Liverpool vergroot gat met Manchester City tot negentien punten

29 januari 2020, 22:44   Bijgewerkt: 29 januari 2020, 23:34

Het is eigenlijk niet meer de vraag of, maar alleen nog wanneer Liverpool landskampioen wordt. De ploeg van trainer Jürgen Klopp boekte woensdagavond zijn vijftiende competitiezege op rij door met 0-2 te winnen bij West Ham United. Door de overwinning staat Liverpool met nog veertien speelrondes te gaan negentien (!) punten los van Manchester City.

Liverpool trad in het London Stadium aan zonder de licht geblesseerde Sadio Mané, maar de andere sterren startten wel bij de Premier League-koploper. Jürgen Klopp besloot om Divock Origi op de plek van Mané te posteren. Na een niet al te opwindende beginfase brak de Belgische aanvaller de wedstrijd open door een penalty te versieren, al had hij zonder de overtreding van Issa Diop waarschijnlijk zelf gescoord. De strafschop werd feilloos raak geschoten door Mohamed Salah.

Heel veel gebeurde er verder in de eerste helft niet. Liverpool creëerde vrij weinig grote mogelijkheden en West Ham United stelde daar weinig tegenover. Manuel Lanzini kreeg weliswaar een goede kans, maar als hij had gescoord was zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd. Waar mogelijkheden in het eerste bedrijf vrij spaarzaam waren, daar begon de tweede helft spectaculair.

Eerst kreeg Roberto Firmino de mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar Lukasz Fabianski keerde zijn inzet. Niet veel later sloeg Liverpool alsnog toe na een razendsnelle tegenaanval. Het was uiteindelijk Salah die Alexander Oxlade-Chamberlain de diepte instuurde. De Engelsman was Lanzini te slim af en schoof de bal beheerst langs Fabianski: 0-2. Een paar minuten later gaf Georginio Wijnaldum uit het niets een kans weg aan West Ham, maar Robert Snodgrass pakte het cadeautje niet uit.

Ondanks dat Liverpool de controle behield, gaf West Ham de moed niet op. Dat leidde twintig minuten voor tijd bijna tot de 1-2. Eerst keerde Alisson Becker ternauwernood een inzet van Declan Rice, daarna raakte Trent Alexander-Arnold de paal in een poging de bal weg te werken. Rice was een paar minuten voor tijd ook dicht bij de aansluitingstreffer, maar weer had Alisson een uitstekende redding in huis.

Liverpool gaat door de overwinning nog steviger aan kop in de Premier League. The Reds komen zaterdag in actie tegen Southampton en hebben daarna twee weken vrij. Al staat er nog wel een FA Cup-duel met Shrewsbury Town op het programma, maar dan zal Liverpool met een B-team aantreden.