Deze tien grootheden stopten in 2019 met profvoetbal

29 december 2019, 21:26   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In meerdere opzichten was 2019 een rijk voetbaljaar. Er werden memorabele wedstrijden afgewerkt, maar er werd ook afscheid genomen van vele grote spelers. Onder meer Wesley Sneijder, Xavi en Fernando Torres hingen hun voetbalschoenen aan de wilgen. FCUpdate.nl staat stil bij de carrières van tien gestopte topspelers.

Xavi Hernández (debuut: 1998)

Zijn afscheid verliep enigszins geruisloos. Xavi streek in de zomer van 2015 neer bij Al-Sadd en speelde daar twee jaar in de betrekkelijke anonimiteit. In zijn tweede seizoen baarde hij opzien door in de herfst van zijn carrière liefst tien keer te scoren in de Qatari League. Uiteraard zal dat niet zijn waaraan de middenvelder herinnerd wordt. De in Catalonië geboren spelmaker brak in 1998/1999 door in het eerste van FC Barcelona en was daarna liefst zestien seizoenen sterkhouder in Camp Nou. Zijn erelijst is imposant en bestaat uit onder meer vier Champions League-bekers en acht landstitels. Ook was de nummer zes een belangrijke spil in de geweldige Spaanse generatie. Met zijn land werd hij twee keer Europees en een keer wereldkampioen. Zijn indrukwekkende palmares zal niet snel vergeten worden, net als zijn prachtige elegante spel op het veld.

Robin van Persie (debuut: 2002)

Wesley Sneijder (debuut: 2003)

Zo onnavolgbaar als Wesley Sneijder binnen de lijnen was, was hij af en toe ook buiten het veld. In augustus gaf de middenvelder een interview aan RTV Utrecht met een opmerkelijke quote. "Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", zei hij tussen neus en lippen door. Dat was de manier waarop de tweebenige spelmaker zijn afscheid deelde. Het was bovendien een verrassing voor zijn management die daarvan nog niet op de hoogte was. De 35-jarige Sneijder verkeerde al enige tijd in de luwte door vreemde transfers naar OGC Nice en Al Gharafa. Het doet niets af aan de geweldige loopbaan van Sneijder, die gezien kan worden als één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden. Bij Ajax, Real Madrid, Internazionale en Galatasaray groeide hij uit tot een absolute topspeler. Zijn top was het jaar 2010 waarin hij misschien wel de Gouden Bal had moeten winnen.

Petr Cech (debuut: 1999)

Bastian Schweinsteiger (debuut: 2002)

Als Bastian Schweinsteiger zijn eigen prijzenkast bekijkt, moet de Duitser een tevreden glimlach niet kunnen onderdrukken. De verdedigende middenvelder pakte tal van prijzen, met de WK-titel in 2014 en de Champions League in 2013 als belangrijkste trofeeën. De middenvelder speelde liefst 121 interlands voor Duitsland en is recordhouder wat betreft wet betreft het aantal wedstrijden op eindtoernooien. Hij speelde in totaal 38 wedstrijden op EK's en WK's. Schweinsteiger brak door bij Bayern München waar hij dertien jaar lang in het eerste speelde. Daarna werd zijn loopbaan er bij Manchester United en Chicago Fire niet beter op, maar bij Bayern zal hij nooit vergeten worden.

Samuel Eto'o (debuut: 1997)

De loopbaan van Samuel Eto'o bestaat eigenlijk uit twee delen: de periode voor de zomer van 2011 en de periode daarna. In de periode daarvoor kende de Kameroener een geweldige carrière waarin hij met name bij FC Barcelona vijf jaar lang de ene na de andere goal maakte in een weergaloze ploeg met ook onder meer Ronaldinho. Ook bij Internazionale was hij twee jaar lang behoorlijk succesvol. In de zomer van 2011 vertrok de spits naar het Russische Anzhi en dat was de start van een bedenkelijke periode die duurde tot hij einde van zijn loopbaan. Eto'o speelde nog voor Chelsea, Everton, Sampdoria, Antalyaspor, Konyaspor en Qatar SC. Zonde voor iemand van de statuur van Eto'o, die desondanks kan terugkijken op een rijke loopbaan waarin hij onder meer twee keer de Champions League won.

Patrice Evra (debuut: 1998)

Arjen Robben (debuut: 2000)

Sneijder, Van Persie en Robben zwaaiden allemaal af in 2019. De grootheden en generatiegenoten maakten jarenlang de dienst uit in het clubvoetbal en het Nederlands elftal. Robben werd een icoon bij Bayern München waar hij sinds 2009 speelde. Door een gemiste penalty van de Nederlander ging een Champions League-finale verloren, maar Robben haalde revanche door Bayern later alsnog de beker te schenken. Zijn goal op Wembley tegen Borussia Dortmund was een van de vele hoogtepunten van de rijke carrière van de man uit Bedum. Robben heeft zijn naam gevestigd in Nederland en daarbuiten.

Ashley Cole (debuut: 2000)

Linksback Ashley Cole speelde tijdens zijn carrière in vele topteams. De verdediger brak in 2001 door bij Arsenal en kende vijf topseizoenen in Londen bij de club die destijds leidend was in Engeland. Cole was een vaste waarde in het team dat ongeslagen kampioen werd in 2004. In totaal pakte hij vijf prijzen met Arsenal. In 2006 volgde de stap naar stadgenoot Chelsea, waarmee hij ook prachtige dingen meemaakte. Met Chelsea werd hij ook twee keer landskampioen en won hij bovendien de Champions League en de Europa League. Via LA Galaxy en Derby County belandde de 107-voudig international van Engeland enigszins in de vergetelheid, maar Cole was op zijn hoogtijdagen een linksback van wereldklasse.

Fernando Torres (debuut: 2001)

Door: Remco Jacobi

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen