Bekerduel Fortuna - Feyenoord is definitief gestaakt door de mist

Bekerduel Fortuna - Feyenoord is definitief gestaakt door de mist

21 januari 2020 – Het duel tussen Fortuna Sittard en Feyenoord is dinsdagavond in definitief gestaakt. Door de toenemende mist in Limburg konden de grensrechters buitenspel niet meer op juiste wijze waarnemen, waardoor scheidsrechter Kevin Blom besloot om het blijvend duel te staken, ook omdat het zicht steeds minder werd. Dat gebeurde bij een gelijke stand (1-1) na ruim een uur voetballen.Tot enkele minuten voor de aftrap was het al de vraag of het duel in Sittard wel door zou gaan vanwege de mist, maar eenmaal begonnen was er geen enkele belemmering in het zicht van het duel in de KNVB Beker. Helaas, zou je bijna zeggen, want het spel was van beide ploegen niet om aan te zien. Zo spectaculair het duel in oktober in de Eredivisie nog was, zo saai was het dinsdagavond.

Advocaat had vooraf al aangeven dat Feyenoord véél compacter zou staan dan in de vorige zeer ongelukkige ontmoeting, toen de Rotterdammers heel veel ruimte weggaven. Typerend voor de periode onder Advocaat hield de ploeg de rijen gesloten, al creëerde het op de dramatische grasmat in Sittard wel heel weinig. De thuisclub was beter, Vitalie Damascan was de gevaarlijkste man, maar kopte na twintig minute voetballen nét over. Zelfs Mark Diemers deelde in de malaise: een vrije trap vanaf een mooie plek na ruim een half uur, normaliter een typisch karweitje voor de middenvelder, eindigde hard, laag en ongevaarlijk.

De wijze waarop Feyenoord vlak voor de pauze de score opende was veelzeggend: een eigenlijk matige, maar wel scherp ingedraaide corner van Orkun Kökcü werd door Amadou Ciss weggekopt, maar deed dat tegen het lichaam van Essers aan, waardoor de bal in het Fortunese doel ging (0-1). Desondanks bleek Fortuna Sittard niet uit het veld geslagen, want direct na de thee maakte de ploeg gelijk. Eerst schoot Damascan de bal van dichtbij nog keihard op Bijlow, maar vervolgens kwam de bal voor de voeten voor Passlack, die knap alsnog raak krulde vanaf de rand van het zestienmetergebied.

Met het gevaar van Fortuna nam ook de mist met de minuut toe: eerst kwam er een oranje bal op het veld, vervolgens legde Kevin Blom het spel tijdelijk stil om te kijken of er doorgespeeld kon worden. De spelers hadden naar eigen zeggen genoeg zicht en wilden door, maar na de hervatting was de sterke periode van de Limburgers wel direct ten einde. Feyenoord domineerde in de steeds dichter wordende dichte mist, zonder echt gevaarlijk te worden.

Lees ook: Restant Fortuna - Feyenoord op dinsdag 28 januari

Maar de mist bleef maar toenemen in Sittard, waardoor Blom na ruim een uur voetballen het duel opnieuw moest staken, ditmaal gingen de spelers van het veld. Er zou maximaal een half uur gewacht worden, maar zolang duurde het niet. Blom inspecteerde het veld tien minuten later nogmaals, maar kwam in overleg met de spelers en trainers tot de conclusie dat het eigenlijk alleen maar minder werd. Het duel wordt een volgende keer hervat omstreeks minuut 63, maar wanneer dat gebeurt, is onbekend. Of woensdag of volgende week, is de verwachting.

De laatste keer dat een bekerduel definitief werd gestaakt vanwege mist, was op 14 februari 2001 tijdens sc Heerenveen - Feyenoord (0-0 na 28 minuten). Een week later eindigde het duel in de kwartfinales in een 4-3 zege voor de Friezen. Bij het definitief staken van een wedstrijd wordt er in principe doorgevoetbald met dezelfde stand en het nog te spelen aantal minuten: dat zal ook ditmaal het geval zijn.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 februari 2020

  2. woensdag 19 februari 2020