Jans stopt bij FC Cincinnati: hoe kon het incident zo ontsporen?

Jans stopt bij FC Cincinnati: hoe kon het incident zo ontsporen?

18 februari 2020 – Ron Jans is woensdag definitief opgestapt als hoofdtrainer van FC Cincinnati. De oefenmeester heeft zijn ontslag aangeboden nadat de club hem op non-actief zette, vanwege een racistisch incident. Hoewel de coach altijd heeft ontkend dat zijn acties van racistische aard waren, is de breuk inmiddels definitief. Waarom legt hij zelf zijn taken neer en hoe kon het meezingen vaan liedje zo ontsporen? Waarom is het woord n-woord een doodzonde?
Jans werd een week geleden geschorst door de Amerikaanse club, waar hij vorig seizoen instapte, vanwege een nummer dat hij meezong in de kleedkamer met het zeer omstreden n-woord erin. Inmiddels al bijna drie weken geleden dat de situatie plaatsvond. Het gebruik van het n-woord is overigens wel een absolute doodzonde in Amerika, zo is algemeen bekend. 

Dat komt omdat het woord eeuwenlang is gebruikt door blanke Amerikanen om hun donkere landgenoten te kleineren en te vernederen. De link met het slavernijverleden van de Verenigde Staten speelt daarbij uiteraard een grote rol. Hoewel Jans direct zijn excuses aanbood voor zijn onhandige actie, stapte een van zijn spelers toch naar de clubleiding en vakbond. Daardoor werd Jans – die overigens direct aangaf dat het een misverstand was – alsnog geschorst. Vanuit alle hoeken kwam er steun, die Jans ook voelde vanuit de spelersgroep. Toch is het uiteindelijk niet tot een oplossing gekomen, waardoor er na een half jaar alweer een einde komt aan het Amerikaanse avontuur.

Lees ook: Jans stapt op bij FC Cincinnati door racisme-incident

Invloed MLS Players Association
Naar verluidt ging het om aanvaller Darren Mattocks, die de situatie aankaartte. De van origine Jamaicaanse aanvaller zou de actie van Jans te ver hebben vinden gaan en stapte daarop naar de MLS Players Association (MLSPA, red.), de Amerikaanse spelersvakbond. In lokale media wordt gesuggereerd dat Mattocks het op Jans voorzien zou hebben, omdat hij eigenlijk niet meer in de plannen van de oefenmeester voor kwam. Een vervelende dubbelrol, omdat hij dit kan aangrijpen om de trainer aan te vallen. 

Desalniettemin zag de MLSPA voldoende aanleiding voor het starten van een onderzoek naar de Nederlander, die daarop werd geschorst, in elk geval zolang het onderzoek zou duren. In Amerika heeft de vakbond ontzettend veel invloed – meer dan in Nederland, ook als het gaat om bijvoorbeeld de onderhandelingen voor de spelersbonussen en salarissen. Duidelijk was daarom al dat het nog even zou duren voor er duidelijkheid zou komen en de kans groot was dat hij sowieso niet meer terug kon keren in zijn functie. 

Waarom stapt Jans zelf op?
Door het onderzoek en alle onrust was de coach bang voor een tweespalt in de selectie en hij zou niet meer kunnen weten wie nog wel en niet meer te vertrouwen was bij FC Cincinnati. Bovendien zou een onderzoek naar hem ook nog meer gevolgen kunnen hebben, afhankelijk van de uitkomsten. Ook bij een positieve uitkomst, had Jans geen vertrouwen meer dat hij zijn werk kon doen zoals hij dat graag had gewild. Wie van de spelers stonden aan zijn kant? Wie waren nog wel te vertrouwen? En voor de rest van het seizoen zou er op alle woorden zout worden gelegd door de kritische spelers, fans en volgers. 

Hoe nu verder met de Nederlandse enclave?
Yoann Damet neemt vooralsnog de honneurs waar bij FC Cincinnati, waar Gerard Nijkamp general manager is. De bestuurder zal dus op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer. Met Jürgen Locadia werd er enkele weken geleden ook een Nederlandse spits gehaald, terwijl Ajacied Siem de Jong op weg is naar de MLS-club. De Nederlandse connectie bij Orange and Blue is hoe dan ook sterk dit jaar: Haris Medunjanin (voormalig speler AZ en Sparta) kwam deze winter op voorspraak van Jans naar de club. Hij voegde zich bij zijn landgenoten Maikel van der Werff en assistent-trainer Ivar van Dinteren, die al sinds vorig seizoen in Cincinnati hun brood verdienen. Van Dinteren kwam op voorspraak van Jans naar de MLS-club, maar blijft wel aan. Onduidelijk is of er contact over is geweest. 

Sportief gezien is het voor Jans een enorme domper. FCUpdate.nl zocht de trainer vorig seizoen op, toen hij net was ingestapt bij FC Cincinnati. De club, destijds bezig aan haar eerste seizoen op het hoogste niveau, was toen al kansloos was voor het behalen van de play-offs. Desalniettemin waren de vooruitzichten voor Jans uitstekend. Het nieuwe trainingscomplex was bijna af, het doorselecteren van de selectie was in volle gang en ook op persoonlijk gebied voelde de Zwollenaar zich uitstekend op zijn plek in Ohio. Dit seizoen kon hij bovendien zijn eigen team gaan opbouwen, was hij tevreden over de vorderingen in de voorbereiding en leek hij te kunnen gaan oogsten tijdens het nieuwe seizoen. 

Die kans krijgt Jans door dit incident uiteindelijk dus niet, waardoor de situatie alleen maar verliezers kent. De club moet opnieuw bouwen met een nog aan te stellen trainer, Jans – die veel steunbetuigingen kreeg – kan zijn klus niet afmaken. In Amerika is zijn naam beschadigd, maar in Nederland kent iedereen hem als een betrouwbare, vriendelijke schoolmeester die correctheid enorm hoog in het vaandel heeft staan. Als er iemand is die iedereen hetzelfde behandelt, is het Jans wel, zo vertellen niet alleen betrokkenen, maar kan ook worden gesteld uit ervaring. Na zijn teleurstellende periode als technisch directeur bij FC Groningen zal hij willen terugkeren als trainer: Eredivisie-clubs zullen hem om dit incident zeker niet links laten liggen. Door dit onschuldige incident met het meezingen van een liedje, zal men hem in Amerika niet meer bellen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 1 april 2020

  2. dinsdag 31 maart 2020