Profiel: Cruijff-idolaat Setién moet spektakel brengen bij Barça

Profiel: Cruijff-idolaat Setién moet spektakel brengen bij Barça

14 januari 2020 – Niet Ronald Koeman of Xavi Hernández, maar Quique Setién is de nieuwe hoofdtrainer van FC Barcelona. De 61-jarige Spanjaard tekende maandagavond kort na het ontslag van Ernesto Valverde een contract tot 2022 in Camp Nou. Een redelijke verrassing, aangezien Setién bij het grote publiek geen gevestigde naam is. Een profiel van de man die Barcelona weer moet laten swingen.Dat het ontslag van Valverde geen verrassing meer was, zegt veel over de staat van Barcelona. De hoofdtrainer werd twee keer landskampioen, greep de beker en tevens de Supercup en stond op het moment van ontslag wederom (gedeeld) bovenaan in La Liga. Toch was het niet genoeg. Meer dan ooit snakken de clubleiding en de fans naar mooier voetbal. Onder Valverde waren de resultaten vaak voldoende, maar stelde het spel teleur. De ploeg week steeds verder af van de idealen die de traditieclub zo hoog in het vaandel heeft staan.

Setién krijgt de taak om de glimlach terug te brengen op de gezichten van de fans van Barcelona. Het belangrijkste is dat de Spanjaard de ploeg weer aantrekkelijk laat voetballen. Hij is het tegenovergestelde van Valverde. Setién laat zijn ploegen mooi spelen, maar beschikt over een lege prijzenkast. Valverde pakte prijzen, maar kreeg kritiek omdat zijn team niet schitterde op het veld.

Cruijff-aanhanger
Setién is een idealist die van aanvallend voetbal houdt. Dat Barcelona bij hem is uitgekomen, is gezien zijn werkwijze niet zo vreemd. Hij maakte bij kleinere clubs als Las Palmas en Real Betis grote indruk met ultra-aanvallend voetbal. Rode draad in zijn carrière is Johan Cruijff. De adoratie voor El Salvador ontstond in de jaren negentig toen hij als middenvelder van Racing Santander het door Cruijff getrainde Barcelona trof. Het Dream Team van Cruijff maakte een onuitwisbare indruk op de Spanjaard.

"Wanneer je tegen teams van Cruijff speelde, liep je de hele wedstrijd achter de bal aan. Ik zei tegen mezelf: 'dit is wat ik ook wil'. Ik wil in dit team spelen en kijken hoe dit kan. Hoe kun je een team zo laten spelen dat de tegenstander alleen maar achter jou aanloopt?" Als speler was Setién niet goed genoeg om door Barcelona gekocht te worden. Het maakte de adoratie voor Cruijff alleen maar groter: Setién was vastberaden om in de geest van de Nederlander te gaan werken.

Door tegen de teams van Cruijff te spelen, raakte Setién begeesterd door het trainersvak. "Toen begon ik voetbal op een andere manier te bekijken", sprak de Spanjaard in 2019. "Ik analyseerde, wilde het uitpluizen. Toen wist ik dat ik dat gedachtegoed als trainer mee wilde nemen. Johan heeft laten zien hoe mooi voetbal gespeeld moet worden." Niet voor niets ziet Setién Cruijff, Diego Maradona en Lionel Messi als de drie beste voetballers aller tijden.

Voetbal als schaken
De in Santander geboren oefenmeester beschouwt voetbal als een tactisch steekspel waarop een trainer veel invloed heeft. Setién is bovendien een groot schaakliefhebber en speelde eerder al potjes tegen voormalig schaakkampioenen Anatoly Karpov en Garry Kasparov. Als trainer heeft Setién een voorkeur voor een 4-2-3-1-systeem dat vooral gebaseerd is op aanvallend voetbal. Dat systeem is niet heilig, aangezien spelprincipes boven systemen worden geplaatst. Setién is een harde werker die voetbal ademt. "Als kind voetbalde ik in de tuin en ik zal ongetwijfeld tot mijn laatste dag met de sport bezig zijn. Dit is mijn leven", zei hij eerder.

Setién wil supporters vermaken en doet dat in de stijl van Cruijff. Zijn werkwijze is vooral geënt op het spel in balbezit. "Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren", is het Cruijffiaanse gezegde dat  de coach vaak aanhaalt. Tot dusver werkte Setién los van de recente dienstverbanden bij Real Betis en Las Palmas op de lagere niveaus in Spanje. Tussen 2009 en 2015 was hij coach van Lugo in de tweede divisie. "Toen ik daar arriveerde, zei iedereen dat het onmogelijk was om het Cruijff-spel te implementeren. De velden waren slecht en de spelers niet goed genoeg, was de gedachte. Natuurlijk is het makkelijker met betere spelers, maar het is wel mogelijk."

Lofzang van Busquets
Setién, die tijdens zijn actieve carrière de bijnaam 'El Maestro' kreeg, begon zijn loopbaan als coach in 2001 bij Racing Santander in zijn geboorteplaats. Hij werkte één jaar bij die club en dwong direct promotie naar La Liga af. Daarna volgden periodes bij Polideportivo Ejido, Logroñés en Lugo. Setién begon zijn naam pas echt te vestigen toen hij terechtkwam in La Liga. Hij slaagde erin om Las Palmas twee seizoenen te behoeden voor degradatie en verdiende in 2017 een transfer naar Real Betis.

Bij die club kon hij zijn spelwijze perfect tot uiting laten komen. In zijn eerste seizoen eindigde hij knap als zesde en werd Europa League-voetbal gehaald. Prijzen won de coach ook hier niet, maar imponeren deed hij wel. Zijn grootste succes als trainer volgde in zijn tweede seizoen toen er in november 2018 met 3-4 werd gewonnen bij Barcelona.

Die wedstrijd heeft met de kennis van nu mogelijk veel invloed gehad op de carrière van Setién. De Spanjaard veroverde met die zege de harten in Camp Nou, van zowel de clubleiding, de fans als de spelers. Setién liet Real Betis als Barcelona spelen tegen Barcelona. "Cruijff zou blij zijn met het feit dat Barcelona hier verloor", doelde hij na afloop op het feit dat Betis initiatief nam in Camp Nou. "Veel mensen genieten van ons spel en daar zijn we trots op. Dit zullen we niet snel vergeten." Overigens baarde Setién ook opzien door te zeggen dat hij blij was dat Messi, die een twijfelgeval was, wel werd opgesteld in de basis. De Argentijn scoorde twee keer. "Deze zege betekent meer doordat hij op het veld stond", zei Setién.

De mooiste erkenning kwam van Sergio Busuqets. De spelmaker is de hersens van het team en weet als exponent van La Masía als geen ander hoe het Barcelona-spel gespeeld moet worden. Hij zag hoe de coach van de tegenpartij erin slaagde om de Barcelona-code te ontrafelen én door te voeren in zijn eigen ploeg. Als erkenning gaf Busquets zijn shirt aan de trainer met een mooie boodschap. 'Voor Quique, met waardering en bewondering voor de manier waarop u voetbal begrijpt.'

Door: Remco Jacobi

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 18 januari 2021

  2. zondag 17 januari 2021