Hattrick De Jong en debuut Ünüvar hoogtepunten bij Ajax-zege

Hattrick De Jong en debuut Ünüvar hoogtepunten bij Ajax-zege

22 januari 2020 – Ajax heeft woensdagavond zonder problemen de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt. De Amsterdammers versloegen tweededivisionist Spakenburg in de Johan Cruijff ArenA met gemak: 7-0. Grote man aan de kant van de landskampioen was Siem de Jong, die voor rust een perfecte hattrick maakte. Ook over het debuut van Naci Ünüvar, die ook nog eens scoorde, zal nog worden nagepraat.Een van de meest opvallende momenten van de avond vond nog plaats voordat de bal überhaupt maar één omwenteling had gemaakt: Spakenburg-verdediger Thomas van den Houten kreeg het voor elkaar om uitgerekend uit tegen Ajax zijn voetbalschoenen te vergeten. Nadat het schoeisel alsnog met spoed was bezorgd bij de ArenA, kon de verdediger alsnog zijn opwachting maken in de basis.

De nummer negen uit de Tweede Divisie had hem nodig ook. De eerste doelpoging was opvallend genoeg nog voor de gasten, maar het schot van de rappe Vince Gino Dekker eindigde in het zijnet. Daarna nam Ajax direct het heft in handen, maar liep het zich meermaals stuk op de blauw-witte muur die vakkundig was gemetseld door trainer Eric Meijers. Na ruim een kwartier lukte het Carel Eiting dan toch om een opening te vinden. Siem de Jong profiteerde daarvan en tekende voor de openingstreffer: 1-0.

Ajax bleef daarna kansen creëren, maar de gasten gooiden zich telkens met man en macht voor de bal, de teller stond na de eerste helft al op zo'n tien geblokte schoten, en wisten de schade zodoende lange tijd beperkt te houden. Nadat Nicolas Tagliafico misschien wel de grootste mogelijkheid had gemist, was het vlak voor rust twee keer nog wél raak. Tweemaal was het De Jong die scoorde. Dat hij zijn drie goals voor rust met het linker-, rechterbeen en het hoofd maakte, zorgde voor een perfecte hattrick.

Na rust ging het vervolgens snel. Binnen vijf minuten had Lassina Traoré er óók twee inliggen. Dusan Tadic zorgde er vervolgens voor dat het scenario van het behalen van dubbele cijfers even echt realistisch werd, maar een aanhoudende doelpuntenregen bleef uit. Ook Ajax leek het wel prima te vinden en nam wat gas terug.
Het meest opmerkelijke moment na de 6-0 vond zodoende een kwartier voor tijd plaats. Ünüvar mocht zijn officiële debuut maken in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Diens eerste balcontact, en overigens ook de daaropvolgende, gingen gepaard met gejuich. De zestienjarige invaller kreeg ruim tien minuten voor tijd een kans, maar schoot volledig langs de bal.

Spakenburg-doelman Jordy Deckers voorkwam vervolgens met een prima redding op een schot van Carel Eiting het zevende Ajax-doelpunt. Dat kwam er uiteindelijk toch nog, dankzij Ünüvar. Een overtreding op de invaller leidde tot een strafschop, die door heel Ajax aan de jongeling werd gegund. Hij faalde niet en schoot de zevende onberispelijk tegen de touwen. Klaas-Jan Huntelaar kreeg vlak voor tijd nog een grote kans, maar hij schoot de bal over het doel. Ook Traoré raakte nog de paal. Ajax speelt in de kwartfinale uit tegen Vitesse.

Opstellingen en beoordelingen*:
Ajax:
Bruno Varela 7; Nicolás Tagliafico 7.5, Lisandro Martínez7, Edson Álvarez 6.5, Sergino Dest 7; Carel Eiting 7.5, Razvan Marin 6.5, Siem de Jong 8 (75. Naci Ünüvar -); Ryan Babel 6.5 (60. Klaas-Jan Huntelaar 6), Lassina Traoré 7.5, Dusan Tadic 7 (60. Jurgen Ekkelenkamp 6)

Man of the match: Siem de Jong
*Spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 februari 2020

  2. maandag 24 februari 2020