ErediVisie: Gouden Dick, Alkmaar Zwalkt en primeur FC Emmen

ErediVisie: Gouden Dick, Alkmaar Zwalkt en primeur FC Emmen

17 februari 2020 – Ondanks dat storm Dennis over het land raasde, werd er dit weekend in de Eredivisie een volledig programma afgewerkt. Ajax liep uit op het zwalkende AZ, Feyenoord denderde in stijl door en FC Emmen hield ein-de-lijk buitenshuis de nul. Al met al gebeurde er weer genoeg om over na te praten. In onze wekelijkse rubriek ErediVisie blikken we terug op de afgelopen speelronde.Gouden Dick
Nog altijd is Feyenoord in Nederland ongeslagen sinds Dick Advocaat het stokje overnam van Jaap Stam. Hoewel hij er zelf een hekel aan heeft dat er wordt gezegd en geschreven dat de Rotterdammers gedurende de serie veel geluk hebben gehad, kan ook Advocaat niet meer ontkennen dat hij een 'gouden pik' heeft. Tegen PEC Zwolle mazzelde Feyenoord zondag wederom. De ene invaller, Rick Karsdorp, lag aan de basis van de 2-2. De andere invaller, Róbert Bozeník, completeerde de comeback door vlak voor tijd de 3-4 te maken. Al kan de zege in Zwolle ook als het zoveelste bewijs van ultieme veerkracht worden gezien. Hoe dan ook: onder Advocaat draait Feyenoord als een tierelier. En dát is geen toeval.

Alkmaar Zwalkt
Wat is er aan de hand met AZ? De Alkmaarders ontpopten zich in de eerste seizoenshelft tot belangrijkste concurrent voor titelfavoriet Ajax, maar zijn het sinds de winterstop behoorlijk kwijt. De geoliede machine van Arne Slot vertoont kuren, wat is terug te zien in de resultaten en het spel van de Alkmaarders. Na de pijnlijke bekeruitschakeling tegen NAC Breda (1-3) volgde zaterdag een teleurstellende nederlaag bij FC Twente (2-0). Het gevreesde aanvalstrio Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi wist zelfs geen kans te creëren of schot te produceren. AZ hoopt(e) een gooi te doen naar de landstitel, maar moet mede door de opmars van Feyenoord naar beneden in plaats van naar boven kijken. Alkmaar Zwalkt, en dat is met de lastige Europa League-ontmoeting tegen LASK Linz in het vooruitzicht geen fijn gegeven.

Oost west, uit best voor Emmen
FC Emmen en uitwedstrijden, het was lange tijd een afschuwelijke combinatie. De middenmoter uit Drenthe lijkt met heimwee te kampen, want zodra er buiten de provincie gevoetbald moest worden dan ging het mis. Er werd dit seizoen nog geen uitduel in winst om gezet. Sterker nog: het lukte 28 keer op rij niet om op vreemde bodem de nul te houden. Tot zaterdag. Toen werd er op bezoek bij Fortuna Sittard, dat thuis juist uitstekend op dreef is, eindelijk geen tegengoal geïncasseerd. Er werd weliswaar niet gewonnen (0-0), maar het is na het gelijkspel bij Vitesse wel de tweede remise op rij in een uitduel. Als Emmen deze lijn doortrekt, moet handhaving geen probleem zijn en dat is een groot compliment waard.

Alan geen prins op het witte Pardew
Een trainerswissel tijdens een seizoen is vaak uit nood geboren, zo bleek ook in de kelder van de Eredivisie. Zowel ADO Den Haag als VVV-Venlo stelde een nieuwe coach aan, vooralsnog met wisselend succes. Alan Pardew werd in de Hofstad als grote verlosser gepresenteerd en won meteen van RKC Waalwijk, maar merkte daarna dat het ook met acht nieuwe spelers aanpoten is. ADO pakte nog een puntje tegen Vitesse, maar verloor met grote cijfers van FC Utrecht, Sparta en PSV. De situatie wordt steeds donkerder omdat onder meer VVV wél punten pakt. In tegenstelling tot Pardew is Hans voorlopig wel een echte Koning. VVV staat vijftiende en verloor niet één van de vijf duels onder De Koning. De zege op Heracles Almelo was zaterdag een nieuw succes. Het voetbal van VVV verdient geen schoonheidsprijs, maar daar heeft de aanhang (terecht) maling aan.

John van den Bromt
Het bloed van John van den Brom begint te koken zodra er volgens hem onrecht in het spel is. Dat was zondag rond de klok van 18.30 uur het geval. Willem II maakte in blessuretijd de gelijkmaker tegen FC Utrecht, maar deed dat volgens Van den Brom na een overtreding eerder in de aanval. Siemen Mulder liet doorspelen en ook de VAR greep niet in, tot grote woede van de driftige Utrecht-coach. "Je bent een schijterd, jij", schreeuwde de coach tijdens het duel naar vierde official Marc Nagtegaal toe. Ook Mulder kreeg het voor zijn kiezen. "Wat een lul, joh!" Ook in de mixed zone kwam het stoom nog uit zijn oren. "Je ziet dat het een overtreding is, klaar. Het gebeurt voor mijn neus. Er staat VAR-check op het scherm en daar wordt geen klote mee gedaan." Van den Brom bezigde sowieso veel geslachtsdeel-scheldwoorden, aangezien hij volgens de arbiter meermaals 'dikke lul' had geroepen. Mulder liet vervolgens overigens doodleuk weten dat de VAR überhaupt niet had mogen ingrijpen, omdat het een nieuwe aanval betrof. Misschien moet Van den Bromt de regels beter bestuderen?

En dan nog even dit...

Tedxit?

Sergio Pakt

50x Linssen

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 3 april 2020

  2. donderdag 2 april 2020

  3. woensdag 1 april 2020