Blessuregolf bij Ajax: "Hopelijk doen ze het niet af als pech"

Blessuregolf bij Ajax: "Hopelijk doen ze het niet af als pech"

3 februari 2020 – Ajax heeft te maken met een heuse blessuregolf. Zondag voegden zich met Joël Veltman, Quincy Promes en Ryan Babel nog eens drie spelers in de ziekenboeg. Hoe kan de lappenmand bij Ajax zo vol zitten? Volgens Erik ten Hag is er geen causaal verband tussen de trainingsarbeid en de blessures. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen vindt echter dat de Amsterdammers kritisch intern onderzoek moeten doen.Naast Veltman, Promes en Babel zijn ook Daley Blind (ontstoken hartspier), Hakim Ziyech (kuitblessure), David Neres (knieblessure) en Zakaria Labyad (knieblessure) uit de roulatie bij Ajax. Verheijen legt in gesprek met het Algemeen Dagblad uit dat een epidemie aan spierblessures over het algemeen het gevolg is van een opstapeling van vermoeidheid, te zware training in combinatie met te weinig hersteltijd. "Of van trainingsvormen die teveel spierschade hebben veroorzaakt in combinatie met te weinig hersteltijd."

"Bij al die verschillende spierblessures is de aanleiding vaak anders maar de onderliggende oorzaak vaak gelijk: opstapeling van vermoeidheid of opstapeling van spierschade", aldus de bekendste inspanningsfysioloog van Nederland. "Als ik Ten Hag was, zouden spierblessures met slechts één wedstrijd per week mij zorgen baren. Je zou dit eerder verwachten in een drukke periode met midweekse Europese wedstrijden en vliegreizen."

De timing van de blessuregolf is opvallend. Ajax speelt het hele seizoen twee à drie wedstrijden in de week, maar juist in de rustige periode zijn veel spelers geblesseerd geraakt. "Hopelijk doen ze het niet af als pech, maar doen ze kritisch intern onderzoek zodat het niet nog een keer gebeurt. Als ze slechts kijken naar de aanleidingen, de situaties waarin de blessure ontstond, dan zien ze alleen maar variatie en geen patronen. Als ze kijken naar de periode vóór de blessuresituaties komen de patronen vanzelf naar boven. Zolang je maar bereid bent om heel kritisch te zijn richting jezelf en elkaar. Ik schat Erik ten Hag in als iemand die antwoorden wil hebben."

Ten Hag uitte eerder zijn zorgen over het overvolle speelschema. "In zijn algemeenheid heeft Ten Hag gelijk over de speelkalender. Maar vlak na de winterstop zou dit probleem het kleinst moeten zijn omdat spelers zojuist een rustperiode hebben gehad. Ik weet niet precies wat Ajax gedaan heeft in de afgelopen periode. Maar in zijn algemeenheid geldt: gas geven is prima als je één wedstrijd per week speelt, maar dat gas moet wel geleidelijk worden opgevoerd en niet te snel open worden gezet", besluit Verheijen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 9 juli 2020

  2. woensdag 8 juli 2020