenten waarop het moet ook door het ijs zakken.

4. Valencia
Het geploeter van Valencia tegen Atalanta zal ook in Amsterdam pijn doen. Wie het elftal van Albert Celades zag spelen, vraagt zich af hoe die ploeg in vredesnaam de achtste finale heeft weten te bereiken. Nota bene als groepswinnaar. In het spel van Los Ches viel geen lijn te ontdekken. Het enige wat Valencia nog een beetje houvast geeft is het uitdoelpunt. Dat had er overigens maar dan één moeten zijn. Maar de enorme missers van Maxi Gomez typeerden de kansloze avond van Valencia in San Siro.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 2 juni 2020

  2. maandag 1 juni 2020