Scheefgroei salarissen: top stijgt flink, Eredivisie daalt

16 januari 2020, 14:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De verschillen in het Europese voetbal worden de laatste jaren almaar groter: het salaris van de grootste vijf competities is de afgelopen seizoenen gegroeid met liefst een miljard euro. Alle vijftien competities achter Spanje, Frankrijk, Italië, Engeland en Duitsland groeiden gezamenlijk met 'slechts' 49 miljoen euro, waardoor de verschillen blijven groeien.

Dat lijkt uit een rapport van de UEFA. De Eredivisie is helemaal een vreemde eend in de bijt, omdat de salarissen zijn gezakt het afgelopen jaar met één procent. Alleen Oostenrijk (-2%) en Griekenland (-12%) gingen ook minder geld besteden aan lonen in de afgelopen tijd. FC Barcelona geeft by far het meeste geld uit aan loon (529 miljoen), gevolgd door Real Madrid (431 miljoen) en Paris Saint-Germain (337 miljoen).

"Dit is een teken van een aantal bedreigingen voor de stabiliteit van het Europese voetbal", duidde Aleksander Ceferin de situatie van het voetbal in Europa. De hiërachie van de grote clubs kan te groot worden: op dit moment genereren de beste dertig clubs van Europa bijna driekwart van alle inkomsten in het Europese topvoetbal. Dat bij hen de lonen dus het snelste groeien, is onmogelijk verrassend te noemen.

Lees ook: Barça best verdienende club

Positief is dat er anderzijds wel dat er nog altijd een groei zit in het aantal bezoekers bij de wedstrijden op het hoogste niveau, gemiddeld in alle landen van Europa. Ook stijgt het vrouwenvoetbal sneller dan het mannenvoetbal wat betreft populariteit en hebben veel clubs (80%) recentelijk geïnvesteerd in de trainingsfaciliteiten en zetten dus ook in op de lange termijn.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen