Fortuna boekt cruciale thuiszege op Heerenveen

2 februari 2020, 16:31   Bijgewerkt: 2 februari 2020, 17:00

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag drie belangrijke punten gepakt tegen sc Heerenveen: 2-1. In Limburg maakten beide ploegen er zeker geen spektakelstuk van, maar daar zal men bij de thuisploeg maling aan hebben. De driepunter was extra lekker voor de Limburgse laagvlieger, aangezien directe concurrenten FC Twente en PEC Zwolle dit weekeinde ook wisten te winnen. Heerenveen blijft de nummer negen van de Eredivisie.

Bij Fortuna moest trainer Sjors Ultee zijn elftal noodgedwongen op een positie wijzigen. Aanvoerder Jorrit Smeets bekeek de wedstrijd namelijk vanwege een schorsing vanaf de tribune. Hij werd op het middenveld vervangen door Àlex Carbonell. Heerenveen had op zijn beurt de reis van 275 kilometer naar Limburg gemaakt zonder Warner Hahn. De doelman kon niet spelen door een blessure, die hij tijdens de training had opgelopen. Om die reden besloot coach Johnny Jansen onder de lat een kans te bieden aan Filip Bednarek.

Een conclusie die men in de eerste helft al snel kon trekken, was dat het Fortuna Sittard Stadion dringend behoefte heeft aan een nieuwe grasmat. Beide ploegen hadden door de vele regenval moeite met het lastig bespeelbare veld en het creëren van kansen bleek dan ook een pittig. Desondanks vonden Fortuna en Heerenveen allebei snel het net. Na een fraaie steekbal van Joey Veerman maakte Mitchell van Bergen al na zes minuten de 0-1. Niet veel later stond het echter alweer 1-1, nadat Felix Passlack oog in oog met Bednarek koel bleef.

De aanwezige toeschouwers kregen in het vervolg van de eerste helft amper kansen te zien. Fortuna werd wel een aantal keer gevaarlijk, maar daar lag Bednarek niet wakker van. Aan de overkant kreeg Alexei Koselev op zijn beurt een hele tijd niets te doen. In de slotfase van het eerste bedrijf kon Heerenveen eindelijk weer eens de weg naar het vijandelijke doel vinden. Ook de goalie uit Moldavië hoefde zich echter niet overdreven in te spannen. Pogingen van Rodney Kongolo en Ricardo van Rhijn konden hem niet verontrusten.

Heerenveen probeerde nog iets te forceren door de ongelukkige Botman mee naar voren te sturen. Dat leverde Fortuna veel ruimte op, maar Mark Diemers profiteerde daar niet van. In de absolute slotfase liet invaller Runar Espejord na om Heerenveen een puntje te bezorgen. Hij verscheen helemaal vrij in het zestienmetergebied van Fortuna en kopte tegen de buitenkant van de paal. Daarna kwamen de drie punten voor de thuisploeg niet meer in gevaar. Volgende week gaat Fortuna op bezoek bij Heracles Almelo, terwijl Heerenveen thuis speelt tegen VVV-Venlo.

Opstellingen en beoordelingen*:

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 6.5; Martin Angha 6 (45. Clint Essers 6), Branislav Ninaj 6, Wessel Dammers 6, George Cox 6; Felix Passlack 6.5, Tesfaldet Tekie 6.5, Àlex Carbonell 6 (67. Leandro Fernandes 6.5)., Amadou Ciss 5.5; Mark Diemers 5.5, Vitalie Damascan 5 (81. Rasmus Karjalainen -).

sc Heerenveen: Filip Bednarek 6; Ricardo van Rhijn 6, Sven Botman 6, Ibrahim Dresevic 6, Sherel Floranus 6; Joey Veerman 6.5, Hicham Faik 6 (81. Alen Halilovic -), Rodney Kongolo 6 (72. Jordy Bruijn -); Chidera Ejuke 6.5, Jens Odgaard 6 (72. Runar Espejord -), Mitchell van Bergen 6.5.

Man of the Match: Felix Passlack

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen