Zwolle en FC Utrecht openen spectaculair, maar zonder winnaar

Zwolle en FC Utrecht openen spectaculair, maar zonder winnaar

17 januari 2020 – PEC Zwolle en FC Utrecht hebben vrijdagavond in een vermakelijk duel met 3-3 gelijkgespeeld. Het publiek was uiteindelijk de grote winnaar in een wedstrijd, die vooral in de slotfase nog alle kanten op kon. Vijf minuten voor tijd leek Utrecht via invaller Isah Abass de drie punten te pakken, maar Yuta Nakayama maakte in de laatste minuut alsnog de gelijkmaker (3-3).FC Utrecht begon met twee debutanten in de ploeg. Naast de van PSV overgekomen Jeroen Zoet in goal, begon ook jeugdexponent Mitchell van Rooijen in de basis bij de Domstedelingen, vanwege de vele blessures bij de bezoekers. Bij PEC Zwolle startte men met een vijfmansverdediging. Gustavo Hamer begon als rechtsachter, terwijl Lennart Thy en Mike van Duinen het spitsenduo vormden.

In de openingsfase was het duidelijk dat beide ploegen nog moesten inkomen na de winterbreak van twee weken. Het tempo lag laag en de kansen waren schaars. In de 25e minuut was daar dan ineens de VAR. Waar niemand in eerste instantie wist waarom scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de zijkant werd gestuurd, mag de VAR in deze situatie gecomplimenteerd worden. Sam Kersten ging bij een corner met zijn hand naar de bal en op advies van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Simon Gustafson bleef ijzig koel als altijd en maakte het eerste Eredivisie-doelpunt in 2020.

Tot die treffer had PEC Zwolle eigenlijk nog niks gecreëerd, maar door een grote inschattingsfout van Mark van der Maarel stond het nog geen drie minuten later alweer gelijk. Van Duinen was er als de kippen bij om te profiteren en tikte de bal achter de uitkomende Zoet, die aan deze tegentreffer vrijwel niets kon doen: 1-1.

In de tweede helft deed Kenneth Paal direct maar een gooi naar de mooiste treffer van deze speelronde. De linksback pakte een afgeslagen corner op, draaide knap weg en schoot de bal vervolgens van ruime afstand schitterend in de bovenhoek. Zoet liet zich verrassen en stond aan de grond genageld. De van PSV overgekomen goalie ging allesbehalve vrijuit bij deze tegentreffer, die de Domstedelingen bovendien behoorlijk in de problemen bracht. 

FC Utrecht ging na deze goal direct op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar ook de nodige kansen voor. Adrián Dalmau, Gustafson en Guwara hadden het vizier niet op scherp. Van Duinen kreeg voor het counterende PEC nog een kans, maar Zoet had ditmaal wel een passend en belangrijk antwoord. Een dikke twintig minuten voor tijd viel alsnog de terechte gelijkmaker. Een bal bleef in de zestien hangen en clubtopscorer Gyrano Kerk volleerde kiezelhard binnen: 2-2.

Het venijn zat hem in de staart. Vijf minuten voor tijd leek Utrecht ook nog aan de haal te gaan met de drie punten en dat had het te danken aan de twee invallers. Urby Emanuelson had een geweldige assist in huis op de andere invaller Issah Abass en die schoot koeltjes binnen: 2-3. Echter was daar drie minuten later alweer Yuta Nakayama met de 3-3. In de slotfase was Vito van Crooij nog dichtbij een Zwolse overwinning, maar zijn kopbal werd van de lijn gehaald.

FC Utrecht zal het meeste ontevreden zijn met dit punt. De ploeg van Van den Brom wil de aansluiting met de top vier behouden, maar het weggeven van een overwinning in de slotfase past niet in dit plaatje. PEC Zwolle - dat handhaving als doelstelling heeft gekozen in de winterstop - opereerde voor het eerst met vijf verdedigers, maar gaf alsnog een legio aan kansen weg. Zij zullen dan tevreden zijn met een punt, maar ten opzichte van de eerste seizoenshelft is het achterin nog niet veel stabieler.

Opstellingen en beoordelingen*:
PEC Zwolle: Michael Zetterer 5; Gustavo Hamer 5, Sam Kersten 5, Thomas Lam 6, Yuta Nakayama 6, Kenneth Paal 7; Mustafa Saymak 5,5 (Dennis Johnsen -), Pelle Clement 6, Dean Huiberts 5 (79. Rick Dekker -); Lennart Thy 5 (74. Vito van Crooij -), Mike van Duinen 6,5

FC Utrecht: Jeroen Zoet 5,5; Sean Klaiber 6, Willem Janssen 6, Mark van der Maarel 4, Leon Guwara 6; Mitchell van Rooijen 6 (66. Urby Emanuelson 6,5), Simon Gustafson 6, Joris van Overeem 5; Gyrano Kerk 6,5, Adrian Dalmau 5 (76. Isah Abbass -), Sander van de Streek 5.

Man of the Match: Kenneth Paal
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 18 februari 2020

  2. maandag 17 februari 2020