Cincinnati: er speelde meer rondom vertrokken Jans

Cincinnati: er speelde meer rondom vertrokken Jans

18 februari 2020 – Rondom Ron Jans speelde meer bij FC Cincinnati. Dat heeft voorzitter Jeff Berding laten weten op een speciaal ingelaste persconferentie. Volgens hem bleek uit het onderzoek naar Jans dat er meer is gebeurd. "De ervaringen in de kleedkamer waren anders dan wat ons verteld is. Daarom hebben we besloten dat Ron niet langer de coach van Cincinnati kon zijn."Jans zelf zegt dat hij in de kleedkamer onhandig het onacceptabele N-woord gebruikte bij het zingen van een rapnummer. Berding: "Donderdag werden wij gebeld door officials van de MLS. De spelersvakbond (MLSPA, red.) had klachten ontvangen en die waren alarmerend", aldus Berding. "We namen dit erg serieus. Er moest een onderzoek komen. Jans bevestigde aan ons ook dat hij een racistische term had gebruikt."

Jans: "Ik word afgeschilderd als manipulator en leugenaar"

Vervolgens werd Jans van het eerste elftal gehaald. Gisteren (maandag, red.) kwamen de conclusies op tafel. "Die gaven aan dat het niet op een zichzelf staand incident was. Er kwamen meer verhalen boven water. Na deze bevindingen en contact met Gerard Nijkamp (directeur, red.) wisten we dat er geen toekomst meer was voor Ron bij ons club. Een pijnlijke beslissing, maar met Ron waren we het erover eens dat hij moest vertrekken." Alle spelers van Cincinnati hadden de mogelijkheid anoniem hun verhaal te doen in het onderzoek. "Wat eruit kwam was niet acceptabel", stelt Berding. "Er is geen plaats voor racisme. Er is al genoeg haat in de voetbalwereld." Volgens de MLSPA was er sprake van een groter probleem binnen de club, maar daar kon Berding zich niet in vinden.

Lees ook: Statement spelersvakbond beticht Jans van manipulatie

Nijkamp
Ook Nijkamp schoof aan bij de persconferentie. Hij kwam kort aan het woord. Nijkamp probeerde te relativeren wat was gebeurd door te wijzen op cultuurverschillen tussen Nederland. "De context van dingen die hij in dit land heeft gezegd is anders dan wanneer hij dit in Nederland zou doen. Verder ken ik de specifieke situatie niet, het is mij niet verteld."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 3 april 2020

  2. donderdag 2 april 2020