Van der Ende: "Veldscheidsrechter moet ego aan kant schuiven"

6 februari 2020, 22:17

Voor Mario van der Ende is het geblunder van Gianluca Rocchi tijdens de Champions League-ontmoeting tussen Chelsea en Ajax (4-4) een schoolvoorbeeld van het verkeerde gebruik van de VAR. De Telegraaf kwam donderdag met het nieuws dat tientallen internationale topscheidsrechters tijdens een winterbijeenkomst van de UEFA op Mallorca tot de conclusie zijn gekomen dat de Amsterdammers zijn besloten door de Italiaanse arbiter.

Op het Spaanse eiland werden diverse (VAR-)momenten geanalyseerd, waarbij onder meer beslissingen van Rocchi voorbijkwamen. De arbiter stuurde in november binnen een mum van tijd Daley Blind en Joël Veltman van het veld. De Italiaan had Veltman geen tweede gele kaart moeten geven en Chelsea geen penalty moeten toekennen. De VAR had moeten ingrijpen, maar deed dat niet.

"Internationale toparbiters vonden het hun gezag aantasten als zij door de VAR naar de kant werden geroepen om een situatie te bekijken. In plaats van de VAR als correctiemiddel te gebruiken, is er vervolgens voor gekozen hem vooral zo veel mogelijk de beslissingen van de scheidsrechter te laten ondersteunen. En dan krijg je fouten als in Londen", aldus Van der Ende.

De oud-topscheidsrechter is ook van mening dat Rocchi twee foute beslissingen heeft genomen. "Over de handsbal van Joël Veltman, die hem een penalty tegen en een rode kaart kostte, zei ik direct dat de VAR had moeten in grijpen. Veltman had zijn arm langs zijn lichaam en de bal werd ook nog eens van richting veranderd."

Van der Ende vindt de VAR weer als correctiemiddel moet worden gebruikt. "En ik vind nog steeds dat hij – mits goed opgeleid – de eindverantwoordelijke moet zijn, in plaats van de scheidsrechter op het veld. Die moet zijn ego dan maar even aan de kant schuiven."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen