Officieel: Jans stapt op bij FC Cincinnati door racisme-incident

18 februari 2020, 14:22   Bijgewerkt: 18 februari 2020, 16:26

Ron Jans is definitief opgestapt als hoofdtrainer van FC Cincinnati. De oefenmeester heeft zijn ontslag aangeboden nadat de club hem op non-actief zette, vanwege een racistisch motief. Hoewel de coach dat altijd heeft ontkend en het op een misverstand berust, is de breuk inmiddels definitief. "Alle partijen zijn het erover eens dat dit de beste manier van handelen was", aldus clubpresident Jeff Berding.

Jans werd een week geleden geschorst door de Amerikaanse club, waar hij vorig seizoen instapte, vanwege een nummer dat hij meezong in de kleedkamer met het woord nigger erin. Een doodzonde in Amerika en hoewel de coach per direct zijn excuses aanbood, stapte een overbodig geworden speler toch naar de clubleiding en vakbond. Daardoor werd Jans – die direct aangaf dat het een misverstand was - geschorst. Vanuit alle hoeken kwam er steun, die Jans ook voelde vanuit de spelersgroep. Toch is het uiteindelijk niet tot een oplossing gekomen, waardoor er na een half jaar alweer een einde komt aan het Amerikaanse avontuur.

"We hechten het grootste belang aan de sterke cultuur binnen onze club, te beginnen in de kleedkamer. Iedereen moet zich er gewaardeerd, gerespecteerd en vertrouwd voelen. Culturele diversiteit is belangrijk in de voetballerij", stelt Berding in een verklaring. "Dit omvat iedereen die aan onze club verbonden is. In de kleedkamer, frontoffice: iedereen." Daarbij doelde Berding op incident, dat naar verluidt via Darren Mattocks de wereld in is gekomen. De aanvaller was overbodig en niet tevreden over Jans, waardoor hij met het incident naar de clubleiding stapte. 

Lees ookSteun voor geschorste Jans: "Te gek voor woorden"

Yoann Damet neemt vooralsnog de honneurs waar bij FC Cincinnati, waar Gerard Nijkamp general manager is: hij zal op zoek moeten naar een nieuwe hoofdtrainer. Met Jürgen Locadia werd er ook een Nederlandse spits gehaald, terwijl Ajacied Siem de Jong op weg is naar de MLS-club. Of dit nieuws nog gevolgen heeft voor die transfer, is onbekend. Ook Haris Medunjanin (voormalig AZ) kwam al op voorspraak van Jans naar de club.

Sportief gezien is het voor Jans een enorme aderlating: vorig seizoen stapte hij in het eerste jaar van FC Cincinnati in, toen het sportief gezien kansloos was op de play-offs. Dit seizoen kon hij zijn eigen team opbouw, was hij tevreden over de vorderingen in de voorbereidingen en kon gaan oogsten komend seizoen. Die kans krijgt Jans door dit incident uiteindelijk dus niet.

Lees ookDe Nederlandse enclave bij Cincinnati: hectiek 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen