Klote gevoel voor Zoet, ook al valt hem weinig aan te rekenen

Klote gevoel voor Zoet, ook al valt hem weinig aan te rekenen

18 januari 2020 – Een week geleden zat hij nog met PSV in Qatar, vrijdag stond Jeroen Zoet in Zwolle onder de lat bij FC Utrecht. Het werd voor de 29-jarige Veendammer een debuut waar hij een - om zijn eigen woorden te gebruiken - een klote gevoel aan over hield. Ook al kon Zoet aan de drie Zwolse tegendoelpunten nauwelijks iets doen. "Maar je debuut stel je je anders voor."De Domstedelingen kwamen dinsdag met het verrassende bericht naar buiten: FC Utrecht versterkt zich met Jeroen Zoet. Misschien in eerste instantie opmerkelijk. Maar direct bleek het al een logische zet van beide partijen te zijn. Utrecht is Maarten Paes langdurig kwijt en Zoet vreesde de rest van het seizoen te verpieteren op de bank bij PSV en daarmee het EK met het Nederlands elftal op de tocht te zetten.

Op het veld waar hij in 2016 met PSV nog op sensationele wijze de landstitel pakte, trad Zoet voor het eerst aan als doelman van Utrecht. Niemand die had voorzien dat de elfvoudig international drie keer zou moeten vissen. Utrecht domineerde in de Hanzestad en PEC Zwolle hield tegen. Dat de eerste twee pogingen op doel van de Blauwvingers meteen raak waren, verklaart dan ook de bittere nasmaak van Zoet. "Aan elk doelpunt kan je waarschijnlijk meer doen. Daar gaan we zaterdag verder naar kijken", sprak de PSV-huurling in de mixed zone.

Skippybal
De 1-1 van Mike van Duinen moest Mark van der Maarel zich aanrekenen en niet Zoet. Van der Maarel, die door de schorsing van Justin Hoogma centraal in de defensie speelde, twijfelde te veel. In plaats van de bal het parkeerterrein op te schieten, gaf hij Van Duinen vrij baan. Over de 2-1 van Zoets oud-ploeggenoot Kenneth Paal waren de meningen verdeeld. Zoet stond aan de grond genageld bij het dwarrelschot van de linksback. De keeper zelf vond in elk geval dat hij er meer aan had kunnen doen.

Coach John van den Brom en zijn collega van PEC Zwolle John Stegeman zagen het anders. "Kijk hoe sommige jongens een bal kunnen trappen. Ik vind het niet echt een blunder", aldus Van den Brom. Stegeman: "Tegenwoordig zijn het skippyballen waar we mee spelen. Schiet met een beetje effect en de ballen vliegen van links naar rechts. Ik vind het doelpunt van Paal vooral een hele goede." 

Het debuut van Zoet mag dan vooral over het trio tegendoelpunten gaan, hij behoedde Utrecht ook voor erger. Tien minuten na de zwabbergoal zat de voet van Zoet de 3-1 van Van Duinen dwars. Niet veel later bracht Willem Janssen zijn nieuwe teamgenoot in de problemen. Zo goed en kwaad als het ging, loste Zoet de beroerde terugspeelbal op. "In moeilijke omstandigheden probeert hij toch de voetballende oplossing te zoeken. Overall denk ik dat er een kerel in de goal staat", vindt Van den Brom. "Hij is heel betrouwbaar bij hoge ballen, durft te komen en wil graag. Wij gaan nog veel plezier aan hem beleven."

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 februari 2020

  2. woensdag 19 februari 2020