Lijstje: de meest bijzondere momenten van het voetbaljaar 2019

30 december 2020, 12:35   Bijgewerkt: 30 december 2020, 15:34

Nog even, dan is 2019 definitief achter de rug. Maar voordat we de champagne ontkurken en het vuurwerk ontsteken, blikken wij als redactie van FCUpdate.nl op persoonlijke wijze terug op de gebeurtenissen in 2019. Elk redactielid kiest twee bijzondere, belangrijke mooie of dramatische momenten.

{image[335320][right-half][]}Zilveren vrouwen

In meerdere opzichten historisch: het zilveren WK van de Oranjevrouwen. De mondiale finale werd voor het eerst gehaald, duizenden Nederlanders reisden de ploeg van Sarina Wiegman achterna en miljoenen stemden hun televisie af op de wedstrijden van Oranje. De finale tegen de Verenigde Staten is met bijna 5,5 miljoen kijkers het best bekeken tv-programma van 2019 - de mensen die op schermen keken nog niet eens meegerekend. Vier jaar lang mogen de vrouwen zich vice-wereldkampioen noemen. Aan de Nederlandse clubs en de KNVB om die populariteit te verzilveren en een serieuze Eredivisie op poten te zetten. (Steven Koelma)

Lees ook: "Bij een WK-finale wordt niet alleen maar aan de mannen gedacht"

{image[334269][left-half][]}Ajax – Tottenham Hotspur 2-3

Als Ajax de laatste 35 minuten over had mogen doen, al moest het twintig keer, had het in de halve finale tegen Tottenham Hotspur vermoedelijk twintig keer afgesloten met een resultaat dat voldoende was. Waar alles de gehele Champions League-campagne perfect in elkaar viel, spatte de droom in de Johan Cruijff ArenA in de laatste seconde uiteen. Hoewel sprookjes in de regel goed aflopen, was dat bij dit voetbalsprookje niet aan de hand. De ploeg van Erik ten Hag had een beter lot verdiend op basis van de heel CL-campagne, maar dat telt niet. De 2-3 van Moura zal in het geheugen blijven hangen zoals de gemiste kans van Arjen Robben in de WK-finale in 2010: eeuwig zonde. (Nathan Sprey)

Lees ook: terug naar 8 mei 2019: hoe Ajax de CL-finale op een haar misliep

{image[336602][right-half][]}Duitsland - Nederland 2-4

We hebben er even op moeten wachten, maar 2019 was het jaar waarin het Nederlands elftal zich eindelijk weer eens wist te kwalificeren voor een groot eindtoernooi. Na mislukte pogingen voor het EK van 2016 en het WK van 2018 was het voor de ploeg van bondcoach Ronald Koeman nu wél raak en mogen we ons melden op het EK van komende zomer. Meest memorabele duel was zonder twijfel het uitduel in de kwalificatieronde tegen Duitsland. Een sensationele 2-4 zege in het hol van de leeuw, waarbij de Duitsers niet op hun bekende wijze in de laatste minuut nog roet in het eten gooiden zoals in Amsterdam. Deze overwinning en met name het bij vlagen goede spel liet zien dat Oranje absoluut op het EK thuishoort. De eerste drie duels mag het ook nog eens in eigen land spelen. Laten we hopen dat het daar niet bij blijft. (Mark Broersma)

Lees ook: Oranje's wederopstanding in 2019 door de Belgische en Duitse bril

{image[338936][left-half][]}De nacht van Wijnaldum, Origi en Anfield

Het was onmogelijk, toch gebeurde het. Op een unieke avond op Anfield Road, waar ze dachten alles wel gezien te hebben. Tot zeven mei 2019. Een 3-0 achterstand tegen FC Barcelona, onder leiding van een onweerstaanbare goede Lionel Messi, moest worden weggepoetst. De Argentijn dartelde over de Liverpool-grasmat, bezorgde Ousmane Dembélé, Luis Suárez en Jordi Alba kansen op presenteerblaadjes. Het werd niet zijn avond. Wel die van de tweemaal scorende invaller Georginio Wijnaldum. Het werd de nacht van Divock Origi. Weggelachen, uitgefloten en op zeven mei 2019 toegejuicht na twee goals. De laatste, beslissende dankzij een 'streetwisecorner' van Trent Alexander-Arnold. 4-0. Het magische Anfield en het Engelse voetbal had er een historische avond bij. Zo'n miraculeuze ontsnapping zou bij Ajax – Tottenham wel een utopie zijn, dacht men… (Teun Stiphout)

Crisis in Eindhoven

{image[338937][right-half][]}Magische stift Messi

Ook in 2019 toverde Lionel Messi op de velden. Voor club en land wist hij het net liefst vijftig keer te vinden. Zijn mooiste doelpunt van het jaar maakte hij in maart, op bezoek bij Real Betis. Met een fenomenale stift van buiten het strafschopgebied deed hij alle voetballiefhebbers watertanden. Dat een groot deel van de aanhang hem op een staande ovatie trakteerde, zegt veel over de schoonheid van de goal. De stift van Messi werd zelfs genomineerd voor de Puskás Award, maar die ging naar de onbekende Hongaar Dániel Zsóri. Geen uitbreiding van het palmares van Messi, maar desalniettemin één van de meest magische momenten van het afgelopen voetbaljaar. (Vincent Houttuin)

{image[338504][left-half][]}Zesde Ballon d'Or voor Messi

Natuurlijk hoopten we als Nederlanders dat Virgil van Dijk er dit jaar met de Ballon d'Or vandoor zou gaan, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in Lionel Messi. Het verschil was klein, maar toch viel de keuze weer op misschien wel de beste voetballer aller tijden. Messi heeft nu zes Ballon d'Or's op de schoorsteenmantel staan, meer dan wie dan ook. Zijn eerste pakte hij in 2009, wat betekent dat hij al tien jaar de dienst uitmaakt in het topvoetbal. Messi is 32 jaar en zit in de herfst van zijn carrière. Laten we ook in 2020 gewoon genieten van de tovenaar. (Remco Jacobi)

{image[338182][right-half][]}Stand Up Speak Up

Thierry Henry lanceerde vijftien jaar geleden de campagne Stand Up Speak Up. Wereldwijd werden zwart-witte armbandjes gedragen als protest tegen het racisme in voetbal. Het Nederlands elftal speelde in februari 2005 om dezelfde reden in diezelfde kleuren een oefeninterland in en tegen Engeland. Anno 2019 zijn we nog geen steek verder. Bijna wekelijks steken racisme-incidenten de kop op. Met de gebeurtenissen rondom Ahmad Mendes Moreira in Den Bosch kwam het ineens heel dichtbij. De tegengeluiden die volgden waren prachtig. Hoe Georginio Wijnaldum zijn hart luchtte. Had iedereen maar een beetje Gini in zijn lijf. Maar of het racisme ooit wordt verbannen? Het lijkt een utopie. Vroeg of laat herhaalt de geschiedenis zich. (Steven Koelma)

{image[334918][left-half][]}Nations League

De wederopbouw van het Nederlands elftal onder bondscoach Ronald Koeman kreeg in de vorm van de Nations League-finale een passende beloning. Frankrijk, Duitsland, Engeland en Portugal (in een oefenduel weliswaar) werden al verslagen onder de nieuwe bondscoach. Hoewel de finale gezien het belang van het toernooi weinig prestige genoot, was het een bevestiging dat we weer op de voetbalkaart staan.  Een tastbare prijs leverde het dus niet op omdat we – ondanks de ontwikkeling onder Koeman – nog altijd moeite hebben met Portugal, maar het geloof dat we hoge ogen kunnen gooien op het EK én de trots op Oranje is weer helemaal terug. (Nathan Sprey)

{image[337934][right-half][]}In de rollercoaster op Stamford Bridge

De wonderbaarlijke vrije trap van Hakim Ziyech, de attractieve spelopvatting van Chelsea, de turbulente openingsfase, met twee goals in drie minuten. Alles had een meer dan boeiende invalshoek kunnen zijn voor een verhaal bij Chelsea – Ajax (4-4). Het zeker achteraf gezien cruciale Champions League-duel op Stamford Bridge was een van de meest enerverende duels in jaren. In een rollercoaster werd er ware reclame gemaakt voor het voetbal. Spektakel alom, ook halverwege de tweede helft. Toen de lach bij Ajax plaatsmaakte voor ongeloof en Daley Blind en Joël Veltman luttele tellen na elkaar van het veld werden gestuurd. Zelden vertoond. Ajax gaf de 1-4 uit handen en achteraf gezien kostte Erik ten Hag dat overwintering in het miljardenbal. (Teun Stiphout)

{image[338938][left-half][]}De blessuretijd in Deventer

Ook 2019 was weer het jaar waarin werd bewezen dat de competitie in Nederland soms het leukste is als die competitie al gespeeld is. Dan zijn we namelijk bij het toetje: de play-offs. Waar discussies worden gevoerd over het veranderen van de competitieopzet, bleek ook in 2019 maar weer eens dat de play-offs moeten blijven zoals ze zijn, vooral die om promotie/degradatie. In Deventer vond eind mei één van de meeste krankzinnige ontknopingen ooit plaats. Go Ahead Eagles leek zichzelf in de 89ste minuut naar de Eredivisie te schieten, maar door een treffer in de vijfde minuut van de blessuretijd besloot RKC dat dat toch anders zou lopen. Een 4-5 einduitslag en een volksfeest in Waalwijk waren het gevolg. Opnieuw sensatie, net als in vorige seizoenen. Niet afschaffen die play-offs. In 2020 niet en ook niet in de jaren daarna. (Mark Broersma)

Eerste Divisie in 2019: de grootste verrassingen en tegenvallers

English Dominance

{image[338538][right-half][]}Ziyech en de jonge veldbestormer

Toen in november de wedstrijd tussen Lille en Ajax ruim zeventig minuten oud was, verscheen plots een jongetje op het wedstrijdveld. Yassine, een elfjarig jochie met bril en lang krullend haar, vloog Hakim Ziyech in de armen. Dat is iets wat sterren als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé overkomt en nu blijkbaar ook Ziyech. Het zegt veel over de status van de Ajacied, die niet alleen binnen de lijnen een grote meneer is. Toen bleek dat Yassine zijn wedstrijdshirt nooit had ontvangen, startte Ziyech een zoektocht naar de jonge fan uit Lille. Onlangs werden de twee in Amsterdam herenigd. Een feelgood kerstverhaal met een mooie hoofdrol voor Ziyech. (Vincent Houttuin)

{image[332897][left-half][]}Real Madrid - Ajax 1-4

Als het Champions League-seizoen van Ajax het Rijksmuseum was, dan was Real Madrid - Ajax de Nachtwacht. Alles kwam samen op die dinsdagavond in februari. Wat niet meer voor mogelijk werd gehouden, gebeurde: een Nederlandse club vernederde de ploeg die drie keer op rij de Champions League had gewonnen in eigen huis. Het zorgde voor een golf van vreugde in Amsterdam en eigenlijk in heel Nederland. Hiermee vestigde Ajax wederom de naam op het wereldpodium in een tijd waarin voetbal steeds meer om geld draait. Real Madrid - Ajax is een wedstrijd voor de eeuwigheid. (Remco Jacobi)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen