ErediVisie: Ryan&Ryan, sturing bij Vitesse en morsend FC Utrecht

20 januari 2020, 11:30   Bijgewerkt: 20 januari 2020, 11:45

Na een kleine maand stil te hebben gelegen ging de Eredivisie dit weekend weer van start. De 'New year, same old PSV' kwam al langs, maar met Edward Sturing in Arnhem, Ryan Babel in Amsterdam en een tegen kleintjes punten verspelend FC Utrecht waren er nog veel meer dingen die we in het verleden ook al zagen. Al met al gebeurde er genoeg in de eerste duels van het decennium en die zetten we in onze wekelijkse rubriek ErediVisie op een rijtje. 

Ryan&Ryan

Het was voor beide Ryan's van Ajax een bijzondere zondagmiddag. Ryan Babel maakte zijn tweede rentree in de Amsterdam in zijn derde periode voor Ajax, terwijl Ryan Gravenberch juist voor de derde officiële wedstrijd op rij in de basis mocht beginnen en voor de tweede keer een doelpunt voor zijn rekening nam. De pas zeventienjarige middenvelder maakte indruk op het middenveld en zijn treffer was bovendien wonderschoon. Door het doelpunt van Gravenberch is Sparta nu de tegenstander tegen wie Ajax in de historie van de Eredivisie het vaakst scoorde, namelijk 160 keer. Voor de middenvelder zelf was het ook een mijlpaal, met zijn goal is hij namelijk de op twee na jongste Ajacied die twee Eredivisie-duels op een rij scoort. Alleen Gerald Vanenburg en Johan Cruijff waren jonger dan hem en hij komt daarmee in een aardig rijtje...

{image[326111][right-half][]}Sturing bij Vitesse

Met het opstappen van Leonid Slutsky bij Vitesse verloren de Arnhemmers weliswaar een kleurrijke coach, maar sindsdien zijn de resultaten toch echt beduidend beter met tien punten uit vier duels. Onder Edward Sturing zag het er allemaal aardig uit van de Arnhemmers, met name de teruggekeerde Oussama Tannane – in de ogen van Sturing een 'Hakim Ziyech-achtige speler – had een opvallende en belangrijke rol. Zodoende werd Fortuna Sittard de eerste thuisnederlaag sinds vijftien september (!) toegediend en de weg omhoog ingezet: er zit weer sturing in Vitesse. 

FC Utrecht en de kleintjes

Hoewel de verschillen in de subtop klein zijn, stelt de huidige zevende plaats van FC Utrecht teleur. Als er een moment is om voor de derde plek te gaan, is dat dit seizoen. Vooral met het materiaal dat John van den Brom tot zijn beschikking heeft. Maar Utrecht liet het vrijdag tegen PEC Zwolle (3-3) wéér zitten. De ploeg mocht zich dat helemaal zelf aan rekenen, ook al was een aantal belangrijke spelers afwezig. Het lijkt ook geen incident te zijn, want de Domstedelingen lieten het dit seizoen al vaker afweten tegen de 'kleintjes'. Utrecht verloor al van VVV-Venlo (1-2) en RKC Waalwijk (0-1). Die punten komt Utrecht nu tekort voor plek drie, waar het zo graag wil staan.

FC Twente: scorend vermogen gezocht

Dat FC Twente in een mindere flow zit, is een understatement. De Tukkers zijn al zeven wedstrijden zonder overwinning en kwamen tegen Groningen nog goed weg met een gemiste penalty van de gasten. Met topscorer en normaliter diepe spits Haris Vuckic op de bank - al is hij ook al een omgeturnde middenvelder - kwam Twente voor de vierde achtereenvolgende wedstrijd niet tot scoren. Zo'n slechte serie kwam niet meer voor sinds 1988 bij de Tukkers. Misschien moet technisch directeur Ted van Leeuwen maar eens haast gaan maken bij het contracteren van scorende aanvaller, want alleen Noa Lang, die nog niet meedeed overigens, aantrekken lijkt niet goed genoeg.

Nicolai Jørgensen leek het scoren dan toch echt te zijn verleerd, maar juist in de periode dat trainer Dick Advocaat heel hard roept om een extra diepe spits, beet de Deen eindelijk weer van zich af. Tegen sc Heerenveen schoot hij zevenmaal in één duel en voor het eerst in zijn loopbaan ooit in de Eredivisie lukte hem dat vijfmaal op doel: tweemaal raak. Jørgensen vierde zijn treffers alsof hij zojuist had gescoord in een Champions League-finale en erkende na het duel dan ook zeer opgelucht te zijn. Gaan we dan eindelijk weer de Jørgensen zien die we kennen uit het kampioensjaar van de Rotterdammers? 

En dan nog even dit...

Marco Bizeloot

Ageel Auassar

 

Al was het zonder vocht op de ruiten niet veel beter...

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen