Het jaar van… Vitesse: sfeer negatiever dan resultaten

30 december 2020, 13:01

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XIV van onze cluboverzichten: Vitesse.

Kijkend naar de resultaten heeft Vitesse niet eens zo'n slecht jaar achter de rug. De club uit Arnhem staat op de ranglijst van 2019 op een verdienstelijke zesde plaats, boven onder meer FC Utrecht, FC Groningen en sc Heerenveen. Vorig seizoen eindigde Vitesse als vijfde en in de huidige jaargang bezet de club de zesde plek. Desalniettemin is 2019 een jaar waarin Vitesse geen reclame voor zichzelf heeft gemaakt.

Bij Vitesse stond in 2019 één man centraal: Leonid Slutsky. De Russische knuffelbeer zal voorin herinnerd worden om zijn vermakelijke interviews en grappige Instagram-posts. Op tactisch gebied viel er echter veel aan te merken op de coach. Na zijn mislukte avontuur in Engeland bij Hull City hoopte de voormalig bondscoach van Rusland zich bij Vitesse alsnog te bewijzen in het West-Europese voetbal. Hoewel de resultaten best redelijk waren in het GelreDome, hield het spel te wensen over.

Slutsky hield het in november voor gezien. Na vijf nederlagen op rij besloot de Russische oefenmeester de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. "Ik zal Nederland missen, want het was geweldig hier", sprak hij na de met 3-2 verloren wedstrijd tegen sc Heerenveen. Met een afscheidslunch met de spelersgroep sloot Slutsky het Vitesse-hoofdstuk af. Joseph Oosting werd aangesteld als interim-trainer en hij maakte de eerste seizoenshelft af.

De resultaten onder Oosting waren niet verkeerd: Vitesse plaatste zich voor de volgende ronde van de KNVB Beker en pakte zeven punten in drie competitiewedstrijden. Vitesse besloot het eerste deel van het seizoen op een helemaal niet zo slechte zesde plaats. Toch is het sentiment nog altijd negatief in Arnhem. Lukt het de club om komend jaar het sentiment te draaien?

{image[334551][right-half][]}Het hoogtepunt: Bereiken play-offs

Échte hoogtepunten waren schaars voor Vitesse in 2019. De club uit Arnhem hield de traditionele clubs een keer op een gelijkspel, maar won geen enkele keer van Ajax, PSV of Feyenoord. Aan het einde van het vorige seizoen kende Vitesse een goede periode waarin de doelpunten makkelijk vielen en de play-offs om Europees voetbal werden bereikt. FC Groningen werd in de halve finale van de play-offs aan de kant gezet, maar FC Utrecht bleek in de finale een maatje te groot.

De beste aankoop: Riechedly Bazoer

Vitesse stuntte in de zomer door Riechedly Bazoer over te nemen van VfL Wolfsburg. Het gevallen talent, die op jonge leeftijd al turbulent voetballeven achter de rug heeft, kreeg in Arnhem kans op sportief eerherstel. In oktober deed hij zijn naam van enfant terrible weer eer aan. Hij raakte op het trainingsveld slaags met teamgenoot Jay-Roy Grot, ruziede ook met Slutsky en werd uit de selectie gezet. Na het aanbieden van zijn excuses werd hij in genade aangenomen, waarna hij ook weer snel in de basis terugkeerde. Bazoer is zeker niet de makkelijkste jongen, maar mits goed begeleid kan Vitesse nog veel plezier aan hem beleven.

{image[338315][right-half][]}De tegenvaller: Keisuke Honda

Hij bood via Twitter zijn diensten aan bij Manchester United en AC Milan, maar tekende in november een contract bij Vitesse. De Japanse routinier werd met veel bombarie binnengehaald, maar werd een regelrechte flop. Al na anderhalve maand hield hij het voor gezien in Arnhem. Honda speelde slechts 270 minuten voor Vitesse waarin hij geen enkele positieve bijdrage wist te leveren. Waarschijnlijk is niet alleen de grootste tegenvaller van Vitesse in 2019, maar van de hele Eredivisie.

De doorbraak van: Thomas Buitink

Als jeugdspeler stond hij in de belangstelling van Manchester City en Chelsea, maar Thomas Buitink (19) zag een vroege overstap naar Engeland niet zitten. Hij bleef bij Vitesse en kreeg in 2018 zijn eerste kansen in het betaalde voetbal. Afgelopen jaar maakte hij zijn eerste doelpunten in de Eredivisie en beleefde hij zijn doorbraak, ondanks dat hij de voorbije maanden veelvuldig op de bank werd gehouden door Slutsky. Zijn hattrick tegen ADO Den Haag in maart is het voorlopige hoogtepunt in zijn nog prille carrière. Krijgt hij in 2020 meer kansen?

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 16

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 10

Doelcijfers: 75 voor, 54 tegen

Grootste zege: Vitesse - De Graafschap 6-1 (12 mei)

Grootste nederlaag: PSV - Vitesse 5-0 (14 september)

Topscorer: Bryan Linssen (18 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen