Als het water aan de lippen staat, kan PEC Zwolle ook vechten

Als het water aan de lippen staat, kan PEC Zwolle ook vechten

18 januari 2020 – PEC Zwolle trok gisteravond tegen FC Utrecht (3-3)  één belangrijke conclusie: de ploeg van John Stegeman blijkt toch over vechtlust te beschikken. Dat heeft de nummer vijftien van de Eredivisie hard nodig ook, wil het straks niet degraderen. John Stegeman beseft eveneens dat hij moet blijven sleutelen aan de defensie.Het ambitieuze PEC Zwolle wil dolgraag naar de subtop. Maar de realiteit is ook dit seizoen dat er degradatievoetbal wordt gespeeld in de Hanzestad. In de winterstop stelden de Blauwvingers hun doelstelling dan ook bij naar handhaving. Stegeman wil dat realiseren met een vijfmansdefensie. De 42 tegendoelpunten in de eerste seizoenshelft zeggen alles. De verloren generale repetities tijdens het trainingskamp tegen Zulte Waregem (1-3) en Standard Luik (0-2) verliepen met pieken en dalen. In de uitvoering tegen Utrecht was dat niet anders.

"We zijn net met dit systeem begonnen. Heel veel dingen moeten we nog verbeteren", stelt Gustavo Hamer in gesprek met FCUpdate.nl terecht vast. De drie tegentreffers spreken wat dat betreft wederom boekdelen. Hoewel met een wedstrijd meer, is PEC Zwolle nu zelfs de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie. "Defensief moet het beter. Die conclusie kan ik nog steeds trekken", aldus Stegeman op de persconferentie. "Tegen een goede tegenstander geven we te makkelijk doelpunten weg. Kijkend naar deze wedstrijd heb ik niet het gevoel dat we heel erg in de problemen zijn geweest."

Stegeman kan wel leven met een punt: "Zie dat we stapjes maken"

Bereidheid
Het meeste houvast haalt PEC Zwolle uit de strijdlust. Vooral na de late 2-3 van Issah Abass toonde de thuisploeg karakter. Het PEC van de eerste seizoenshelft had waarschijnlijk al verslagen in de touwen gehangen. In het nieuwe jaar is volgens Hamer de bereidheid terug. "In de eerste seizoenshelft hebben we niet zo gestreden als vandaag", vindt de rechtsback.  "Na de 2-3 zaten we te schelden op elkaar dat het beter en harder moest. We wilden niet opgeven. Met dit punt mogen we heel tevreden zijn. Het geeft ons vertrouwen."

In de winterstop hebben de spelers en staf veel met elkaar om tafel gezeten. "De jongens hebben uitgesproken negentig minuten te willen vechten", zegt Stegeman. "Dat heb ik teruggezien en daar ben ik het meest content mee. De 2-3 was echt een klap op onze smoel. Maar wij bleven knokken. In blessuretijd hadden we zelfs de 4-3 kunnen maken. Tegen een goede tegenstander halen we hier een punt. Als we iets beter worden, kunnen we zulke ploegen ook verslaan. Dat ligt uiteindelijk aan de uitvoering."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 25 februari 2020

  2. maandag 24 februari 2020