Sparta en Fortuna houden elkaar in slordig duel in evenwicht

Sparta en Fortuna houden elkaar in slordig duel in evenwicht

25 januari 2020 – Sparta heeft op het eigen Kasteel met 1-1 gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard. Na een sterke start van de thuisploeg, was het Fortuna Sittard dat na ongelukkig uitspelen van Mohamed Rayhi op voorsprong kwam. Hoewel Sparta sterker was, en Fortuna zich liet terugdringen, duurde het tot de 73e minuut voordat de thuisploeg via Mattheij langszij kwam. Daarna probeerden beide ploegen nog wel iets af te dwingen, maar in de slordige slotfase kwam geen van beide ploegen nog tot scorenBeide ploegen begonnen de tweede seizoenshelft met een nederlaag. Fortuna Sittard verloor in eigen huis met 1-3 van Vitesse, terwijl Sparta onfortuinlijk verloor van Ajax. Beide ploegen kwamen vandaag dan ook voor niets minder dan drie punten, om daarmee het gat met de degradatiezone aanzienlijk te vergroten. De thuisploeg trad hierbij aan met Mica Pinto, die na een jaar Fortuna Sittard inruilde voor Sparta en nu tegen zijn oude ploeg zijn basisdebuut maakte.

Nadat Branislav Ninaj met een hard schot het startsein voor een vermakelijke eerste helft loste, zag Pinto hoe Patrick Joosten, de andere nieuwe Sparta-aanwinst, de thuisploeg bijna op 1-0 bracht. Na een snelle uitbraak kwam de watervlugge aanvaller op een meter of twintig van het doel aan de bal, maar hij zag zijn schot op de lat uiteenspatten. Daarna werd de thuisploeg sterker en begon de ploeg van Henk Fräser steeds meer druk uit te oefenen op Fortuna Sittard, dat op sommige momenten wat leek te kraken, maar wel overeind bleef.

Daarom kwam de 0-1 van de mannen uit Sittard ook ietwat uit de lucht vallen. Na een vrije trap van Fortuna, probeerde Rayhi een snelle uitbraak op te zetten, maar Mark Diemers stak hier een stokje voor. Door zijn actie kwam de bal bij Vitaly Damascan terecht, die keeper Ariel Harush wist te omspelen en daarna koelbloedig afrondde. De thuisploeg, die in de laatste drie (thuis)wedstrijden het Kasteel tot een onneembare vesting maakte, leek hierdoor even lamgeslagen.

Het duurde echter niet lang voordat Sparta de weg naar Alexei Koselev weer probeerde te zoeken. Hoewel er altijd wel enige dreiging van de Sparta-aanvallen uitging, kwam de ploeg toch niet verder dan enkele speldenprikjes van Joël Piroe. Het spel was simpelweg niet energiek en nauwkeurig genoeg; het combinatiespel was vaak langzaam en veel passes kwamen niet aan. Fortuna stelde hier echter ook bar weinig tegenover; naarmate de eerste helft vorderde zakten de bezoekers meer en meer in, en hoewel het combinatiespel bij vlagen aardig was, kwamen zij helemaal niet in de buurt van het doel van Ariel Harush.

Sparta kwam een stuk beter uit de kleedkamers, en kreeg gelijk twee grote kansen via Mattheij en Harroui, maar beide kansen waren niet aan de Spartanen besteed. Bijna leek de thuisploeg in de 58e minuut opnieuw het deksel op de neus te krijgen door opnieuw een doelpunt van Damascan, maar ditmaal werd zijn doelpunt (terecht) afgekeurd wegens buitenspel.

Na deze mogelijkheid raakten beide ploegen in evenwicht. Het spel golfde op en neer, waarbij beide ploegen wel dreigend waren, maar een doelpunt leek, ook met Sparta-debutant Youssef El Kachati, vaak ver weg te zijn. Fortuna kwam zo dichter en dichter bij de eerste uitoverwinning van het seizoen.

Jurgen Mattheij hielp ze echter ruw uit deze droom. Waar hij eerder al enkele kopballen miste, belandde deze inzet wel achter doelman Koselev, die er overigens niet erg overtuigend uitzag bij deze inzet. Dit gaf het startsein voor een spannende, maar slordige slotfase, waarbij er niet goed gevoetbald werd, maar beide ploegen nog wel enkele mogelijkheden kregen.

Een doelpunt viel er echter niet meer, waardoor Sparta niet haar vierde opeenvolgende overwinning in eigen huis weet te boeken en Fortuna haar derde punt in uitwedstrijden mag bijschrijven.

Opstellingen en beoordelingen*
Sparta Rotterdam: Ariel Harush 6; Dirk Abels 6,5, Bart Vriends 6, Jurgen Mattheij 6,5, Mica Pinto 6,5; Abdou Harroui 6, Dante Rigo 6 (63. Youssef El Kachati 6), Adil Auassar 5,5, Mohamed Rayhi 6 (79. Deroy Duarte -); Joël Piroe 6,5, Patrick Joosten 5,5.
Fortuna Sittard: Alexei Koselev 5; Martin Angha 6, Branislav Ninaj 6,5, Wessel Dammers 6,5, George Cox 5,5; Felix Passlack 6, Tesfaldet Tekie 6,5, Jorrit Smeets 6, Amadou Ciss 6 (82. Àlex Carbonell -); Mark Diemers 6,5, Vitaly Damascan 7 (80. Bassala Sambou -).
Man of the match: Vitaly Damascan

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 19 februari 2020

  2. dinsdag 18 februari 2020

  3. maandag 17 februari 2020