Van Basten is blij met buitenspelregel-idee van Wenger

Van Basten is blij met buitenspelregel-idee van Wenger

19 februari 2020 – Marco van Basten is heel blij met het voorstel van Arsène Wenger, hoofd voetbalontwikkeling bij de FIFA. De Fransman gaat het voorstel inbrengen om de regelgeving rondom buitenspel om te draaien, zodat het in het voordeel van de aanvaller komt. San Marco had toen hij nog in die functie had, al hetzelfde idee. "De discussie hou je, maar je voorkomt dat er belachelijke goals worden afgekeurd."Dat vertelt Van Basten tegenover het Algemeen Dagblad over de regel die ook wel de daglichtregel wordt genoemd: is er geen streepje licht tussen aanvaller en verdediger? Dan is het geen buitenspel. Als aanvaller is het dus pas buitenspel, als je met het je hele lichaam (althans, delen waarmee je kunt scoren) achter de laatste verdediger staat.

Lees ookWenger oppert een nieuwe buitenspelregel bij FIFA

"Het is niet zo dat je alle discussies oplost", weet Van Basten. "Feitelijk schuif je de buitenspellijn iets naar achteren, meer in het voordeel van de aanvaller. De discussie kan in theorie nog steeds om millimeters verschil gaan. Maar je voorkomt wél dat veel doelpunten volkomen onnodig worden afgekeurd."

Destijds kwam de regel van Van Basten er overigens niet doorheen. Als de nieuwe regel er ditmaal wel doorheen komt, wordt het een voordeel voor de aanvaller omdat het minder snel buitenspel is. Bovendien is het niet meer mogelijk om een halve centimeter buitenspel te staan. Op 29 februari wordt de regel besproken bij de International Football Association Board (IFAB). Als zij het goedkeuren, dan kan er op het EK al gespeeld worden met de nieuwe regel.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 30 maart 2020

  2. zondag 29 maart 2020

  3. zaterdag 28 maart 2020