Heerenveen pakt eerste punt in 2020 tegen VVV zonder glans

8 februari 2020, 21:52   Bijgewerkt: 8 februari 2020, 23:38

SC Heerenveen heeft in een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo eindelijk haar eerste punt van dit kalenderjaar gepakt via een 1-1 gelijkspel. De eerste helft was rustig: de bezoekers trokken zich terug, maar de thuisploeg kwam niet door het gele blok heen. De tweede helft leek op dezelfde voet door te gaan, maar tegen de verhouding in kwam VVV via een strafschop van Jonathan Opoku op voorsprong. Het duurde echter niet lang voordat Sherel Floranus de gelijkmaker binnentikte. Daar blijft het bij en dat zal bij de thuisploeg niet voelen als een gewonnen punt.

Beide ploegen traden aan met verschillende gevoelens. Terwijl VVV dit kalenderjaar goed is begonnen en punten pakte tegen PSV en FC Utrecht, pakte SC Heerenveen dit jaar nog geen enkel punt; er werd verloren van Feyenoord, AZ en Fortuna Sittard. De belangen in de wedstrijd waren desondanks zeer vergelijkbaar; er moest gewonnen worden om aan te haken. Waar dit voor de ploeg uit Friesland aanhaken bij de subtop betekende, ging het bij de Venloënaren bij het aanhaken bij de ploegen boven de degradatie-zone. Dit moesten de bezoekers echter gaan proberen zonder trainer Hans de Koning, die wegens een operatie aan zijn afwezig was.

De interim-coach, Jay Driessen, zag dat zijn ploeg in de helft veelvuldig in de achteruit moest, zonder daarbij echt in grote problemen te komen. SC Heerenveen had het overgrote deel van het balbezit en zocht rustig naar de ruimtes tussen de linies van VVV. De Friezen konden de bal tot zo'n 35 meter van het doel rustig rond laten gaan, maar veel dichterbij kwamen de Friezen vaak niet, omdat de bezoekers als collectief de Friezen effectief wisten af te jagen. Daarnaast lag het tempo van de thuisploeg zo laag, dat VVV vaak gemakkelijk in staat was om eventuele ruimtes dicht te lopen. Enkele kansen kwamen er wel, waarbij de grootste kans aan Heerenveen-zijde voor Joey Veerman was, maar keeper Thorsten Kirschbaum werd op dat schot na weinig aan het werk gezet.

Zijn collega aan de andere zijde, Filip Bednarek, had echter helemaal niets te doen. VVV creëerde geen enkele kans; het was niet nauwkeurig genoeg in de omschakeling om ook echt dreigend te zijn in het doelgebied van de thuisploeg en speelde de bal vaak inspiratieloos naar voren. Wat het spel ook niet hielp, waren de vele blessurebehandelingen. Door meerdere botsingen en lompe overtredingen moest het spel veelvuldig worden stilgelegd, waardoor geen enkele ploeg de mogelijkheid had echt in haar spel te kunnen komen. Ook de vijf minuten blessuretijd, waarin beide ploegen nog eenmaal aanzetten, deden daar niets aan af.

De tweede helft leken de ploegen aanvankelijk uit hetzelfde vaatje te gaan tappen. SC Heerenveen had de bal, maar tegen een goed verdedigend VVV dat de vleugelaanvallers dubbele dekking gaf, bleven de grote mogelijkheden uit. Namens Chidera Ejuke werd er door de thuisploeg nog wel een speldenprikje uitgedeeld, maar niet meer dan dat.

Na dit doelpunt konden de bezoekers zich nog verder ingraven en leek het voor SC Heerenveen, waar Runar Espejord en Rami Hajal invielen, een onmogelijk karwei om zelfs maar een enkel punt in eigen huis te houden. Toch werd een nieuwe nederlaag in 2020 voorkomen. Slechts enkele minuten later kwam SC Heerenveen op gelijke hoogte door een doelpunt van Sherel Floranus, die een afzwaaiende kopbal van de Noorse invaller tot doelpunt promoveerde.

Dit doelpunt gaf de thuisploeg hoop, en mede door de vermoeidheid aan de kant van VVV kon SC Heerenveen iets makkelijker gaan voetballen; wat ook hielp, is dat het tempo eindelijk een tandje opgeschroeft werd. Een korte periode gaf dit de bezoekers ook de mogelijkheid om gevaarlijk te worden in de counter, maar daarna posteerden de Venloënaren het gehele elftal weer rond het strafschopgebied en was het voor de ploeg van Jay Driessen vooral een kwestie van overleven. Dit lukte, waardoor VVV opnieuw een punt pakt en ook SC Heerenveen eindelijk haar eerste punt van het kalenderjaar pakt. Beide ploegen schieten met dat ene punt echter bar weinig op, waardoor de stemming in Friesland niet veel beter zal zijn dan hij voor dit duel was.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Filip Bednarek 6; Sherel Floranus 6,5, Sven Botman 6,5, Ibrahim Dresevic 6, Ricardo van Rhijn 6; Joey Veerman 6,5, Hicham Faik 6, Rodney Kongolo 6 (64. Rami Hajal 6,5); Chidera Ejuke 6,5, Jens Odgaard 5,5 (63. Runar Espejord 6), Mitchell van Bergen. 6,5

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 6,5; Roel Janssen 6,5, Christian Kum 7, Nils Röseler 6,5, Thomas Pachonik 7,5; Peter van Ooijen 5,5, Thomas Bruns 5,5 (75. Simon Janssen -), Danny Pos 5,5t; Jerome Sinclair 5,5 (46. John Yeboah 5,5), Oussama Darfalou 5,5, Jonathan Opoku 5,5 (93. Haji Wright -).

Man of the match: Thomas Pachonik

*: spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling