Jonge toptrainer Arteta draait sentiment bij Arsenal snel om

8 januari 2020, 19:26   Bijgewerkt: 8 januari 2020, 22:06

Natuurlijk gaat het te ver om nu al te zeggen dat het lek boven is bij Arsenal, maar feit is dat de club onder Mikel Arteta in een positieve spiraal is beland. Dat is bijzonder, aangezien de pas 37-jarige Spanjaard bezig is aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. In drie weken tijd zijn de eerste contouren van een nieuw Arsenal echter al zeer goed zichtbaar.

Als er iets opvalt aan de eerste optredens van Arteta als coach van Arsenal, dan is het de duidelijke taal. Bij zijn presentatie op 20 december zette hij voor de camera's van Arsenal TV in uitstekende Engelse volzinnen uiteen wat hij verwacht van zijn spelers, zowel individueel als in teamverband. "Ik zeg tegen spelers wat ze moeten doen. Als ze dat niet doen, dan kunnen ze vertrekken. Iedere speler moet energie en passie geven aan deze club", sprak de coach. Hij besefte direct dat Arsenal voorheen een los-zand-ploeg was waarin individuen de show wilden stelen en niet voor elkaar wilden werken. Dat werd direct de kop ingedrukt door Arteta en zorgde voor lyrische reacties. Engelse media repten maandag na de wedstrijd tegen Leeds United dat Arteta in drie weken een duidelijkere speelstijl laat zien dan Unai Emery in achttien maanden.

Het elftal bloeit op

En dan zijn er nog Pierre-Emerick Aubameyang en Granit Xhaka. Eerstgenoemde zou ontevreden zijn geweest bij Arsenal en werd in verband gebracht met een winters vertrek. Onder Arteta werkt de sterspeler zich de blubber op de linkervleugel. Hij doet perfect wat Arteta vraagt: direct hoge druk geven bij balverlies en niet rouwen en teleurgesteld inzakken. De captain schreef maandag in het programmaboekje dat hij ineens bij Arsenal wil blijven, waar ook hij nieuwe energie heeft gekregen. 'Ik ben de aanvoerder en houd van deze club', was de klare taal. 'Ik ben toegewijd en wil deze club terugbrengen naar de top. Daar hoort Arsenal thuis.'

Voor Xhaka geldt hetzelfde: de middenvelder werd verguisd onder Emery en kreeg zelfs ruzie met de fans. Hij verloor daardoor zijn aanvoerdersband. Een vertrek naar Hertha BSC zat in de pijplijn, hij was zelfs al persoonlijk akkoord met de club, maar Arteta stak er direct een stokje voor. De trainer liet zich lovend uit over de Zwitser en haalde hem over om te blijven. Het blijkt vooralsnog een schot in de roos. De middenvelder tackelt erop los, coacht ploeggenoten en legt de bal lachend over veertig meter weg op de stropdas van de buitenspelers. Hij laat zien wat het vertrouwen van een coach kan doen met een speler.

Spelers lopen weg met trainer

Arteta debuteerde op Boxing Day als Arsenal-trainer met een 1-1 gelijkspel tegen Bournemouth. De ploeg stelde enigszins teleur, maar Arteta was na afloop positief en oreerde dat hij voldoende aanknopingspunten had gezien. Dat bleek enkele dagen later tegen Chelsea. Arsenal joeg de spelers van de stadgenoot overal op, kwam verdiend voor en dwong Frank Lampard tot een tactische wissel in de eerste helft. Daarna zakte Arsenal wat weg en ging het door twee fouten van Bernd Leno alsnog ten onder. Op 1 januari tegen Manchester United liet Arsenal weer grote delen uitstekend spel zien, met hoge druk en aanvallend voetbal. Precies het spel wat de fans en Arteta wilden zien. The Gunners wonnen verdiend met 2-0, al was de pijp net als tegen Chelsea in de tweede helft aardig leeg. De conditieachterstand is een probleem waar Arteta mee worstelt: spelers blijken niet in staat om het aanvallende Pep Guardiola-spel heel lang vol te houden. Dat zal, als Arteta langer voor de groep staat, uiteraard beter worden.

Tegen Leeds toonde Arsenal maandag aan dat het wisselvallig is. De thuisploeg werd in het eerste bedrijf weggespeeld door de Championship-koploper, die meer kansen kreeg en zelfs meer balbezit had. Het zorgde voor een boze Arteta. "Hij schreeuwde veel in de rust", zei Alexandre Lacazette. "Hij was woedend, maar dat is wat we nodig hebben", voegde keeper Emiliano Martinez toe. Na de preek van Arteta ging het beter en draaide Arsenal het duel om. "Wij zijn niet in de positie om het rustig aan te doen, want daar zijn we niet goed genoeg voor", vertelde de trainer.

Guardiola-protege

Ook Leroy Sané loofde de Spanjaard. "Mensen vragen vaak hoe het is om te werken met Pep Guardiola, maar ze moeten de invloed van Arteta niet onderschatten", zei hij. "Ik heb heel veel van hem geleerd. Het is een geweldige kerel en een fantastische coach. Hij heeft altijd gelijk. Vaak bekijkt hij mijn trainingen en komt hij daarna met hele specifieke aanwijzingen. Hij zegt nooit zomaar iets."

Bij de aanstelling in Noord-Londen waren er desondanks scepsis. Was Arteta wel goed genoeg voor Arsenal en zou het gebrek aan ervaring hem niet opbreken bij een club in crisis? Vooralsnog snoert de Spanjaard alle criticasters de mond en hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, is Arteta de frisse wind die Arsenal nodig heeft. De gevallen reus begint langzaam aan weer op te krabbelen. Met dank aan een toptrainer in wording.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen