'UEFA: Rocchi blunderde met beslissingen tijdens Chelsea - Ajax'

6 februari 2020, 07:47   Bijgewerkt: 6 februari 2020, 10:06

Ajax is in de uitwedstrijd tegen Chelsea bestolen door arbiter Gianluca Rocchi. Die conclusie trokken tientallen internationale topscheidsrechters tijdens een winterbijeenkomst van de UEFA op Mallorca. De arbitrale blunders van Rocchi in het Champions League-duel werden erkend, zo weet De Telegraaf.

De ochtendkrant is op de hoogte wat eind januari op Mallorca is besproken. Op het Spaanse eiland werden diverse (VAR-)momenten geanalyseerd. Onder andere de beslissingen van Rocchi kwamen voorbij. De Italiaan stuurde in november zowel Daley Blind als Joël Veltman met een rode kaart van het veld. De tweede gele kaart voor Blind werd bijna unaniem gesteund. Er bestond consensus voor het doorspelen na een vermeende overtreding van Christian Pulisic op Blind. De overtreding die de Ajacied maakte werd als geelwaardig beoordeeld.

Crux

De crux zit hem echter in het besluit om na de overtreding van Blind voordeel te geven en door te laten spelen. Dat is tegen de spelregels in. Dit mag enkel bij een directe scoringskans, maar daarvan was geen sprake. Die regel werd door UEFA's scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti op Mallorca nog extra onderstreept. Met die wetenschap had Joël Veltman geen tweede gele kaart gekregen voor zijn handsbal en was Ajax een penalty bespaard gebleven. Daarvan vond men tijdens de bijeenkomst sowieso dat de VAR had moeten ingrijpen.

Lees ook: Van der Sar: "Pijnlijk dat cruciale fouten bevestigd worden"

Uiteindelijk speelde Ajax met 4-4 gelijk op Stamford Bridge en kwamen de Amsterdammers die twee punten tekort voor overwintering in de Champions League, al liet Ajax in de laatste groepwedstrijd tegen Valencia zelf na dit te bewerkstelligen. Overwintering had Ajax 9,5 miljoen euro opgeleverd en een overwinning op Chelsea ook nog een 1,8 miljoen.

De Telegraaf vroeg de UEFA om een reactie, maar de Europese bond wilde niet specifiek op de materie ingaan. De UEFA antwoordde met een e-mail en liet weten dat op iedere scheidsrechterscursus honderden beelden met incidenten en situaties teruggekeken en bediscussieerd worden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen