FC Den Bosch twee duels zonder deel van de M-Side na racisme

FC Den Bosch twee duels zonder deel van de M-Side na racisme

13 februari 2020 – FC Den Bosch moet definitief twee wedstrijden zonder een deel van het publiek op de M-Side spelen. Daarmee wordt de Eerste Divisie-club gestraft voor het incident tegen Excelsior, waarbij op 17 november racistische leuzen in de richting van Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira werden geroepen. De club accepteert de strafeis. Eerder al werden er stadionverboden uitgedeeld aan de daders. "We accepteren de beslissing van de tuchtcommissie. Wel balen we enorm dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Dat spijt ons echt", verzekert voorzitter van de Raad van Commissarissen Jan-Hein Schouten, die op voorhand al aangaf de uitspraak te accepteren en dus niet in beroep te gaan. De tuchtcommissie heeft de voordracht van de aanklager volledig overgenomen. 

"Desondanks vragen wij de supporters om begrip voor het ingenomen standpunt en om de opgelegde strafeis te respecteren. De eerste goede stappen in het (lange) veranderproces zijn gezet", verzekert Schouten. "We willen eilandjes doorbreken en mensen dichter bij elkaar brengen. Daarvoor werken we met elkaar aan ons grotere verhaal, omdat een goed verhaal richting geeft en laat zien waar de club voor staat. Met deze handvatten gaan we ook voor het professionaliseren van de interne organisatie."

Lees ookDen Bosch deelt stadionverboden uit na racisme rondom Moreira

In de strafmaat is ook één voorwaardelijke wedstrijd opgenomen. Wanneer zich binnen twee jaar opnieuw een ongewenste situatie voordoet, wordt er minimaal een extra wedstrijd zonder het betreffende deel van het thuispubliek gespeeld. Ook komt daar dan nog een extra straf bovenop. De seizoenkaarthouders die op dat deel van de tribune zitten, zijn ook op andere plekken in het stadion niet welkom, uiteraard.

Tegen Jong FC Utrecht en tegen Almere City FC moet een deel van de M-Side, de vakken M5 tot en met M7 leegblijven. De racisme-zaak heeft veel media-aandacht gekregen, mede door de initiële reactie van FC Den Bosch op de gebeurtenissen. De club ontkende in een eerste statement dat er sprake was van racisme. Later gingen de Bosschenaren alsnog door het stof.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 26 januari 2021

  2. maandag 25 januari 2021