Willem II stunt ook bij AZ en geeft ongeslagen serie een vervolg

18 januari 2020, 22:43   Bijgewerkt: 19 januari 2020, 09:19

Het droomseizoen van Willem II duurt voort. Na overwinning op PSV en Ajax moest ook AZ eraan geloven. In Alkmaar werd het 1-3 voor de Tilburgers. AZ had het beste van het spel in de eerste helft en kwam via Oussama Idrissi op voorsprong. Willem II kwam in de tweede helft beter voor de dag en AZ werd slordiger. Mats Köhlert strafte defensief geklungel af. Vangelis Pavlidis en Mike Trésor Ndayishimiye maakten het Tilburge feestje compleet.

Met AZ – Willem II stond er meteen een mooi affiche op het programma direct na de winterstop. Het zijn twee ploegen die het erg goed doen in de competitie. AZ bezet de tweede plek en Willem II de vierde. De Tilburgers hebben vriend en vijand verrast met deze plaats op de ranglijst. Dit seizoen werd er onder andere gewonnen van PSV (2-1 thuis) en Ajax (0-2 uit).Van AZ werd in 2019 helemaal niet verloren. Beide ploegen stonden drie keer tegenover elkaar, Willem II won twee keer (zowel in de competitie en de beker) en twee keer werd het gelijk.

In Alkmaar begonnen beide ploegen afwachtend aan de wedstrijd. Willem II schudde de schroom als eerste van zich af. Mike Trésor Ndayishimiye, een van de smaakmakers dit seizoen, loste een schot, maar deze zeilde over het doel van keeper Rody de Boer, de vervanger van de geschorste Marco Bizot.

Vervolgens kreeg AZ ook een mogelijkheid in de persoon van Owen Wijndal. Hij verscheen voor Timon Wellenreuther, maar kreeg de bal niet voorbij de Duitse goalie. De Alkmaarders werden alsmaar sterker en kwamen bijna op 1-0 door Jonas Svensson. De verdediger leek de bal voor het inschieten te hebben, maar Driess Saddiki lag in de weg.  AZ had Willem II in zijn greep en zou voorlopig niet loslaten. In de 20e minuut kreeg AZ twee levensgrote kansen op de openingstreffer: eerst raakte Wijndal de lat en niet veel later Stengs de paal. Willem II kon opgelucht ademhalen, maar de gevreesde tegentreffer viel alsnog. Oussama Idrissi dribbelde het Tilburgse strafschopgebied binnen en schoot fraai raak in de verre hoek.

Willem II zat in de verdrukking en kwam totaal niet in de wedstrijd. Het mocht van geluk spreken dat het niet ook meteen 2-0 werd. In de 38e minuut veranderde het spelbeeld toen Freek Heerkens maar eens op doel schoot. Zijn inzet was hard en De Boer moest redding brengen. De Tricolores werden hierna steeds dreigender en via Vangelis Pavlidis werd het bijna 1-1. De Griek kon, na voorbereidend werk van Ndayishimiye, uithalen, maar zijn inzet zeilde naast het doel.

Het leek alsof de zenuwen bij AZ toenamen, want in het begin van de tweede helft was het slordig. Zo kreeg Pol Llonch de bal zo in de voeten geschoven, maar er ontstond geen directe kans voor Willem II. Even daarvoor had Heerkens al een gevaarlijke voorzet gegeven, die echter niemand bereikte. Opnieuw defensief geklungel kwam AZ wél duur te staan. Wuytens verloor de bal aan Llonch, die de bal meteen doorgaf Nunnely. De buitenspeler schoot eerst op De Boer en vervolgens had Mats Köhlert de bal voor het inschieten: 1-1.

De klad zat er nu echt in bij AZ, want het kwam er niet echt meer uit. Willem II rook bloed en kreeg kansen op de 1-2. Zo schoot Ndayishimiye een vrije trap rakelings naast het Alkmaarse doel. De Alkmaarders, zichtbaar van slag door de gelijkmaker, probeerde het gaatje te vinden, maar de Tilburgse defensie stond, zoals wel vaker dit seizoen, als een huis in het tweede bedrijf.

Adrie Koster wisselde met Damil Dankerlui aanvallend en dat pakte grandioos uit. Hij zette een vlotte counter op en kreeg collega-aanvaller Pavlidis vrij voor de keeper. De Griek verzaakte niet en zette Willem II voor de eerste keer op voorsprong in Alkmaar. AZ voelde de bui al hangen, het vertrouwen was weg. Willem II was duidelijk nog niet klaar met de Alkmaarders, want het bleef de aanval zoeken. Dat betaalde zich uit via Ndayishimiye. De middenvelder schoot bijna uit stilstand prachtig raak: 1-3. Het pleit was hiermee beslecht.

Willem II boekte de elfde overwinning van het seizoen en dat is nog niet eens het enige. Met deze overwinning op AZ blijven de Tilburgers ongeslagen tegen de volledige top-drie van de Eredivisie. In totaal werden er tien punten gehaald tegen AZ, Ajax en PSV. De Tricolores stijgen voorlopig naar de derde plaats in de Eredivisie. PSV komt morgen nog in actie tegen VVV-Venlo.

AZ verliest dus voor de tweede keer op rij en kan de achterstand op Ajax verder zien groeien naar zes punten. De Amsterdammers komen morgen nog in actie tegen Sparta Rotterdam.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Rody de Boer 6.5; Jonas Svensson 6, Ron Vlaar 6 (79. Ferdy Druijff -), Stijn Wuytens 6, Owen Wijndal 6.5; Fredrik Midtsjö 6, Dani de Wit 6 (74. Yukinari Sugawara -), Teun Koopmeiners 6; Calvin Stengs 6, Myron Boadu 6, Oussama Idrissi 7 (60. Zakaria Aboukhlal)

Willem II: Timon Wellenreuther 6; Bart Nieuwkoop 5.5, Sebastian Holmén 6, Jordens Peters 6, Freek Heerkens 6.5; Pol Llonch 7, Mike Trésor Ndayishimiye 7.5, Driess Saddiki 6; Ché Nunnely 6.5 (75. Damil Dankerlui -), Vangelis Pavlidis 7.5, Mats Köhlert 7.5 (80. Miguel Nelom -)

Man of the match: Vangelis Pavlidis

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen