Ajax klopt Sparta met moeite en ziet Ziyech geblesseerd uitvallen

Ajax klopt Sparta met moeite en ziet Ziyech geblesseerd uitvallen

19 januari 2020 – Met hangen en wurgen en tijdrekken heeft Ajax zondagmiddag in Amsterdam drie punten overgehouden aan het duel met Sparta: 2-1. Bij een stand van 2-0 leek er niets aan de hand voor Ajax, totdat het door een mooie goal van invaller Joël Pieroe een kwartier voor tijd 2-1 werd. Sparta bracht Ajax aan het wankelen: Lisandro Martínez, Joël Veltman, Andre Onana en de paal voorkwamen in de slotminuten puntverlies. Ajax hield stand en vergrootte de voorsprong op AZ naar zes punten. Smet op de middag was de blessure van Hakim Ziyech.Ajax en Sparta hadden 2019 met een zege afgesloten en een uitstekend 2019 gekend. Ajax behaalde de dubbel, reikte tot de halve finales van de Champions League en stond met Kerstmis weer bovenaan in de Eredivisie. Sparta promoveerde in mei en was op het hoogste niveau direct een van de verrassingen door met 23 punten de winterstop ingegaan. Daarin verloor Sparta Lars Veldwijk en Halil Dervisoglu en haalde het tot nu toe alleen Patrick Joosten.

Ajax liet Noa Lang naar FC Twente gaan en huurde Ryan Babel bij Galatasaray. De international was topscorer van zijn club met vijf goals, maar wilde met het oog op het EK meer speeltijd. Tegen Sparta begon hij, net als Ryan Gravenberch en de weer fitte Quincy Promes, direct in de basis. Babel gaf zijn captain Dusan Tadic al snel een niet te missen kans door slim achterwaarts te koppen, maar Tadic schoot tegen doelman Ariel Harush aan.

Dat was eigenlijk een voorbode voor de hele eerste helft, waarin Ajax veel kansen kreeg en vaak stuitte op Harush. Het waren vooral Hakim Ziyech en Promes die bij de kansen betrokken waren, tot goals leidde het echter niet. De enige goal voor rust kwam van de voet van Donny van de Beek. Na een kwartier kreeg hij de bal met wat geluk voor de voeten en zonder na te denken knalde de begeerde middenvelder hard raak.

Omdat Ajax dus slordig met de kansen omsprong, bleef Sparta hoop houden op een of meerdere bonuspunten in Amsterdam. Het speelde dapper en bracht Ajax met enkele counters en doelpogingen aan het wankelen. In de eerste minuut was het bijvoorbeeld Ragnar Ache die de buitenkant van de paal trof en Dante Rigo dwong Onana tot een moeizame redding. Bart Vriends kopte in vrije positie over, Ajax mocht daardoor blij zijn dat het bij rust met 1-0 leidde.

Net als in het eerste kwartier van de eerste helft sloeg Ajax ook in het eerste kwartier van de tweede helft toe. Sparta kwam met dezelfde intenties uit de kleedkamer, maar moest toch toezien hoe Gravenberch er na een mooie combinatie 2-0 van maakte. Gravenberch zette de combinatie voor het strafschopgebied van Sparta zelf op en prikte de bal uiteindelijk net langs Harush. De assist kwam op naam van Jurgen Ekkelenkamp, die de geblesseerd uitgevallen Ziyech had vervangen. Waar Ziyech precies last van had, was moeilijk te zien.

De 2-0 leek de beslissing in de wedstrijd, omdat Ajax achterin de zaakjes keurig op orde had en nog weinig had weggegeven. Desondanks kwam Sparta met nog een kwartier op de klok terug in het duel. Eerst schoot Abdou Harraoui op de paal en ging de rebound van Ache naast, maar een minuut later was het wel raak. De ingevallen Piroe nam een pass van achteruit keurig aan op de borst en vond direct de lange hoek: 2-1.

Zo moest Ajax nog een kwartier lang stand zien te houden, want Sparta was in die minuten de ploeg met de beste kansen. Eerst was het Adil Auassar die raak leek te pegelen, maar Martínez kopte de bal via de paal uit het doel. Vervolgens dook Ache nog op voor Onana en hij omspeelde de keeper. Omdat Joël Veltman goed stond opgesteld bij de eerste paal, bleef de 2-2 van Ache uit. Onana voorkwam in de laatste minuut van de vier minuten blessuretijd ook nog de gelijkmaker, waardoor Ajax uiteindelijk toch won en uitliep op AZ.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: Andre Onana 5, Noussair Mazraoui 5, Joël Veltman 7.5, Lisandro Martínez 7, Nicolas Tagliafico 6, Ryan Gravenberch 7 (77. Carel Eiting -), Donny van de Beek 6.5, Hakim Ziyech 6.5 (58. Jurgen Ekkelenkamp 6.5), Ryan Babel 6 (70. Lassina Traoré 5), Dusan Tadic 5, Quincy Promes 5.5.

Sparta Rotterdam: Ariel Harush 7, Dirk Abels 6.5, Bart Vriends 6, Jurgen Mattheij 6, Lassana Faye 5, Dante Rigo 5 (84. Deroy Duarte -), Adil Auassar 6.5, Abdou Harraoui 6.5 (81. Michael Pinto -), Mohamed Rayhi 6, Ragnar Ache 6, Patrick Joosten 5 (69. Joël Piroe 7).

Man of the match: Joël Veltman

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 februari 2020

  2. woensdag 19 februari 2020