Jong Ajax verspeelt koppositie, concurrentie wint

Jong Ajax verspeelt koppositie, concurrentie wint

24 januari 2020 – In een ontzettend doelpuntrijke speelronde heeft Jong Ajax zijn koppositie al snel weer uit handen gegeven. De Amsterdammers speelden met 3-3 gelijk tegen NEC en runner-up Cambuur versloeg Jong Utrecht met 3-1. De gedeelde nummers drie FC Volendam en De Graafschap wonnen respectievelijk van Roda JC en MVV met 2-3 en 3-2.NEC – Jong Ajax 3-3
De ploeg uit Amsterdam heeft zich afgelopen maandag in een bijzondere positie gemanoeuvreerd. Na de nederlaag van Cambuur en de winst tegen hekkensluiter FC Dordrecht, stond Jong Ajax net als de hoofdmacht bovenaan. De volgende horde in die nog lange reeks richting die speciale dubbel, lag in Nijmegen. In het eerste bedrijf had Jong Ajax het betere van het spel en zette de Braziliaan Danilo zijn ploeg op slag van rust op een 1-0 voorsprong. Hij trok kort naar binnen en vond met zijn linkerbeen een klein gaatje in de verre hoek. In de tweede helft kwam NEC al snel op gelijke hoogte nadat Kik Pierie zijn tegenstander vloerde en Zian Flemming vanaf de stip raak schoot. Lang stond deze tussenstand niet op het scorebord, want na een pass dwars door de Nijmeegse defensie kon Brian Brobbey de 1-2 binnenschieten. Ook de 1-3 kwam op naam van Brobbey die afrondde na een fenomenale combinatie in de kleine ruimte. Anthony Musaba zorgde vervolgens met een doelpunt vanuit de draai voor de aansluitingstreffer en net voor tijd schoot Velikonja NEC naar een punt tegen de koploper; 3-3.

Cambuur - Jong Utrecht 3-1
Cambuur verloor vorige week de koppositie aan Jong Ajax. Dat was het gevolg van een reeks teleurstellende resultaten; vier van de laatste vijf duels gingen verloren. De ontmoeting met de beloftenploeg van FC Utrecht moest de ommekeer betekenen voor de mannen van Henk de Jong. Met een half uur op de klok kwam het dan ook op de gewenste voorsprong. Robin Maulun kreeg de bal van Jamie Jacobs en rondde koelbloedig af. Even later was het echter ook weer gelijk, David Sambissa leverde de bal in bij Giovanni de la Vega die daar wel raad mee wist. Na rust kwam Robert Mühren door via de zijkant en gunde het doelpunt aan ploeggenoot Ragnar Oratmangoen. Tot slot pikte Mühren zelf ook nog een doelpuntje mee door een corner voorbij de eerste paal binnen te koppen. Hij besloot de wedstrijd daarmee in 3-1 en bracht Cambuur terug aan kop.

Roda JC – FC Volendam 2-3
FC Volendam bevindt zich in heel ander vaarwater. De vorm van de Volendammers verdient met recht het predicaat 'subliem'. De tien meest recente wedstrijden leverden maar liefst 28 punten op. Hierdoor staat de ploeg op een gedeelde derde plek en lijkt het ook in de strijd der promotie uitstekende papieren te hebben. Tegenstander Roda JC heeft ook een bijzondere reeks van tien wedstrijden op zijn naam staan, namelijk zonder overwinning.

Het verschil op papier werd ook in de praktijk al snel duidelijk. Volendam overklaste zijn tegenstander volledig en creëerde kans op kans. Het aluminium stond echter twee maal in de weg. Na een klein half uur pakte Tom Muyters de inzet van Jari Vlak en schoot Fransesco Antonucci vervolgens op de paal. Kort daarna deed Nick Doodeman dat met een streep van afstand na. Toch kwam het nog voor rust op een verdiende voorsprong nadat Martijn Kaars het centrale duo te snel af was en de bal in de verre hoek schoof.

Roda kwam goed uit de kleedkamer en zag Antonio Cotan met een afvallende bal de gelijkmaker binnenschieten. Niet veel later stelde spits Martijn Kaars met een simpel intikkertje weer orde op zaken. De doelpunten volgden elkaar in rap tempo op want vijf minuten later liep Jordy Croux bij de tweede paal de 2-2 binnen. Uiteraard was het daarna weer de beurt aan Volendam, dus zette Murkin zijn ploeg nog maar weer eens op voorsprong, terwijl een minuut daarvoor Ike Ugbo nog de paal trof. Dit bleek later ook het laatste doelpunt te zijn.

De Graafschap – MVV Maastricht 3-2
Op papier had ook De Graafschap geen hele lastige wedstrijd op het programma. Hopend op puntverlies van de concurrentie namen de Superboeren het op tegen nummer vijftien MVV. In augustus wist de ploeg van Mike Snoei nog met 0-3 te winnen in De Geusselt. Datzelfde scoreverloop leek zich ook nu te volbrengen. Al in de derde minuut opende Daryl van Mieghem de score na een intelligente steekpass van Branco van den Boomen. Ruim tien minuten daarna kon Leeroy Owusu een scherpe voorzet vanaf links in eerste instantie niet binnenwerken, maar kreeg de bal via de paal toch in de voeten en verdubbelde daarmee de score. De back stond echter te lang na te genieten en ging kort daarna flink in de fout waardoor Anthony van den Hurk vanuit een lastige hoek Hidde Jurjus verschalkte. Exact veertien seconden na de theepauze vergrootte Stef Nijland de marge weer na een fraaie teamgoal, maar na een dik uur spelen deed ook Joshua Holtby wat terug nadat Van den Hurk de bal met het hoofd panklaar legde. Een gelijkspel zat er vervolgens niet meer in voor MVV en dus eindigde de wedstrijd in 3-2.

Overige uitslagen:
FC Dordrecht – FC Eindhoven 1-0
Helmond Sport – FC Den Bosch 0-0
Telstar – TOP Oss 1-0

Resterend programma:
Go Ahead Eagles – NAC Breda (zondag 14:30)
Jong AZ – Almere City (maandag 20:00)
Jong PSV – Excelsior (maandag 20:00)

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 24 februari 2020

  2. zondag 23 februari 2020