Specialist over Memphis: "Dan wordt het spannend"

21 januari 2020, 08:49

Memphis Depay is druk met het herstel van zijn kruisbandblessure. De aanvaller van Olympique Lyon scheurde halverwege december zijn kruisband af en doet er alles aan om snel terug te zijn. Deelname aan het EK wordt niet helemaal uitgesloten, maar hoe realistisch is dat?

Arjan Louwen, specialist in kruisbandrevalidaties, werkte in de medische staf van Jong Oranje en zit inmiddels in de staf van PEC. Hij heeft de filmpjes die Memphis de wereld in heeft gestuurd, ook gezien. Het herstel van Memphis lijkt voorspoedig te verlopen, beseft Louwen. "In de herstelperiodes bij kruisbandletsel zijn golfbewegingen te zien", legt hij uit aan De Telegraaf. "Vroeger duurde het herstel twaalf maanden, dat ging naar negen, naar zeven en toen weer terug omhoog. We zitten nu in een periode dat ze weer worden verkort. Zlatan Ibrahimovic was daar een goed voorbeeld van. Zijn herstel duurde tweeënhalf jaar terug slechts zeven maanden. Dat heeft ook met bouw te maken. En de één doet het sneller, de ander houdt wat meer marge. Hoe korter je de revalidatie houdt, hoe groter de kans op een terugval is. Maar het kán goed gaan, dat is ook heel afhankelijk van die persoon zelf."

Memphis is net als Donyell Malen naar de Verenigde Staten gegaan om zich daar te laten behandelen. Logisch, vindt Louwen. "De specialisten in Amerika zijn wat verder en durven meer, daar zitten veel van de echt grote jongens in dit vakgebied. Er zijn meer gelden beschikbaar voor onderzoek en zij zién dit soort gevallen ook meer, door het American football. Daarin komt bandletsel vaak voor. De technieken van opereren veranderen daar heel snel. Ook dát is essentieel om een revalidatie te versnellen. Dat maakt mij heel nieuwsgierig naar het herstel van Memphis en ook Malen. Zeker met de huidige golfbeweging in het achterhoofd."

Op de video's van Memphis is te zien dat hij al weer aan het bewegen is. Toch is het volgens Louwen veel zwaarder voor de band om voetbalacties te maken, zoals het duelleren met een tegenstander. "Dat zijn de momenten waarop het spannend wordt voor een kruisband."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen