Pijnvrij Ajax kent tegen RKC feilloze generale voor Getafe

Pijnvrij Ajax kent tegen RKC feilloze generale voor Getafe

16 februari 2020 – Op weg naar het Spaanse Getafe heeft Ajax zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA een pijnvrije en simpele wedstrijd gespeeld tegen RKC. Het spel van de lijstaanvoerder was niet groots, maar desondanks zette Ajax het al bijna gedegradeerde RKC eenvoudig met 3-0 opzij. Donny van de Beek vertolkte de hoofdrol: de middenvelder versierde de strafschop voor de 1-0 en gaf de voorzet waaruit Traoré snel na rust de beslissende 2-0 maakte. Klaas-Jan Huntelaar zorgde voor het slotakkoord.Ajax tegen RKC was als David tegen Goliath, het was de koploper tegen de hekkensluiter. Koploper Ajax kon door de nederlaag van AZ bij FC Twente op zes punten komen van de Alkmaarders, terwijl RKC een heel groot gat moet overbruggen om handhaving in de Eredivisie te realiseren. De Waalwijkers staan tien punten achter op nummer zestien PEC Zwolle, dat later op deze zondag nog tegen Feyenoord speelt.

Bij Ajax keerde Hakim Ziyech terug in de basis, terwijl Daley Blind op de bank begon. Te zien was dat Ziyech nog wel wat wedstrijdritme miste, de Marokkaanse spelmaker liet nog niet het achterste van zijn tong zien. Desalniettemin was Ajax sterker dan RKC in de eerste helft en schrok het slechts eenmaal van het team van Fred Grim. Dat was na een minuut of 37 toen Sylla Sow er voorbij glipte bij Lisandro Martínez en tegen André Onana aan punterde.

RKC moest in de overige minuten vooral tegenhouden. Wanneer Ajax het tempo opvoerde, lukte RKC dat maar nauwelijks. Toch kwam Ajax niet verder dan 1-0 via een benutte penalty van Dusan Tadic. De Serviër mocht aanleggen omdat Van de Beek over het hangende been van Hans Mulder viel en schoot na twaalf minuten de bal hard in de bovenhoek. Omdat Lassina Traoré wat kansjes miste en Ryan Babel en mooie aanvallen van Ajax steeds net voor het doel van RKC strandden, was het na 45 minuten nog maar 1-0.

David, oftewel RKC, zat daardoor nog in de wedstrijd. Toch kregen de dappere Brabanders vrij snel in de tweede helft de nekslag. Een slim passje van Tadic zorgde ervoor dat Van de Beek vrij kwam en die legde de bal pamklaar voor Traoré. De jonge aanvaller hoefde alleen nog maar het laatste zetje te geven en schoof simpel de 2-0 binnen.

Het geloof in een goed resultaat verloor RKC niet, maar gaandeweg de tweede helft was duidelijk te zien dat RKC het achterin nauwelijks meer kon belopen. Daar ging veel mis, de ruimtes werden groter en Ajax kreeg een aantal kansen om de score verder op te voeren. Net als in de eerste helft vergat Ajax om de mogelijkheden goed uit te spelen. Daardoor resulteerden aardige kansen alleen in een schot voorlangs van de ingevallen Huntelaar en een poging van Carel Eiting over het doel.

Het duel kabbelde daarna voort richting het einde, waarin beide teams nog kansen kregen. Daan Rienstra miste aan de kant van RKC nog een dot van een kans, aan de overzijde was het Huntelaar die wel doel trof. Als een echte spits was hij er als de kippen bij om een de 3-0 binnen te tikken. Een minuut later maakte hij ook nog de 4-0, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Dus floot scheidsrechter Dennis Higler na 93 minuten af bij een stand van 3-0 en liep Ajax uit op AZ en gaat het zonder pijntjes richting Getafe.

Opstellingen en beoordelingen*:
Ajax
: André Onana 6.5, Sergino Dest 5, Edson Alvarez 5.5, Lisandro Martínez 7, Nicolas Tagliafico 7, Carel Eiting 5.5, Donny van de Beek 7.5 (79. Jurgen Ekkelenkamp -), Hakim Ziyech 6 (46. Daley Blind 6), Dusan Tadic 6.5, Lassina Traoré 6 (61. Klaas-Jan Huntelaar 6.5), Ryan Babel 6.

RKC Waalwijk: Etiënne Vaassen 6, Juriën Gaari 5, Hans Mulder 4 (46. Melle Meulensteen 5), Hannes Delcroix 6.5, Paul Quasten 6, Richard van der Venne 6 (73. Tijjani Reijnders -), Clint Leemans 5, Daan Rienstra 5, Sylla Sow 6.5 (83. Stanley Elbers -), Mario Bilate 6, Emil Hansson 5.

Man of the match: Donny van de Beek
*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 22 oktober 2020

  2. woensdag 21 oktober 2020