Bijlow redt Feyenoord van bekeruitschakeling tegen Heerenveen

Bijlow redt Feyenoord van bekeruitschakeling tegen Heerenveen

13 februari 2020 – Feyenoord heeft zich als laatste club geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. In het Abe Lenstra Stadion werd sc Heerenveen met 0-1 verslagen. Leroy Fer bleek als enige doelpuntenmaker de matchwinner tegen een Heerenveen dat zwak begon, maar in de wedstrijd groeide. Een verlenging leverde dat alleen niet op, ondanks de nodige kansen. Feyenoord-keeper Justin Bijlow sleepte zijn ploeg erdoorheen.Eerder dit seizoen hield Heerenveen Feyenoord in de competitie nog op een 1-1 gelijkspel, maar in de eerste helft van vanavond leek het er lange tijd op dat er voor de Friezen dit keer niks te halen viel. Feyenoord opende sterk, terwijl Heerenveen moeite had de bal überhaupt in de ploeg te houden, laat staan kansen te creëren. De eerste mogelijkheden waren voor Feyenoord. Zo zette Fer Nicolai Jørgensen alleen voor de keeper, maar de Deen stuitte op reservedoelman Filip Bednarek, die nog steeds de geblesseerde Warner Hahn onder de lat verving.

Doelpunt opgedragen

Na tien minuten moest Feyenoord even slikken toen Chidera Ejuke ineens volledig vrij achter de verdediging opdook en Jens Toornstra de snelle buitenspeler niet bij kon houden. Gelukkig voor hem stopte Edgar Ié, centraal achterin de vervanger van Eric Botteghin, Ejuke nog af. Feyenoord kwam na een kwartier op een terechte 0-1 voorsprong. Een vrije trap van Toornstra werd voor het doel gekopt door Marcos Senesi en tot doelpunt gepromoveerd door Fer. Hij droeg zijn doelpunt op aan de vandaag overleden oud-voetballer en materiaalman van Feyenoord, Carlo de Leeuw (59).

Feyenoord wilde doordrukken, maar Luis Sinisterra verzuimde om nog binnen het halfuur voor de 0-2 te zorgen. Na een goede pass van Steven Berghuis schoot de Colombiaanse buitenspeler op Bednarek. Bij Heerenveen ging daarna de knop om en dat leverde een hele leuke laatste tien minuten van de eerste helft op. De thuisploeg vond ineens de ruimtes en kreeg zowaar kansen. Bijlow ontpopte zich echter tot plaaggeest door uitstekend te redden op inzetten van Ejuke en Sven Botman. Daarna probeerde Heerenveen het vooral over de flanken, maar de voorzetten waren teleurstellend en zo haalde Feyenoord met een nipte voorsprong de rust.

Mazzel
Na de pauze had Heerenveen meteen op 1-1 moeten komen, maar wederom hielp het elftal van Johnny Jansen een grote kans om zeep. Na een goede versnelling sprintte Ejuke op Bijlow af. De Nigeriaan leek de gelijkmaker binnen te schuiven, maar Bijlow zat er nog net aan en hield Feyenoord zodoende op voorsprong. Heerenveen bleef dreigend en Feyenoord kwam er lastiger uit. De ploeg van Dick Advocaat had mazzel dat een voorzet van Jens Odgaard per toeval op de lat plofte, maar pech toen Sinisterra de 0-2 maakte in buitenspelpositie.

Ondanks de dreiging van Heerenveen had Feyenoord de wedstrijd na 65 minuten in het slot moeten gooien. De Friezen gingen meer risico's nemen en daar profiteerden de Rotterdammers bijna optimaal van. Sinisterra ging goed diep, kreeg de bal keurig mee en legde deze goed breed op Kökcü, maar die schoot op Bednarek. De slotfase was zeer vermakelijk, omdat er heel veel ruimtes ontstonden. Een kwartier voor tijd werd dat geïllustreerd toen Van Bergen met heel veel ruimte aan de rechterkant een voorzet afleverde op invaller Runar Espejord, maar de Noor schoot op de lat.

Finesse ontbreekt
Op basis van de kansen had Heerenveen zeker een verlenging verdiend, maar de finesse ontbrak. In de afronding werd te vaak gefaald. Op het beslissende moment was het passje of schot simpelweg niet goed genoeg. Feyenoord mocht vooral keeper Bijlow bedanken dan het zich net als vorig jaar voor de halve finale plaatst. De kansen die Heerenveen namelijk op doel wist te krijgen, werden allemaal gepakt door de 22-jarige sluitpost. Na een weinig succesvol slotoffensief van Heerenveen, dat deel uitmaakte van de zeven minuten blessuretijd, was de opluchting van de Feyenoorders af te lezen. Zij mogen begin maart proberen ten koste van reuzendoder NAC Breda te finale in eigen stadion te bereiken tegen óf FC Utrecht óf Ajax.

Opstellingen en beoordelingen:*
SC Heerenveen:
Filip Bednarek 7,5; Ricardo van Rhijn 6, Ibrahim Dresevic 6,5, Sven Botman 6,5, Sherel Floranus 6,5; Joey Veerman 6,5 (67. Rami Hajal 5,5), Hicham Faik 6,5, Rodney Kongolo 6; Chidera Ejuke 7, Jens Odgaard 6 (73. Runar Espejord -), Mitchell van Bergen 6 (81. Alen Halilovi? -)

Feyenoord: Justin Bijlow 8; Lutsharel Geertruida 6,5, Edgar Ié 7 (84. Jan-Arie van der Heijden -), Marco Senesi 7, Tyrell Malacia 6,5; Leroy Fer 7, Jens Toornstra 6,5, Orkun Kökcü 6,5 (81. Sam Larsson -); Steven Berghuis 6,5, Nicolai Jørgensen 6 (81. Oguzhan Ozyakup -), Luis Sinisterra 7

Man of the match: Justin Bijlow
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 25 januari 2021

  2. zondag 24 januari 2021