Zweedse delegatie helpt Groningen langs Sparta

Zweedse delegatie helpt Groningen langs Sparta

16 februari 2020 – FC Groningen heeft zondagmiddag drie punten overgehouden aan de ontmoeting met Sparta. Daarbij kregen zij hulp van de twee uitblinkende Zweedse spelers in de selectie. Ramon-Pascal Lundqvist had een puntgave assist op Joel Asoro en maakte vervolgens zelf ook nog een doelpunt. Sparta had daarvoor al op voorsprong kunnen komen, maar Mohamed Rayhi miste een strafschop. Later kreeg hij een herkansing vanaf elf meter en toen was het wel raak. Hiermee eindigde de wedstrijd, die tevens werd geteisterd door veel blessures, in 1-2.De Groningers zijn het nieuwe jaar wisselvallig begonnen. Er werd niet gewonnen van laagvliegers FC Twenten en PEC Zwolle, maar het kon toch zes punten bijschrijven na de wedstrijden tegen Ajax en Vitesse. Tegenstander Sparta boekte vorige week pas de eerste overwinning van 2020 tegen nummer zeventien ADO Den Haag. Desondanks waren beide ploegen terug te vinden in de middenmoot van de Eredivisie en dus voornemens aansluiting te vinden bij de subtop.

De wedstrijd ging iets later van start, gezien de grensrechter een gat in het doelnet had geconstateerd. Pas nadat het probleem vakkundig werd verholpen met tyraps, werd de bal aan het rollen gebracht. Al snel zag Sparta middenvelder Adil Auassar uitvallen nadat hij voor de tweede keer een tik op zijn knie kreeg. Gezien hij zelf de overtreding beging, volgde er een sublieme vrije trap van Ajdin Hrustic die evenzo fraai werd gekeerd door Ariel Harush.

Direct daaropvolgend kwam er aan de overzijde een strafschop voor Sparta nadat Mike te Wierik aan het shirt van zijn tegenstander hing, terwijl de bal niet in de buurt was. Vanaf elf meter schoot Rayhi de pingel overtuigend binnen, maar dook Padt nóg overtuigender richting de hoek en tikte de bal tegen de paal. Dat gaf Groningen een enorme boost, waarna de Zweden Lundqvist en Asoro hun team bij de hand namen. Een uiterst intelligente steekpass van de middenvelder bracht Asoro in een nog lastige schietpositie, maar de spits kreeg de bal toch in het net. Tien minuten later kon Lundqvist naast een assist ook nog een doelpunt bijschrijven. Deyovaisio Zeefuik leek een hoge voorzet te geven, maar koos verrassenderwijs voor een lage bal en de Zweed schoof de bal achter Harush.

De eerste helft sloot af met nog meer heisa toen Bart Vriends en Dante Rigo ongenadig hard met elkaar in botsing kwamen. Met een flink bebloed hoofd en een tulband kon de centrale verdediger nog verder. De Belg was er echter een stuk minder aan toe en moest dus zijn optreden staken. De tweede helft leek een verlengstuk van het eerste bedrijf te worden, direct na het eerste fluitsignaal kreeg Sparta namelijk opnieuw een strafschop. Harroui pingelde op de achterlijn en leek een duwtje te krijgen, in het vervolg werd hij ook nog licht gehaakt en dat was voor Sander van der Eijk genoeg om de bal nogmaals op de stip te leggen. In dit geval was zelfs tweemaal al scheepsrecht voor Rayhi die de bal vol overtuiging in het dak van het doel kegelde.

Ondanks dat deze wedstrijd herinnerd kan worden als zeer vermakelijk, had deze ontmoeting ook een zwart randje. Naast de blessures van Dante Rigo en Auassar, moesten ook Django Warmerdam en Hrustic het veld verlaten met een blessure. Mede daardoor werd de tweede helft toch geen schim van het eerste gedeelte. Veel overtredingen en weinig kansen zorgden voor een teleurstellend einde van de wedstrijd. Voor Sparta althans, want de Trots van het Noorden stijgt door de 1-2 overwinning naar plek zeven en moet de wedstrijd van FC Utrecht afwachten om te weten of het daar mag blijven staan.

Opstellingen en beoordelingen*
Sparta Rotterdam: Ariel Harush 6; Jeffrey Fortes 5,5, Bart Vriends 6, Jurgen Mattheij 5,5, Lassana Faye 5,5 (Joel Piroe -); Abdou Harroui 6,5, Dante Rigo 6 (Laros Duarte 5,5), Bryan Smeets 5,5, Adil Auassar - (Dirk Abels 5); Patrich Joosten 5, Mohamed Rayhi 5

FC Groningen: Sergio Padt 6,5; Django Warmerdam 5,5 (Ko Itakura 6), Bart van Hintum 7,5, Mike te Wierik 7, Deyovaisio Zeefuik 6,5; Ramon-Pascal Lundqvist 8, Ajdin Hrustic 7 (Samir Memisevic -), Azor Matusiwa 7,5, Daniël van Kaam 6 (Ahmed El Messaoudi 6); Daishawn Redan 4,5, Joel Asoro 7

Man of the match: Ramon-Pascal Lundqvist
*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 6 april 2020

  2. zondag 5 april 2020