'KNVB overweegt foutmarge bij nieuwe buitenspelsoftware'

15 januari 2020, 08:29

De KNVB overweegt om bij de buitenspelsoftware van de VAR een foutmarge in te bouwen. In Engeland werkt men al met de nieuwste software, waarmee tot in de milimeters nauwkeurig berekend kan worden of iets buitenspel is of niet. Dat 'geneuzel' wil de Nederlandse voetbalbond voorkomen, toch zijn de clubs verdeeld over het idee in het algemeen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad althans. De KNVB wil ook snel de software toepassen, maar heeft nog wel een aantal voorbehouden. In totaal kost het invoeren namelijk een paar ton extra, maar ook komt er dan veel discussie over het wel niet staan van buitenspel. Dat was eerder te merken in de Champions League, maar is ook in de Premier League de orde van de dag door de software.

Lees ook: Van Egmond wil betere software om buitenspel te beoordelen

Om dat soort discussies te voorkomen, overweegt de KNVB een foutmarge in te voeren, omdat het moment van passen zelden tot nooit honderd procent exact te berekenen is. Volgens hoogleraar Gerard Sierksma zou de marge zelfs vijftig centimeter moeten zijn om helemaal zeker te zijn of iets wel of geen buitenspel is, vanwege het moment van passen.

De KNVB laat weten het zeker mee te nemen in het overleg en gaat ook in gesprek met de Premier League voor de eventuele valkuilen van de software. Tijdens de eerstvolgende vergadering in Zeist wordt er vermoedelijk een knoop doorgehakt over deze maatregel, waarbij de clubs vanwege de kosten vooralsnog terughoudend zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen